in

Kötü Amaçlı Yazılım Tarihi ve Kötü Amaçlı Yazılım Nedir?

kötü amaçlı yazılım tarihi - kötü amaçlı yazılım nedir - malware - wannacry - stuxnet - kötü amaçlı yazılımlar - virüsler
kötü amaçlı yazılım tarihi - kötü amaçlı yazılım nedir - malware - wannacry - stuxnet - kötü amaçlı yazılımlar - virüsler

Kötü Amaçlı Yazılım Tarihi ve Kötü Amaçlı Yazılım Nedir?

Bu içeriğimizde kötü amaçlı yazılım nedir? Sorusunu cevaplarken aynı zamanda kötü amaçlı yazılımın tarihi konusuna da değineceğiz. Bu konuyu en basit şekilde ele almaya çalıştık, umarız ki faydalı olur.

Öncelikle adından da anlaşılacağı üzere kötü amaçlı yazılımın geliştiricisi veya göndereni kesinlikle kötü niyetlidir. Bu yüzden kötü amaçlı yazılım konusunda kendimizi korumamız gerekiyor. Yüklediğimiz programlara, indirdiğimiz uygulamalara, açtığımız dosyalara her zaman dikkat etmemiz gerek. Kötü amaçlı yazılım, bilgilerimizi çalabilir, cihazlarımıza zarar verebilir ya da bizlerden fidye isteyebilir.

Siber korsanlar ve siber dolandırıcılar uzun süredir kötü amaçlı yazılımlar geliştiriyor. Bunun yanında bu yazılımların da tabii ki en hızlı nasıl yayılacağını araştırıyorlar. Elk Cloner adlı ilk bilgisayar virüsü 1982 yılında bir Mac cihazda keşfedildi. 1986 yılında Brain olarak adlandırılan ilk PC tabanlı kötü amaçlı yazılım piyasaya sürüldü.

80’lerde ve 90’larda Kötü Amaçlı Yazılımlar:

80’lerin sonlarında, kötü amaçlı yazılımlar disketler aracılığıyla hızlıca yayılmaya başlamıştı. 90’ların ilk yarısında bilgisayar ağının benimsenmesi ve genişletilmesi devam ettikçe, kötü amaçlı yazılım dağıtımı kolaylaştı ve bu nedenle yayılma hızı da oldukça fena bir hal almıştı..

Teknolojiler standartlaştıkça, belirli kötü amaçlı yazılım türleri çoğaldı. Microsoft Office ürünlerinden yararlanan makro virüsler, e-postanın benimsenmesinin artmasıyla yayılma hızını oldukça fazla katladı. 1990’ların ortalarına gelindiğinde, büyük ölçüde makro virüsler nedeniyle işletmeler giderek daha fazla etkilenmeye başladı. Kısacası yayılma ağ odaklı hale geldi ve e-postalar sayesinde yayılmaya devam etti..

Web 2.0

İnternet kullanımındaki artış ve daha elverişli bir kötü amaçlı yazılım ortamını destekleyen Web 2.0 teknolojisinin benimsenmesiyle yayılma hızı oldukça arttı. 1990’ların sonunda virüsler, e-posta yayılımının artmasıyla ev kullanıcılarını etkilemeye başladı. Aşağıda, bu süre zarfında piyasaya sürülen bazı virüslerin örneklerine değindik.

  • Brain, ilk “gizli” virüstü, yani varlığını gizlemek için araçlar içeriyordu.
  • Jerusalem, 1987’de keşfedilen bir DOS virüsüydü.
  • 1988’de piyasaya sürülen Morris Worm, internet üzerinden dağıtıldığı bilinen ilk solucan virüstü.
  • 1991 yılında keşfedilen Michelangelo, DOS tabanlı sistemlere bulaşmak için ortaya çıktı.
  • CIH, 1998’de piyasaya sürülen bir Microsoft Windows 9x virüsüydü.
  • Melissa, 1999 yılında keşfedilen bir makro virüstü.

İlgili:

21. Yüzyılda Kötü Amaçlı Yazılımlar:

İstismar kitlerinin (siber suçlular tarafından sistem açıklarından yararlanmak için kullanılan programlar) kullanımındaki artış, 2000’li yıllarda çevrimiçi olarak sunulan kötü amaçlı yazılım patlamasına yol açtı. Otomatik SQL enjeksiyonu (veriye dayalı uygulamalara saldırmak için kullanılan bir teknik) ve diğer toplu web sitesi biçimleri, 2007’de artan dağıtım yeteneklerini tehlikeye atmaya başladı. O zamandan beri, kötü amaçlı yazılım saldırılarının sayısı katlanarak arttı, her yıl iki katına veya daha fazlasına ulaştığını söylemek mümkün.

