in

Siber Güvenlik 101: Hackerlardan Nasıl Korunuruz?

siber güvenlik 101 SEO - hackerlardan nasıl korunurum - hacklenince ne yapmalıyım
siber güvenlik 101 SEO - hackerlardan nasıl korunurum - hacklenince ne yapmalıyım

Siber Güvenlik 101: Hackerlardan Nasıl Korunuruz?

İnternet bir şekilde birçok şeyi değiştirdi. Bu değişimlerin sonuçları ne yazık hep iyi değil. Tabii ki kötü sonuçları da mevcut. Mobil cihazlardan Nesnelerin İnterneti (IoT) ürünlerine kadar evlerimizde kullandığımız her şey internete bağlı. Bu yüzden, bu ürünlerin kapsamlı kullanımı gizliliğimizi yıpratma potansiyeline sahip. Mahremiyet söz konusu olduğunda ise her saniye saldırı altında olmamız maalesef mümkün. Farkında olsak da olmasak da siber korsanlar ve siber dolandırıcılar hayatımızı kontrol edebilmek veya hayatımıza müdahale edebilmek için her zaman hakkımızda bilgi edinmeye çalışıyorlar. Cihazlarımızı, çevrimiçi kimliğimizi ve çevrimiçi yaptığımız her şeyi daha güvenli hale getirmek için bazı adımlardan geçmek gerekiyor. Bu içeriğimizde beş siber güvenlik ipucunu vurgulayacağız.

Antivirüs Kullanın

Yapmanız gereken ilk şey, sizi kötü amaçlı yazılımlara karşı koruyacak bir antivirüs kullanmak. Bu antivirüs ile birçok kötü amaçlı yazılımı ve virüsü engellemeniz mümkün. Virüsten koruma yazılımını yükledikten sonra güvenlik yamasının kusursuz olması için düzenli olarak güncelleyin. Fakat bir virüsten koruma yazılımı, istediğiniz her siteye göz atabileceğiniz anlamına gelmiyor. Bilgisayar korsanları her zaman sisteminizi ve çevrimiçi hareketlerinizi izlemek için yeni yollar deniyor. Bu yüzden sadece bu ipuçlarının yeterli olmadığını en önemli konunun dikkat olduğunu hatırlatmak isteriz.

İlgili:

Oturum Açmak İçin Benzersiz Parolalar Kullanın

Bilgisayar korsanlarının bilgilerinize erişmesinin en kolay ve en yaygın yollarından birisi parolalarınızı ele geçirmiş olmalarıdır. Bu yüzden güçlü parolalar oluştururken eşsiz ve benzersiz parola oluşturduğunuzdan emin olun. Her platform için farklı parolalar kullanmayı unutmayın. Eğer farklı parolalar kullanıyor ve parolalarınızı sürekli unutuyorsanız parola yöneticisi kullanmanızı tavsiye ederiz. Web sitemizin inceleme kategorisinden farklı parola yöneticisi incelemelerine hızlıca göz atabilirsiniz. Parola oluştururken karışık büyük, küçük harf – noktalama işareti ve sayılar kullanmayı unutmayın.

VPN Alın ve Kullanın

Farkındaysanız artık VPN kullanın demiyoruz. Direkt VPN alın ve kullanın diyoruz. Çünkü VPN konusunda hala bizlere ‘ücretsiz VPN önerir misiniz?’ gibi sorular geliyor. Bir VPN hizmetinin temel amacı verilerinizi şifrelemek ve gizlilik ile güvenlik konusunda sizi ön plana çıkartmaktır. Fakat ücretsiz VPN hizmetleri sizlere hedeflenmiş reklamlar göstererek verilerinizi toplar, analiz eder ve birçoğu bu verileri satar. Bu yüzden ücretsiz VPN kullanmamaya dikkat edin. Ücretli, kaliteli ve ekstra özellikler sunan VPN hizmetlerinden faydalanın.

İki Faktörlü Kimlik Doğrulamayı Kullanın

2FA (iki faktörlü kimlik doğrulama) kullanma profillerinizi ve hesaplarınızı her zaman daha güvenli hale getirir. İki faktörlü kimlik doğrulama uygulaması kullanıyorsanız cihazlarınıza indirdiğiniz uygulamalara dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü geçtiğimiz günlerde Google Auth’a erişebilen kötü amaçlı yazılım yüklü bazı uygulamalar tespit edildi. Bu yüzden kaynağını bilmediğiniz uygulamaları indirmeyin. İki faktörlü kimlik doğrulama uygulama seçerken kaliteli, açık kaynak ve özgür yazılım kullanan uygulamaları tercih edin.

Sosyal Medya Gizliliğinizi Koruyun

Son olarak sosyal medya platformlarını nasıl kullandığınızı çok fazla dikkat etmeniz gerekiyor. Bilgisayar korsanları ve siber dolandırıcıların hedef kitlesi genellikle ne yazık ki sosyal medya kullanıcıları. Sosyal medya platformlarında kişisel bilgilerinizi paylaşmak için herhangi özel bir durumunuz yoksa bu platformlarda kişisel bilgilerinizi paylaşmayın. Kişisel bilgilerinizi paylaştığınız platformlarda tanımadığınız kişileri barındırmayın.

Hackerlardan nasıl korunuruz – İlgili: Sticky Password İncelemesi! Sticky Password Parola Yöneticisi!

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

siber-güvenlik-nedir

Siber Güvenlik Nedir? Siber Güvenlik İpuçları Hakkında Bilgiler!

web img 05

Siber Korsanlar Tarafından Hedeflendiğinizi Gösteren 5 Durum!