Çevrimiçi Oyun Riskleri Nelerdir? Nasıl Korunursunuz?
Günümüzde dünya genelinde birçok insan, çevrimiçi oyun oynamayı çok seviyor ve bazıları gün içerisinde zamanının ciddi bir kısmını çevrimiçi oyunlara ayırıyor. Ancak her ne kadar eğlenceli ve sosyal etkileşim için kısmen faydalı olsa da çevrimiçi oyunların birtakım riskleri mevcuttur. Peki nedir bu riskler ve nasıl önlem alınır? Detaylar içeriğimizde.
Çevrimiçi Oyun Riskleri Nelerdir?
Kimlik hırsızlığı, reklam yazılımı, virüsler ve çeşitli siber saldırı türleri; çevrimiçi oyunlar için en büyük risklerdir.
Kötü amaçlı yazılımlar ve virüsler
Sevdiğiniz bir oyunun ücretsiz versiyonunu bulup indirmek isterken, tıkladığınız bağlantılar aracılığıyla cihazınıza kötü amaçlı yazılım yükleme ihtimaliniz yüksek. Bununla birlikte, bilgisayar korsanları cihazınıza sızan kötü amaçlı yazılım aracılığıyla kişisel bilgilerinizi ele geçirebilir ve bunları size karşı kullanabilir.
Kimlik hırsızlığı
Bilgisayar korsanları, sizin adınıza profil oluşturmak amacıyla kişisel bilgilerinizi toplar. Bunu da oyun oynadığınız platformdaki sohbet bölümleri aracılığıyla gerçekleştirirler. Sohbet ettiğiniz ve bilgisayar korsanı olduğunu bilmediğiniz kişiler, sizden olabildiğince çok bilgi almaya çalışırlar. Adınız, soyadınız, cep telefonu numaranız ve ev adresiniz gibi önemli kişisel bilgilerinizi kesinlikle paylaşmayın.
Hesabın ele geçirilmesi
Bir oyun platformundaki hesabınız için kullandığınız şifre, diğer hesaplarınızda kullandığınız şifreyle aynıysa; bu son derece risklidir. Siber saldırganlar, oyun hesabınızı ele geçirdikten sonra diğer bütün hesaplarınızı da ele geçirebilir. Bu nedenle, bir oturum açtığınız her hesabınız için ayrı bir parola ve kullanıcı adı kullanmanız önemlidir.
Veri ihlalleri
Doğrudan oyun oynadığınız platforma yapılan saldırılar sonucunda verileriniz ele geçirilebilir. Geçmişteki Zynga veri ihlâli buna örnektir. Söz konusu saldırıda on binlerce kullanıcının hesap verileri ele geçirilmiştir.
Kimlik avı e-postaları
Saldırganlar, oyun esnasında sohbet bölümünden gönderilen bağlantılar ile kimlik avı saldırısında bulunurlar. Oyuncular, güvenli sandıkları bu linklere tıkladıklarında cihazlarına kötü amaçlı yazılımların sızmasına sebep olurlar. E-posta veya sohbet kısmından size gönderilen bağlantılara kesinlikle tıklamayın.
Siber zorbalık
Oyunlarda karşılaşılabilecek bir başka olumsuzluk ise siber zorbalıktır. Özellikle gençleri hedef alan siber zorbalar, birtakım aşağılayıcı sözlerin yanı sıra onları özel verilerini ifşalama konusunda da tehdit ederler.
Risklerden nasıl kaçınırsınız?
- Öncelikle hem çevrimiçi oyun platformlarında hem de diğer platformlarda hesaplarınızı ve verilerinizi korumanın en güçlü yolu iki faktörlü kimlik doğrulaması ile bir parola yöneticisi kullanmaktır.
- Bununla birlikte, oyunlardaki kullanıcı adınızı doğum tarihiniz gibi kişisel bilgilerden oluşturmayın ve özel bilgilerinizi sohbet bölümünden başkalarıyla paylaşmamaya özen gösterin.
- Ücretli oyunların ücretsiz sürümlerine erişmek amacıyla korsan kaynaklardan indirme işlemi gerçekleştirmeyin. Güvenliğiniz için yasal kaynakları kullanın.
- Oyun esnasında kimliğinizi ve konumunuzu gizlemek için bir VPN kullanın.
- Cihazlarınızın güncellemelerini ertelemeyin ve antivirüs gibi çeşitli güvenlik araçlarınızı güncel tutun. Güncellemeler, mevcut güvenlik açıklarını kapatır ve genellikle kullanım deneyiminizi iyileştirir.
İlgili:
- Güvenlik Yazılımınızın Çalışıp Çalışmadığını Nasıl Kontrol Edersiniz?
- Çocuğunuzun Çevrimiçi Gizliliğini ve Güvenliğini Yönetmenin 5 Yolu!