in

İndikatör Nedir? İndikatör Çeşitleri Nelerdir?

indikatör nedir - indikatör ne işe yarar - indikatör çeşitleri - en çok kullanılan indikatörler - indikatör nedir kriptoda
indikatör nedir - indikatör ne işe yarar - indikatör çeşitleri - en çok kullanılan indikatörler - indikatör nedir kriptoda

İndikatör Nedir? İndikatör Çeşitleri Nelerdir?

Bu içeriğimizde yine borsa ve finansal yatırımlarla ilgilenen kişi veya kişilerin hatta şirketlerin ve kurumların sık sık duyduğu indikatör konusunu ele alacağız. İndikatör nedir? Sorusunun yanında bu konuyu biraz detaylandıracağız. İndikatör nedir? ile birlikte İndikatör çeşitleri nelerdir? İndikatör ne işe yarar? gibi soruları da bu içeriğimizde cevaplayacağız.

İndikatör; Gösterge anlamına gelen yabancı bir kelimedir.

Merak etmeyin, kelimenin kökenine inerek daha fazla detayına girmeyeceğiz. Fakat kelimeyi biraz genişletelim.. İndikatör, kullanıcılarına belli noktalarda ipuçları sağlayan ve kullanıcılarının ‘genelde’ kazanmasını sağlayan göstergedir. İndikatör kullanan yatırımcılar ya da borsa ile ilgilenen kullanıcılar bu sayede doğru hamleler yapabilir. Tabii ki bu hamleler her zaman da doğru olacak diye bir şey yok. Bunu da unutmamak gerekiyor.

İndikatör Nedir?

İndikatör, nedenleri ve sonuçları sorgulamayan, kullanıcısına borsada doğru bir hamle yapabilmesi için yardımcı olan ve kullanıcılarını yönlendiren teknik göstergelerdir. Gösterge kullanan birisi mevcut verileri inceleyerek piyasada ilgilendiği ve yatırım yapacağı ‘şey’ ile ilgili belli datalara sahip olur. Bu datalar kendisine uygunsa yatırımını o yönde gerçekleştirir. Fakat yukarıda da dediğimiz gibi indikatörler her zaman doğruyu gösterecek diye bir şey yok. Ayrıca bu içeriğimizin herhangi bir yatırım tavsiyesi içermediğini hatırlatalım. Kişiler, yatırımlardan tamamen kendileri sorumludur. Bu içerik tamamen bilgi ve haber amaçlıdır.

Her ne kadar indikatörleri oluşturmaya yarayan algoritmalar oldukça karışık ve karmaşık olsa da basit hareketli ortalama göstergesi oldukça basittir.

Basit Hareketli Ortalama: Kapanış fiyatını dikkate alan basit hareketli ortalama, finansal bir ürünün filtrelenen tarihler içerisindeki fiyat hareketlerinin ortalaması alınarak oluşturulur.

Farklı indikatörler kullanılarak yapılan veri ve data analizinden sonra kullanıcının kaybetme oranı normalden biraz daha düşük olabiliyor. (Tabii her zaman değil.) Tek başına kullanılan bir indikatörün hata verme oranı oldukça yüksek olabilir. Bu nedenle farklı indikatörler denenmeli ve yanında mutlaka bu verileri ve dataları destekleyen farklı kaynaklar olmalıdır.

İndikatör Ne İşe Yarar?

Piyasa yönü hakkında yatırımcılara bilgi ve data sağlayan indikatörler, aynı zamanda piyasadaki fiyat hareketlilikleri ve hacim verileri gibi farklı detaylarda da yatırımcıları yönlendirme özelliğine sahip.

Bir indikatör kullanarak bir ‘şeyin’ fiyatının geçmişteki hareketlerinini görebilirken aynı zamanda gelecekteki fiyat tahmininde de bulunabilirsiniz. Kısacası sadece mevcut zamanın verisini göstermez. Kısaca ‘sinyalci’ dediğimiz ve bir kripto paranın ne zaman artacağını grafiklerle, verilerle doğru bir şekilde anlatan kişilerin algoritmalarla oluşturulan halidir diyebiliriz.

Şimdi İndikatör Nedir? İndikatör Ne İşe Yarar? Sorularını cevapladığımıza göre İndikatör Çeşitleri Nelerdir? Sorusuna hızlı bir geçiş yapalım. Burada da En Çok Kullanılan İndikatörler Nelerdir? Sorusunu da cevaplayalım.

İlgili: Google’dan Kendinizi Silin! 6 Adımda Bütün Her Şeyinizi Silin!

İndikatör Çeşitleri Nelerdir?

Bu soruyu cevaplamadan önce indikatörler hakkında küçük bir bilgi daha vermek istiyoruz. İndikatörler farklı amaçlara hizmet edebilirler. Teknik analiz ile ilgilenen kişilerin en çok başvurduğu indikatörleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • RSI İndikatörü
  • MACD İndikatörü
  • CCI İndikatörü
  • Ultimate Osilatör İndikatörü

Bunların yanında tabii ki yatırımcıların kullanabileceği çok fazla indikatör var. Bunlardan bazılarına örnek verecek olursak;

  • Parabolic SAR
  • Average True Range
  • Money Flow Index
  • Chaikin Money Flow ilk aklımıza gelen örneklerdir.

Tabii indikatör örneklerini çoğaltmamız hala mümkün. Bu kadarla bitmediğini bilmenizi istiyoruz.

İlgili: Netflix ve Amazon Prime Benzeri 15 Ücretsiz Web Sitesi!

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Data Mining

Data Mining Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

signal - signal app - signal güvenli mi - signal vs whatsapp - signal nasıl kullanılır

Signal Güvenli mi? WhatsApp Alternatifi Olabilir Mi?