in

VPN Kullanırken Bu 6 Detayı Sakın Unutmayın!

vpn nedir - vpn kullanırken - vpn kullanırken neye dikkat etmeliyim - vpn kullanmak - vpn
vpn nedir - vpn kullanırken - vpn kullanırken neye dikkat etmeliyim - vpn kullanmak - vpn

VPN Kullanırken Bu 6 Detayı Sakın Unutmayın!

Neden bir VPN hizmetine ihtiyaç duyduğumuzu hiç düşündünüz mü? Bu içeriği okuyan birçok kişinin bu konuyu düşündüğünü ve hatta arama motorlarından bazı araştırmalar yaptığını düşünüyorum. Şimdi kısaca neden bir VPN hizmetine ihtiyaç duyduğumuzu ele alalaım. Sonrasında ise ana başlığımızın temelinde içeriğimizi yazalım ve bitirelim.

Her dakika yeni bir teknolojinin ortaya çıktığını biliyor muydunuz? Yeni teknolojilerin yaygınlaşması bir yandan iyiyken bir yandan da web izleme araçlarını güçlendiriyor. Tabi ki sadece web üzerinde değil fakat bunu web genelinde ele alacağız.

İnternet kullanan herkesin verileri bir şekilde toplanıyor. Kullandığımız uygulamalar, web siteleri ya da sosyal medya platformları vb. Her noktada belli verilerimizi veya çevrimiçi ayak izimizi bırakıyoruz. Veri pazarlamacıları bu verileri topluyor, küçük fiyatlarla satın alıyor ve ardından büyük fiyatlarla farklı firmalara satıyor. Sadece veri pazarlamacıları değil, farklı siber saldırganlar tarafından da bu verilerin toplanması mümkün. Her ne kadar veriler farklı yasalarla korunmaya çalışılsa da ne yazık ki eksik kalındığı bir gerçek. Örneğin Pew Research bir rapor yayınladı. Bu rapora kaç kişi erişti ya da bu raporu kaç kişi okudu? Tahminimiz çok az ya da hiç denilecek kadar az. Bu rapora göre ABD’de yaşayan insanların çevrimiçi gizlilik endişelerinin %45’inin 2019 yılından bu yana çok önemli bir ölçüde arttığı yazıyor.

İnternette gezinirken veri hırsızlarından, siber korsanlardan ve internet servis sağlayıcılarından gerçekten kaçabiliyor musunuz? Sadece bir soru. Basit ama etkili bir soru.

VPN Nasıl Çalışır?

Artık ev eşyalarının hepsi internete erişebilir şekilde tasarlanıyor. Buna mutfaktaki buzdolabından oturma odasındaki televizyon da dahil. İnternet ile etkileşime girdiğiniz her an bilgileriniz ve verileriniz güvensiz bir hale gelir. Birilerinin bu verileri toplama konusundaki süreci tamamen bir oyundan ibarettir. Bu yüzden bu oyunu kuralına göre oynamayı bilmek gerekiyor.

Kaliteli bir VPN sayesinde yaptığınız trafiğiniz ve işlemleriniz şifrelenir ve bir tünel sayesinde farklı bir sunucu üzerinden işlem yaparsınız. Takip edici sizin verilerinize erişemediği gibi kişisel bilgilerinize de erişemez. Örneğin Türkiye’de yaşarken çevrimiçi yayın hizmetlerinden faydalanmanız mümkün. Fakat bu çevrimiçi yayın hizmetlerinin bütün içeriklerine erişmeniz mümkün değil. Bu içeriklere erişmek için kaliteli bir VPN kullanabilirsiniz. ABD’nin Netflix içeriklerine erişmek isterseniz buraya mutlaka göz atın.

Herhangi bir VPN hizmetini iyi veya kötü olarak değerlendirmeden önce, ihtiyaçlarınız için doğru VPN hizmeti olup olmadığını düşünmenizde fayda var. VPN seçerken size rehberlik etmesi için bu listedeki ipuçlarını mutlaka kullanın.

1) Kayıt Tutuyor Mu?

Eğer bir VPN kayıt tutuyorsa o VPN hizmetinden hızlıca uzaklaşmanız gerekiyor. Çünkü tuttuğu kayıtları reklamverenler, hükümetler, emniyet görevlileri ve siber korsanlar ile paylaşması oldukça mümkün. En başta dediğim gibi bir VPN hizmetinin en temel amacı bizi koruması. Neyden koruması diye tekrardan soracak olursanız; tabi ki verilerimizi çalan ya da toplayan kişi veya kurumlardan. Bu yüzden kayıt tutması hiç de doğru bir şey değil. Kayıt tutmayan bir VPN almak isterseniz (İlk ay %70 indirimli) hemen buraya tıklayabilir, inceleyebilirsiniz.

2) Coğrafi Konum!

