Mobil Banka Dolandırıcılığı! Dolandırılmadığınızdan Emin Olun!
İnternet bankacılığını kullanan kişiler için bu konunun ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu yüzden mobil banka dolandırıcılığı konusunu ele almak istedik. Eğer mobil bankacılık kullanıyorsanız dolandırılmadığınızdan emin olun.
İnternet bankacılığı kullanan kişilerin bankalarına sık sık gitmesine gerek yok. Fakat bu güzel görünen durumun yanında kişisel ve finansal bilgilerini de korumaları gerekiyor. Kişisel ve finansal verileri sanal ortamda korumak ise gerçek hayata nazaran biraz da zor. Çünkü sanal dünyada tehlikenin nereden, ne zaman ve nasıl geleceğini kestirmek oldukça güç.
Fakat bu içeriğimizdeki mobil banka dolandırıcılığı konusunda endişesi olan kişilere yardım etmek istedik. Bu güvenlik önlemlerini çoğaltmamız tabii ki mümkün. Ama ilk etapta bu önlemleri gözden geçirin:
Mobil Banka Dolandırıcılığı:
Telefonunuzu eline alan herhangi birisi bankacılık uygulamalarınızdan birisine giriş yapabilir ve hesabınızdaki paranızı herhangi bir yere ya da kendisine aktarabilir. Bu yüzden telefonumuzu herhangi bir tanıdığımıza ‘bile’ vermememiz gerekiyor. Bunun dışında eğer telefonunuzda herhangi bir yüz tanıma, parmak okuyucu, desen şifre veya 4-6 haneli bir parola yoksa mutlaka bu parola çeşitlerinden bir tanesini kullanın. Cihazınızda bu tür bir parolanın olması cihazınızın içinde bulunan verilerinizi korur.
Not: Parola oluştururken parolalarınızı bilinen ‘şeylerden’ oluşturmayın. Örneğin: Doğum tarihi, tuttuğunuz takımın kuruluş yılı vb.
- Akıllı telefonunuzu parola ile koruduğunuzdan emin olun. Eğer Face ID kullanmak istiyorsanız ve nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız aşağıdaki adımları izleyin.
iOS: Ayarlar > Face ID ve Parola [Parmak izi okuyucu varsa Touch ID ve Parola diyerek parmak izi açabilirsiniz] > Parmak İzi Ekle diyerek parmak izi okuyucuyu açabilirsiniz.
Android: Ayarlar > Kilit Ekranı ve Güvenlik > Ekran Kilidi Türü > Parmak İzi Ekle
- Cihazınızı güncel tutun. Aslında cihazları güncel tutmak çok kolay. Yapmanız gereken tek şey bunu otomatik olarak ayarlamak. Hem işletim sisteminizi hem de uygulamalarınızı otomatik olarak güncelleyin. En iyi yazılım bile güvenlik kusurlarıyla karşınıza çıkabilir. Bu güvenlik kusuru da finansal bilgilerinize ya da kişisel bilgilerinize zarar verebilir. Bundan dolayı güncellemelerinizi her zaman yapın.
İlgili: Cloudflare 1.1.1.1 DNS Nedir? 1.1.1.1 Nasıl Kullanılır?
- Bir şeyin sahte mi gerçek mi olduğunu anlamaya çalışın. Siber dolandırıcılar büyük bir şirketin çalışanıymış gibi sizinle iletişime geçebilirler. Örneğin sahte bir mail atarak o mailin Netflix’ten geldiğine sizi ikna etmeye çalışabilirler. Mailde ‘Hesap bilgilerinizi güncelleyin’ gibi bir ibare bulunabilir ve eğer bu maile inanarak yönlendirildiğiniz siteye (Gerçek Netflix değilse tabii) kişisel – finansal bilgilerinizi girerek phishing saldırısına uğramış olursunuz. Aman dikkat!
- Uygulama marketlerde bulunan gerçek bankacılık uygulamalarını indirin ve kullanın. Cihazınızda herhangi bir .apk bulunmamalı.
- Bildirimleri ayarlayın. İşlem yapıldığında ya da hesabınıza para geldiğinde size mutlaka bildirim gelmeli.
- Güvenli ağ üzerinden bankacılık işlemlerini gerçekleştirin. Eğer bilmediğiniz bir yerin internet ağına bağlıysanız bu ağ üzerinden bankacılık işlemlerinizi gerçekleştirmeyin.
- Antivirüs kullanın. Ne zaman ne olacağını bilemeyiz. Bir antivirüs uygulaması sizi herhangi güncel saldırıya karşı da korur.
- Herkese açık ağ üzerinden finansal bilgilerinizle işlemler yapmayın. Park, hastane, okul, kafe vb. gibi yerlerdeki ağlardan finansal işlemlerinizi yapmamaya çalışın.
İlgili: Halka Açık Wi-Fi Bağlantı Noktası Güvenliği için 12 İpucu! Bağlanmayın!