Dijital Oyunlar ve Çocuklar Arasındaki Siber Zorbalık!
Siber zorbalık konusu yoğun bir konu olduğu için bu konuyu ele alırken maddelerle yazmak daha doğru olur diye düşündük. Siber Zorbalığı zorbalığın sanal dünyada vücut bulan hali diye özetlememiz mümkün. Bazı zamanlar gerçek hayatta yapılması zor olan şeylerin sosyal medya platformları veya oyun platformları gibi yerlerde yapılması zorbaların işlerini kolaylaştırmıştır. İlk olarak bu konu hakkında aileler ne yapmalı? Çocuklar ne yapmalı ya da yapmamalı gibi konuları ele alalım.
1- Çocukların oyun oynama süresi kesinlikle olmalı. Telefon, tablet veya bilgisayarlara ekran süresi sınırlamaları getirilmelidir. Bu konu kısıtlamadan daha çok anlayışlı iletişim ile çözülmelidir. Çocuklar farklı alanlara yönlendirilirse cihaz bağımlılıkları da gün geçtikçe azalır.
İlgili:Siber Zorba Nedir? Siber Zorbalıktan Nasıl Korunuruz?
2- Dijital oyunlarda çocuklarla iletişime geçen kişiler mutlaka olmuştur ve olacaktır. Bu kişilerin çocuklara siber zorbalık uygulaması kimi zaman kaçınılmazdır. Bu yüzden çoklu oynanabilen oyunlarda çocuklarınızla iletişime geçen kişilerin neler yapabileceğini, neler söyleyebileceğini ve çocukların ne gibi bir tavır alması gerektiğini açıklamak oldukça iyi olacaktır.
3- Evet, çocukların siber zorbalığa maruz kalması mümkün. Fakat yine aynı çocuklar siber zorbalık yapabilir. Bu yüzden dijital oyunlarda karşısındaki kişilere nasıl davranmalı, diğer oyuncularla nasıl konuşmalı gibi konular hakkında sağlıklı bir iletişim kurulmalıdır.
4- Aileler çocukların oynadığı oyunlar hakkında fikir sahibi olmalıdır. Mümkün mertebe çocukların oynadığı oyunları kısmi zamanlarda birlikte oynamalıdırlar.
5- Çocuklarda sıklıkla görülen konum paylaşma, kişisel bilgi verme vb. gibi konularda çocuklar uyarılmalıdır. Karşısındaki tanımadığı kişiler ile herhangi özel bir bilgiyi paylaşmamalıdır.
6- Çocuklar herhangi birisi ile iletişime geçtiyse ve o kişi çocuğunuzu tehdit ediyor ve bir şeylere zorluyorsa çocuğunuz bunun bilincinde olmalıdır ve ailesi ile direkt iletişime geçmelidir. Bu konu oldukça önemli bir konu çünkü; çocuklar bazı zamanlar ailelerinden korktukları için bu tür şeyleri paylaşamıyorlar. Çocuklarınızla arkadaş olduğunuzu onlara gösterin.
İlgili:
- Gmail Alternatifi En İyi E-Posta Hizmetleri!
- KeePass Nedir? KeePass Güvenli Mi? Açık Kaynaklı Parola Yöneticisi!
- Yasaklı Sitelere Nasıl Girilir? Engellenen Sitelere Girmek İçin 10 Farklı Yol!