in

Göreceli Güç Endeksi (RSI) Nedir?

Göreceli Güç Endeksi (RSI) Nedir?
Göreceli Güç Endeksi (RSI) Nedir?

Bu içeriğimizde: Göreceli Güç Endeksi (RSI) nedir? RSI uyumsuzluğu nedir? Sorularının cevaplarına ve bu konuyla ilgili diğer detaylara ulaşabilirsiniz.

Göreceli Güç Endeksi (RSI) nedir?

RSI (Göreceli Güç Endeksi), bir finansal varlığın belirli periyotlardaki fiyat değişimlerini gösteren bir teknik analiz aracıdır.

İvme göstergesi olarak da tanımlanan RSI (Relative Strength Index), 1978 yılında bir makine mühendisi olan J. Welles Wilder tarafından geliştirilmiştir.

RSI göstergesi nasıl çalışıyor?

Göreceli Güç Endeksi, genel olarak bir finansal varlığın 14 saat veya 14 gün gibi periyotlardaki fiyat hareketleri incelenerek hesaplanır. Ulaşılan sonuç ise 0 ile 100 arasında bir değerle ifade edilir.

Kripto para alanında teknik analizciler tarafından dikkatle takip edilen göstergelerden biri olan RSI; aşırı alım ve aşırı satım bölgelerini göstermesi bakımından da önemlidir. Bir varlığın 14’lük periyotlarda gerçekleşen fiyat hareketlerinin ortalaması; 0 ile 100 arasından 30 veya daha altı bir değere sahipse, RSI o varlığın aşırı satım noktasında olduğunu gösterir. Bununla birlikte aşırı satım noktasında olan varlığın dip noktasından yükselişe geçme ihtimali yüksektir. Öte yandan RSI, 70 ile 100 arasında ise o varlığın aşırı alım noktasında olduğunu gösterir ve fiyatta düşüş ihtimali artar.

Pozitif ve negatif RSI uyumsuzluğu

Yatırımcılar, finansal varlıkların gelecekteki fiyat hareketliliğini; pozitif uyumsuzluk ve negatif uyumsuzluk göstergelerinden yola çıkarak tahmin edebilmektedir. Pozitif uyumsuzluk, bir finansal varlığın fiyatı ile RSI değerinin ters yönlü olarak seyretmesini ifade eder. Böylece fiyat düşerken RSI yükseliyorsa; ivme gücü arttığı için söz konusu varlığın gelecekte yükselmesi beklenir. Ancak fiyat artarken RSI düşüyorsa negatif uyumsuzluk vardır. Bu durumda söz konusu finansal varlığın ivme gücünün azalmasından ötürü gelecekte fiyatının düşmesi beklenir.

Hatırlatma: Finansal varlıkların gelecekteki fiyatlarıyla ilgili tahmin yürütmek için sadece RSI teknik göstergesi yeterli olmamaktadır. Bu göstergeyle beraber diğer teknik göstergeleri de dikkate alarak yapılan analizler daha başarılı olmaktadır.

İlgili:

Sorumluluk reddi: Bu sitede yer alan kripto para türleri ve kripto para platformlarıyla ilgili içerikler kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

5/5 - (7 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

kripto para sepeti

Kripto Para Sepeti Nedir? Ne İşe Yarar?

Slipaj nedir

Slipaj Nedir? Negatif Slipajdan Korunma Yöntemleri Nelerdir?