Hepimiz verimli bir VPN hizmetinin ayırt edici özelliklerinin mutlak anonimlik ve bilgi koruması olduğu konusunda hemfikir olabiliriz. Fakat, her VPN hizmeti bunlarla övünemez ve bu nedenle, almak istediğiniz VPN’lerin coğrafi konumuna dikkat etmelisiniz. Birçok VPN sağlayıcısı şirketin gözetim/ denetim ve kayıt tutma talimatı aldığını biliyor muydunuz? Bu ülkelerdeki VPN hizmetlerinden kesinlikle uzak durmak gerekiyor. Hangi ülkelerden bahsettiğimi anladığınızı umuyorum. Tabi ki 5 – 9 – 14 göz ülkeleri. Bu ülkelere neden dikkat etmeliyiz ve neden bu ülkelerden uzak durmalıyız? Sorularını hemen şu içeriğimizden okuyabilirsiniz: http://lorentlabs.com/siberguvenlik/buyuk-kardes-sizi-izliyor-bes-dokuz-ve-on-dort-goz/

Bu ülkelerden uzak durmak istiyorsanız Kaspersky VPN Secure Connection iyi bir seçenek. Neden diye soracak olursanız 5 – 9 – 14 göz ülkelerinde bulunmaz. Bulunmadığı gibi kayıt da tutmaz.

3) Verilerinizi Kaydedip Kaydetmediklerini Öğrenin!

Bir VPN sağlayıcısının verilerinize erişimi varsa, bu zaten her şeyi mahveden bir durum. Unutmayın verilerinizin güvenliğini sağlamak için bir VPN kullanıyorsunuz, erişim izni vermek için değil.

Kısaca söylemek gerekirse, bir Sanal Özel Ağ (VPN) hizmeti verilerinizi kaydediyorsa, o hizmeti kullanmak son derece güvensiz. Çoğu ücretsiz VPN hizmetinin temel görevi de sizi korumak değil, sizin verilerinizi çalmaktır.

4) İtibar ve Sosyal Kanıtlarını Denetleyin!

Bu ipucu sadece VPN sağlayıcılarını değerlendirmek için işe yaramaz. Şirketleri ve sayısız teknolojiyi değerlendirmenin de yerleşik bir yolu.

VPN sağlayıcınıza internet sağlayıcınızdan daha fazla güvenmeniz gerekiyor. Bu yüzden hatırı sayılır bir üne sahip ve çoğunlukla itibarı yüksek, milyonlarca kişi tarafından kullanılan bir şirkete güvenmeniz gerekebilir. Örneğin Kaspersky VPN Secure Connection’a baktığımız zaman markanın 470 milyondan fazla bireysel kullanıcısı, 270 binden fazla da kurumsal kullanıcısı bulunuyor.

5) Kullandıkları Şifreleme Türünü Kontrol Edin!

Bu, önceki maddeyle kesinlikle bağlantılı. Sosyal kanıt ve itibar iyi belirleyici faktör olsa da, pek fazla yeterli değil. Bir sağlayıcı hakkında söylenenlerin ötesine geçmeniz ve verilerinizi nasıl koruduklarını öğrenmeniz her zaman önemli bir unsur. Bu yüzden sizlere sunulan ekstra özelliklere ve şifreleme türlerine dikkat etmeniz gerekiyor. Hangi şirket hangi şifreleme türünü kullanıyor ve bu sizi korur mu bunu bilmeniz gerekiyor.

6) Hızınızı Düşüreni Seçmeyin!

İnternet hızınızın yanı sıra, bir VPN’in ne kadar hızlı çalıştığını da düşünmeniz gerekiyor. Verilerinizi ilk önce şifreleme ve başka bir sunucuya aktarma görevi çok fazla işlem gücü gerektiriyor. Bu şifreleme, VPN’in hızını yavaşlatabilir.

Bununla başa çıkmak için, ülkenizde çalışan bir VPN sağlayıcısını seçmeniz gerekebilir. Hız konusunda bireysel testleri de gerçekleştirmenizi dileriz. Fakat en hızlı ilk 3 VPN arasında Kaspersky VPN uygulamasını göreceğinizden şüphem yok.

Sonuç:

Bu ipuçları, VPN seçeneklerinizi daraltmanıza yardımcı olacağı gibi tavsiyemizi de içeriyor. Fakat sonuçta seçim sizin. VPN özelliklerinin ötesinde, benzersiz durumunuzu ve ilk etapta neden bir VPN’e ihtiyacınız olduğunu düşünün. Bu, kararınızı daha belirgin hale getirecektir. VPN kullanırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini artık biliyoruz. Hemen buraya tıklayarak farklı bir içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.

İlgili: Sekuritance Nedir? Siber Güvenliğin Tokenize Hali! Bilinmesi Gereken Her Şey!

Bu içerik sponsorludur.

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

mobil veri azaltma - mobil veri kullanımını azaltmak - veri nedir - veri - veri kullanımı

Mobil Veri Kullanımını Azaltmak ve Ekonomik Olarak Tasarruf Etmek İçin 9 Faydalı İpucu!

dolphin browser nedir - dolphin browser hakkında - dolphin browser incelemesi - dolphin browser 2

Dolphin Browser Nedir ve Nasıl Çalışır? Dolpin Browser İncelemesi!