in

Reklam Virüsleri Nasıl Kaldırılır? Reklam Virüsleri Nedir?

reklam virüsleri nasıl kaldırılır - virüs nasıl kaldırılır - bilgisayarıma virüs bulaştı nasıl temizlerim

Reklam Virüsleri Nasıl Kaldırılır? Reklam Virüsleri Nedir?

Bu içeriğimizde reklam virüsleri nasıl kaldırılır sorusunu cevaplarken aynı zamanda reklam virüslerine yakından bakıyoruz. Hiç reklam virüsleri ile karşılaştınız mı? Reklam virüsleri ya da birçok kişinin de söylediği gibi reklam yazılımları, özellikle web tarayıcınız üzerinden cihazlarınıza bulaşır. Peki bu bulaşan reklam virüsleri nasıl kaldırılır? Bu sorunun cevabını biliyor musunuz? İşte bu içeriğimizde bu sorumuza hızlıca cevap bulacağız.

Reklam virüsleri, potansiyel olarak istenmeyen yazılım olarak kategorize edilir. Hatta birçok güvenlik uzmanına göre de reklam virüsleri, potansiyel olarak istenmeyen yazılımların arasında birinci sırada yer alıyor. Solucan ya da Truva Atı gibi haberiniz olmadan cihazınıza sızar ve belli belirsiz zamanlarda pop-up reklamlarla karşılaşmanızı sağlar. Yeni çıkan reklam virüsleri ne yazık ki antivirüsleriniz güncelleme almıyorsa tanınmaz ve sizi bu antivirüsler koruyamaz. Bu yüzden antivirüs seçerken mutlaka güvenilir, sürekli güncelleme alan ve yeni siber tehditleri hızlıca algılayabilen bir antivirüs tercih edin.

Reklam Virüsleri – Genel Bakış:

Reklam virüsleri, hedef kişilerin cihazlarına bulaşarak reklam izletir. Bu sayede bu virüsü ortaya çıkartan kişi ya da kişiler hızlı bir şekilde sizlerin üzerinden para kazanırlar. Onlar para kazanırken siz sinir krizleri geçirirsiniz. Karşınıza hiç beklemediğiniz anlarda Facebook şifresi kırma programı reklamları, hızlı kilo verdiren hapların reklamları, erken yaşta zengin olmanın sırları için özel teklif reklamları vb. gibi aşırı uçuk konularda reklamlar çıkar. Bu reklamlara inanan kişilerin olduğunu da hatırlatmak istiyoruz. Eğer bu reklamlara inanırsanız hem kişisel verileriniz hem de cebinizdeki paranız bu siber saldırganların eline geçer. Çünkü reklamlar gerçek olmadığı gibi aynı zamanda bir virüsten dolayı bu reklamları gördüğünüzü unutmayın. Kullandığınız tarayıcınızda yeni sekmeler açılabilir, tarayıcınız otomatik kapanabilir hatta arama motorunuz otomatik olarak farklı farklı web siteleriyle değişebilir. Bunların hepsinin nedeni tabii ki reklam yazılımları.

Sisteminizde bir reklam virüsü var mı yok mu diye merak ediyorsanız aşağıdaki listemizi kontrol edin. Eğer bu tür sorunlarla karşılaşıyorsanız hızlıca cihazlarınızı tarayın.

  • Reklamları olmaması yerde görüyorsanız bir reklam yazılımı ile karşı karşıya kalmış olabilirsiniz.
  • Eğer web tarayıcınızın arama motoru birden değiştiyse ve bilmediğiniz, oldukça kötü bir arama motoruna dönüştüyse yine reklam yazılımı ile karşı karşıya kalmış olabilirsiniz.
  • Ziyaret ettiğiniz sitelerin görüntülenmesinde sorun yaşıyorsanız bu konudan muzdarip olabilirsiniz.
  • Tarayıcınız sizden habersiz eklenti indirir.
  • Tarayıcınız yavaşlar.
  • Araç çubuğunuzda sizden habersiz değişiklik olur.
  • Tarayıcınızda çökme, bazı programlarda ve işletim sisteminizde yavaşlama varsa yapmanız gereken ilk şey cihazınızı taramak olmalı.

Reklam Virüsü Nasıl Bulaşır?

Reklam virüsleri, iki farklı yol ile bulaşır. Birincisi; ücretsiz bir programı kaynağını bilmediğiniz bir web sitesinden indirmeniz sonucunda bulaşabilir. Bu tür bulaşmaların olmasını istemiyorsanız bir uygulama ya da program indirirken mutlaka bilinen bir web sitesinden indirin. Programı, uygulamayı indirmeden önce mutlaka dosyayı tarayın. Adını ilk defa duyduğunuz web sitelerinden program indirmeyi bırakın, siteye tıklamayın bile..

İkinci yol ise; kullanıcıların güvenlik açıklarından faydalanan belli başlı web siteleri vardır. Bugüne kadar hep vardı, bundan sonra da olacak. Bu yüzden yine adını bilmediğiniz web sitelerine sık sık giriş yapmayın. Bu tür web sitelerinin cihazınıza reklam virüsü entegre etmesi mümkün. Bu yüzden sürekli reklamlarla karşılaşırsınız.

İlgili:

Bu iki yolda da kullanıcıların dikkat etmesi gereken tek şey bilmedikleri web sitelerine girmemeleri ve kesinlikle kaynağını bilmedikleri web sitelerinden herhangi bir program, müzik, uygulama ya da dosya indirmemeleri.

Kısmi olarak üçüncü bir yol ise maillerle bulaşan reklam yazılımları. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise karşı taraftaki (maili gönderen kişi) kişi büyük ihtimalle tanıdığınız birisidir. Fakat tanıdığımız birisi de olsa gönderdiği dosyayı taramadan cihazlarınızda açmayın. Ya da bir programı anında yükleyip cihazlarınıza kurmayın. Mutlaka tarayın. Tanımadığınız kişilerden gelen mailleri ise okumadan silebilirsiniz. Eğer bir maili okuyorsanız bu size bir zarar vermez. Önemli olan maildeki örneğin .exe dosyasını cihaza indirmemek ya da kurmamak.

Reklam Virüslerini Temizleme:

Bu virüsleri temizlemek aslında oldukça basit. Reklam yazılımları, fidye virüsleri gibi olmadığı için oldukça hızlı bir şekilde temizlenebiliyor. Öncelikle dosyalarınızı yedekleyin. Reklam yazılımının bulaştığı dosyayı tespit edin ve silin. Sildikten sonra tekrar aynı dosyayı güvenilir kaynaktan indirebilirsiniz. Dosyalarını silmeyi düşünmeyenler; cihazınızı tarayın. Ardından antivirüs programınızın yakaladığı reklam virüsünü temizleyin. Sonra cihazlarınızda değişen öğeleri yeniden kendinize göre ayarlayın. Eğer bunlar işe yaramıyorsa mutlaka bir reklam engelleyici indirin. Tarayıcınızı değiştirin ve farklı antivirüs programları ile taramalar yapın.

Lorentlabs üzerinden farklı içeriklerimize erişmek için ana sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

vpn güvenliği - vpn nedir - vpn kullanırken dikkat edilmesi gerekenler - vpn hakkında

VPN Kullanırken Dikkat Etmeniz Gereken 8 Önemli Detay!

siber güvenlik 101 SEO - hackerlardan nasıl korunurum - hacklenince ne yapmalıyım

Siber Güvenlik 101: Hackerlardan Nasıl Korunuruz?