İnternet ve e-posta solucanları dünya çapında manşetlerdeydi..

  • ILOVEYOU, 2000 yılında on milyonlarca Windows tabanlı bilgisayara saldırdı.
  • Anna Kournikova, 2001 yılında başlatılan e-posta solucanı dünyada e-posta sunucuları sorunlara yol açtı.
  • 2001 yılında faaliyete geçen Sircam, Windows tabanlı sistemlere e-posta yoluyla bulaştı.
  • CodeRed 2001 yılında yayılmaya başlamıştı.
  • Yine 2001 yılında ortaya çıkan Nimda, Windows’un çeşitli sürümlerini çalıştıran bilgisayarları etkiledi.

2000’lerin Başlarındaki Kötü Amaçlı Yazılımlar:

2002 ve 2003 boyunca, internet kullanıcıları kontrol dışı açılır pencereler ve diğer Javascript saldırıları tarafından rahatsız edildi. Bu süre zarfında, sosyal olarak tasarlanmış solucanlar ve spam proxy’leri ortaya çıkmaya başladı. Blaster ve Slammer gibi önemli internet solucanlarıyla birlikte kimlik avı ve diğer kredi kartı dolandırıcılıkları da bu dönemde başladı..

  • 2004: MyDoom, Bagle ve Netsky arasında bir e-posta solucanı savaşı patlak verdi. İronik olarak, bu düşmanlık, gelişmiş e-posta taramasına ve e-posta filtrelemenin daha yüksek benimsenme oranlarına yol açtı ve sonunda toplu yayılan e-posta solucanlarını neredeyse ortadan kaldırdı.
  • 2005: Artık kötü şöhretli Sony rootkit’in keşfedilmesi ve ifşa edilmesi, rootkit’lerin günümüzün çoğu kötü amaçlı yazılımına dahil edilmesine yol açtı.
  • 2006: Çeşitli finansal dolandırıcılıklar bu yılda ciddi bir artış gösterdi.
  • 2007: MPack’in keşfedilmesi ve ifşa edilmesi nedeniyle web sitesi saldırılarında artış oldu. Ikea ve Myspace gibi platformlar bu dönem ciddi saldırıya uğrayan platfofrmlar arasında yer aldı.
  • 2008: Haziran 2008’de Asprox botnet, Walmart’ın da saldırıya uğrayanlardan olduğunu iddia ederek otomatik SQL enjeksiyon saldırılarını kolaylaştırdı.
  • 2009: 2009’un  başlarında, Windows’un eski sürümlerini çalıştıran sistemlere bulaşan Gumblar ortaya çıktı.

2010’dan Bu Yana Kötü Amaçlı Yazılımlar:

  • 2010:  Endüstriyel bilgisayar sistemleri, 2010 Stuxnet solucanının hedefiydi. 
  • 2011: ZeroAccess adlı Microsoft’a özgü bir Truva atı, botnet’ler aracılığıyla bilgisayarlara kötü amaçlı yazılım bulaştırdı.
  • 2012: Endişe verici bir trendin parçası olarak Shamoon, enerji sektöründeki bilgisayarları hedef aldı.
  • 2013: Fidye yazılımının bir örneği olan CryptoLocker, bir kullanıcının bilgisayarındaki dosyaları kilitleyen ve şifre çözme anahtarı için fidye ödemelerini isteyen bir Truva atıydı ve bu dönemde ciddi zararlara yol açtı.
  • 2014: Regin olarak bilinen Truva atının ABD ve İngiltere’de casusluk ve toplu gözetleme amacıyla geliştirildiği ortaya çıktı.
  • 2016: Locky, yalnızca Almanya’da saatte 5.000’den fazla bilgisayar dahil olmak üzere Avrupa’da birkaç milyon bilgisayara bulaştı.
  • 2017: Küresel olarak WannaCry adlı fidye yazılımı ortaya çıktı. Dünya genelinde durdurulması oldukça zaman aldı. Birçok kurum ve kuruluşun ciddi bir şekilde etkilendiği ortaya çıktı. Bu dönemlerde yine Petya adlı fidye virüsü de yayılmaya başlamıştı.

2017’den günümüze hala bu saldırılar artarak devam ediyor.

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

youtube video düzenleme uygulamaları - en iyi video düzenleyiciler - video düzenleme siteleri

YouTube için Ücretsiz Video Düzenleyici Uygulamalar! Detaylı İnceledik!

okx-ikili-yatırım-nedir

GODS OKEx Jumpstart’ta! – GODS Kazanmak için OKB Stake Edin!