in

Sosyal Medya Profillerinizden Asla Paylaşmamanız Gereken 9 Şey!

sosyal medya - sosyal medya nedir - sosyal medya güvenliği - twitter - facebook - google - lorentlabs
sosyal medya - sosyal medya nedir - sosyal medya güvenliği - twitter - facebook - google - lorentlabs

Sosyal Medya Profillerinizden Asla Paylaşmamanız Gereken 9 Şey!

Sosyal medya üzerinde paylaşılmaması gereken şeyler oldukça fazla. Peki bu konuda ne kadar dikkatliyiz? Şimdi bu içerikte dikkat etmemiz gereken şeyleri ele alacağız. Hala bir hayatımız var ve mahremiyetimizi korumalıyız. Mahremiyete verilen zararın en büyük sorunlarıyla gelecek yıllarda karşılaşacağız. Teknoloji pek de iyi bir şey değil!

Peki Bu 9 Madde Nedir?

1. Doğum Tarihi

Herhangi bir sosyal medya platformunda arkadaşlarınızın doğum gününüzü kutlaması çok hoşunuza gidebilir. Bu tür özel günler de güzel etkileşimler alırsınız. Bu etkileşimler de sizlere söylenen şeyler kadar güzeldir ve mutlu eder. Örneğin Facebook‘taki kişilerin duvarınıza gelip doğum gününüzü kutlaması ya da Twitter’daki kişilerin profilinize gelip balon patlatması çok hoş görünüyor olabilir. Fakat bu bilginin yanında birkaç bilginizi de elde eden birisi siber dolandırıcılık için bilgilerinizi kullanabilir.

2. Mevcut Konum!

Bir durum güncellemesi ya da bir tweet gönderdiğinizde coğrafi konumunuzu paylaşmanız pek doğru bir tercih değil. Konum bilgilerinizi vermek oldukça riskli. Eğer profilinizde herhangi bir konum servisi açıksa bunu hemen gizlilik sekmenizden kapatmayı unutmayın.

3. İsimleri İle Etiketlenmiş Çocuk Fotoğrafları!

Bu, bu içeriğin en hassas alt başlığı olabilir. Hepimiz çocuklarımızı korumak istiyoruz fakat internet ortamında onların fotoğraflarını paylaşarak bunu yapamayız. Sadece şunu sormak istiyorum. Paylaştığınız fotoğrafları sadece yakın çevreniz mi görüyor yoksa tanımadığınız kişiler de bu fotoğraflara erişebiliyor mu? Ya çok tehlikeli birileri bu fotoğrafları görmek için profilinize erişmek istiyorsa ve bir şekilde profilinize girerek (sizinle arkadaş olarak ya da takipleşerek vs.) bu fotoğrafları topluyorsa? Düşününce çok korkunç değil mi? İnternet ortamında çocukların fotoğraflarının olması endişe verici bir durum. Hiçbir şekilde bu durumu doğru bulmadığımı bildirmek isterim. Bir zorunluluğunuz varsa (nasıl bir zorunluluk olabilir bunu da tam olarak kestiremiyorum.) konum etiketi, isim-soyisim bilgilerini asla paylaşmamak daha doğru bir tercihtir.

4. Ev Adresi!

Profilinize kimin bakabileceğini asla bilemezsiniz. Bir suçlunun sadece ev adresinizi bilerek yapabileceği çok şey olduğundan emin olabilirsiniz. Ayrıca unutmayın, instagram gibi bir yerde açık adresinizi paylaştığınızda ve profilinizi ‘gizli’ olarak ayarlamış olduğunuzda bu bilgiye birçok kişi erişebilir.

Not: Sosyal medya platformları dışında LinkedIn gibi platformlardaki bilgilerinizin gizlilik ayarlarını düzenlemeyi unutmayın.

5. Kişisel Telefon Numarası!

Arkadaşlarınızın sizinle iletişim kurabilmesini isteyebilirsiniz, ancak gerçek telefon numaranız sosyal paylaşım sitesi aracılığıyla yanlış ellere geçebilir. Bir telefon numarası sayesinde direkt olarak açık ev adresinizin bulunabildiğini biliyor muydunuz? Kulağa bile pek hoş gelmiyor, ürkütücü.

Telefon numaranızı vermeden insanların sizinle telefonla iletişim kurmasına izin vermenin kolay bir yolu var. Google Voice numaraları ile bu konuya küçük bir çözüm üretebilirsiniz.

6. Coğrafi Etiketli Fotoğraflar!

Bulunduğunuz yerin coğrafi etiketli bir fotoğraftan daha iyi bir yol haritası yok. Telefonunuz siz bilmeden çektiğiniz tüm fotoğrafların konumunu kaydediyor olabilir. Bununla birlikte, bu ek bilgilerin onlarla paylaşılmasını sağlamak için coğrafi etiketleri fotoğraflarınızdan kaldırabilirsiniz.

7. Tatil Planları!

Ayrıntılı tatil planlarınızı, güzergahınızı, coğrafi etiketli tatil fotoğraflarınızı veya canlı videolarınızı gönderdiğinizde, dünyaya evinizde kimsenin olmadığını ve orada bir süre hiç kimsenin olmayacağını bildirmekten başka bir şey yapmamış olursunuz. Süslü bir restoranda “check-in” bile evinizin boş olduğunu ortaya koymaktadır. Bu detayla ilgili soyulan birçok ev var. Komik gelebilir fakat ne yazık ki durum böyle.

Tatil fotoğraflarını paylaşmak harika ancak bu resimleri yüklemeden veya tatilinizle ilgili çevrimiçi yayınlamadan önce güvenle eve gelene kadar bekleyin.

8. İşvereninizin veya Ailenizin Görmesini İstemediğiniz Utanç Verici Şeyler!

Çevrimiçi bir şey göndermeden önce düşünün: Patronumun veya ailemin bunu görmesini ister miyim? Değilse, göndermeyin. Bir şey gönderip silseniz bile, kaldırma şansınız olmadan birinin ekran görüntüsünü almadığını bilemezsiniz ve unutmayın; İnternette bir şey kolay kolay silinmez.

9. Mevcut İş veya İşle İlgili Detaylar!

Sosyal ağlarda işle ilgili haberleşmeler hakkında konuşmak kötü bir fikir olabilir. Görünüşe göre masum bir şekilde açığa çıkan hassas detaylar gizlilik sözleşmesinin (NDA) ihlali olabilir.

Not: Hemen buraya tıklayarak farklı bir içeriğimizi hızlıca okuyabilirsiniz. Örneğin sizlere hemen Netflix Alternatifi 8 platformu başlığımızı da önermek isteriz.

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

whatsapp - viber - whatsapp vs viber - whatsapp mı viber mı - whatsapp güvenli mi - facebook

WhatsApp ve Viber Karşılaştırması! WhatsApp VS Viber!

Youtube icon on laptop keyboard. Technology concept 18597

YouTube Kanalı Nasıl Oluşturulur? Youtube Hakkında Bilgiler!