in

Çocukları İnternette Güvende Tutmak İçin İpuçları! İnternetin Tehlikeleri!

çocukları internette güvende tutmak - çocuk güvenliği - internette çocuk güvenliği - çocukları internette nasıl güvende tutabiliriz
çocukları internette güvende tutmak - çocuk güvenliği - internette çocuk güvenliği - çocukları internette nasıl güvende tutabiliriz

Çocukları İnternette Güvende Tutmak İçin İpuçları! İnternetin Tehlikeleri!

Çevrimiçi güvenlik dediğimiz zaman sadece kendi güvenliğimizi değil, çocuklarımızın da güvenliğini sağlamak zorundayız. Dijital alanda bilinçli bir şekilde büyüyen çocuğun siber güvenlik konusunda kendisine ve çevresine kesinlikle faydası olacağına inanıyoruz. Çevrimiçi güvenlik, birçok bilinçli ebeveyn için önemli bir öncelik.

İnternet geçmişe göre oldukça yaygın ve gün geçtikçe de yaygınlaşıyor. Artık internete bağlanabilmek için internet kafelere gitmenize gerek yok ya da yavaş bir çevirmeli bağlantı kullanmanız gerekmiyor. Artık internete neredeyse her yerden erişilebilir. Bizler nasıl erişiyorsak çocuklar da erişebiliyor. Fakat küçük yaştaki çocukların siber risklerden pek fazla haberi yok. Bizler de çocukları internette güvende tutmak için ipuçları paylaşmak istedik.

İnternet Çocuğunuz İçin Ne Kadar Tehlikeli?

Çocukların öğrenme süreçlerine ciddi bir katkı sağlayan internet, aynı zamanda çocukların temel becerilerini veya reflekslerle birlikte yeteneklerini de ortaya çıkartabilir. Bunun için doğru alanlarda gezinmeleri yeterli.

Çocukları internette güvende tutmak için aşağıdaki başlıklara dikkat çekmek istiyoruz.

  • Siber Zorbalık:

Sosyal medyanın bir parçası olan çocuklar sıklıkla siber zorbalığa maruz kalıyorlar. Siber zorbalıkla en çok karşılaştıkları alan ise sosyal medya ve çevrimiçi oyunlar. Siber zorbalık genellikle ilk olarak okul veya arkadaşları arasında başlıyor. Okulda başlayan zorbalık, oyunlarda ya da sosyal medyada siber zorbalık olarak devam ediyor. Özellikle rekabetçi oyunlarda karşılaşılan bu durumdan şikayetçiyseniz oyunları kısıtlamak yerine oyunları çocuklarla birlikte oynamanızı öneririz.

  • Siber Takipçiler:

İnternette her ne kadar masum gözüyle göreceğimiz alanlar olsa da internette çocukları takip eden tehlikeli takipçiler de ne yazık ki var. Çocukları gerçek dünyada kandırmaya çalışan kişilerin sanalda da olduğunu unutmayın. Çocuklarınızın sosyal medya profillerinde özellikle tanımadığınız veya fake profiller varsa o profilleri şimdi hemen engelleyin. Bu tür takipçiler özellikle sahte profillerle çocukları takip ederler. Çocukların güvenini kazanmaya çalışan bu kişiler çocukları tehlikeye sürükler.

İlgili:

  • Özel Bilgi Gönderme:

Birçok yetişkin gibi, çocuklar da sosyal sınırları anlamakta zorlanıyorlar. Başlarını belaya sokabilecek kişisel bilgileri çevrimiçi olarak yayınlamaları mümkün. Bilgisayar korsanlarının veya siber dolandırıcıların aile üyelerine ait bilgileri çocuklardan öğrenmesi mümkün.

  • E-dolandırıcılık:

Kimlik avı, kötü amaçlı yazılımları birden çok cihaza ve sisteme yaymak için e-postaların kullanılması olarak tanımlanabilir. Kimlik avı çoğu zaman e-posta veya sosyal medyadaki mesajlar yoluyla gerçekleşiyor. Çocuklar, kimlik avının oluşturduğu tehditlerin farkında değil. Bu nedenle kimlik avı saldırılarına kanmaları ve inanmaları mümkün.

  • Scam:

Çocuklar özellikle hediye ve ödülleri severler. Hepimiz her gün internette dolaşan dolandırıcıların farkındayız. Bu tür dolandırıcılıklardan kaçınabilsek de, çocuklar kolayca onlara kanabilir. Çocuklara hangi web sitesinin sahte olup olmayacağını anlatmak gerekiyor. Aynı zamanda hangi uygulamanın gerçek olup olmadığını, nasıl zararlı olup olmayacağı vb. anlatılmalı.

  • Yanlışlıkla Kötü Amaçlı Yazılım İndirme:

Kötü amaçlı yazılım, herhangi bir cihaza bulaşabilen ve sizin bilginiz olmadan özel bilgileri çalabilen bir programdır diyebiliriz. Kötü amaçlı yazılımlar çeşitli şekillerde karşınıza çıkar. Kimisi cihazınızı bozmak için vardır, kimisi de bilgilerinizi çalmak için. Fakat yanlışlıkla da olsa kötü amaçlı yazılım hakkında çocuklara bilgi vermek kesinlikle gerekli.

Uymanız Gereken Çevrimiçi Güvenlik İpuçları!

  • Çocuklarınıza interneti kullanmak için birkaç temel yönergeden bahsedin.
  • Kişisel bilgileri ifşa etmemelerini söyleyin.
  • Parola güvenliği konusuna önem verin ve çocuklara bunu anlatın.
  • Kişisel görüş ve duygu durumlarını sosyal medyada paylaşmamaya özen gösterin ve çocuklara bu konudan bahsedin.
  • Wi-Fi güvenliğini önemseyin ve çocuğunuza bu konudan bahsedin.
  • Çevrimiçi oyunları çocuklarınızla oynamaya gayret gösterin.
  • Güçlü parola oluşturmayı çocuklara öğretin.

İlgili: Uçuş Takip Siteleri! 5 Uçuş Takip Sitesini Değerlendirdik!

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

safari vs chrome - chrome ve safari karşılaştırması - tarayıcı karşılaştırması - safari mi iyi chrome mu

Safari VS Chrome: iPhone ve Mac için Hangi Tarayıcı Daha İyi?

halka açık wifi bağlantısı - halka açık wifi noktası güvenliği - wifi güvenliği - internet güvenliği

Halka Açık Wi-Fi Bağlantı Noktası Güvenliği için 12 İpucu! Bağlanmayın!