in

Kötü Amaçlı Yazılımlar: Sizi De Hacklediler!

virus1
virus1

Kötü Amaçlı Yazılımlar!

İnternet ortamında bir şekilde herkes hacklendi ya da hackleniyor. Birçok kişi hacklendiğini bile bilmiyor. Siber korsanlar bizler nasıl hackliyor? Taktikleri neler? Bunları düşünen, araştıran kişiler var. Fakat siz değerli okuyucularımız için biz de bir içerik hazırlamak istedik. Bu içerikte en kötücül yazılımları inceliyoruz.

En kötücül yazılım türleri şunlardır;

*Bilgisayar solucanı (Worm)
*Truva atı (Trojan horse)
*ArkaKapı (Backdoor)
*Yığın İleti (Spam)
*Klavye Dinleme Sistemi (Keylogger)
*Tarayıcı ele geçirme (Browser hijacking) 
*Casus Yazılım (Spyware)
*Mantık Bombası (Logic Bombs)

Bu türlerden bazılarını inceleyelim:

1- Truva atı (Trojan horse)

Truva Atı, bir siteden indirdiğiniz programın yada e-maillerin içinde gizlenen ve bilgisayarınızda gizli İşlevler yapan bir virüs yazılımıdır. İçine saklandığı program çalıştırılana kadar aktif hale geçemezler. Bu yüzden bilgisayarınıza indirdiğiniz her şeyi virüs taramasından geçirin. Kaliteli virüs programları kullanın. Truva atı aktif hale geldikten sonra ele geçireceği bilgileri kendi içerisinde toplamaya başlar. Bu bilgileri internet yoluyla virüsü yollayan kişiye gönderir. Bu virüsü bilgisayarınıza gönderen kişi, uzaktan erişim suretiyle sizin bilgisayarınızın içine girebilir. Dosyalarınızı açarak içeriğinde değişiklik yapar. Sizin dosyalarınızı kendi bilgisayarına kopyalayabilir.  E-postalarınızı okuyabilir, CD-ROM’ u açıp-kapatabilir. Varsa internet bankacılığı veya kredi kartı bilgilerinizi kopyalamak gibi sizin bilgisayarınızda yapabileceğiniz bütün işlemleri yapabilmektedir. Kısacası, Truva Atı bulaşan bir bilgisayarın, biri siz diğeri de uzaktan erişim metoduyla bilgisayarınıza giren kişi olmak üzere iki kullanıcısı olur.

2- Mantık Bombası (Logic Bombs)

Yazılımcının istediği programa yerleştirmesi oldukça kolay olan bir virüs türüdür. Herhangi bir programa yerleştirilir ve aktif hale gelmesi yani patlaması beklenir. Aktif hale gelip patlaması sistem üzerindeki her türlü bilgiyi ve veriyi tamamemen siler. Bilgileri erişilmez hale getirir. Bu virüse en güzel örnek çernobil virüsüdür. Bilgileri ve dosyaları silmekle kalmayıp bilgisayarınızın sistemini tamamen yok edebilir. 

3-  Bilgisayar solucanı (Worm)

Solucan virüsü genellikle e-postalardan, forum sitelerinden, korsan oyun dvd ve cdleri gibi farklı yollarla bilgisayarlara bulaşır. Solucanlar, virüsler gibi kendilerini bir bilgisayardan başka bir bilgisayara kopyalamak üzere tasarlanmışlardır. Bu kopyalama işlemini kendileri otomatik olarak yaparlar. Örneğin bir solucan, e-posta adres defterinizdeki herkese kopyalarını gönderebilir ve sonra aynı şeyi onların bilgisayarları da yapabilir. Yaptığı bu işlem internet trafiğini olumsuz yönde etkiler ve internet trafiği oldukça yavaş bir hal alır. Solucanlara bir çok örnek verilebilir. Örneğin; ”Tebrikler para kazandınız, Visa kartınıza bonus kazandınız, İlk defa nükleer terör saldırısı gerçekleşti.” gibi örnekler çoğaltılabilir.

4- ArkaKapı (Backdoor)

Bir sisteme dışarıdan sızabilmek için o sistemde açık oluşturma işlemidir.ArkaKapı, kötü amaçlı yazılımlar kategorisinde en çok tercih edilen türdür. Bilinen en ünlü Backdoor’lara örnek olarak Netbus, OptixPro, Subseven, Zbot, ZeuS verilebilir. ArkaKapı sistemi sadece bilgisayarlarda değil aynı zamanda akıllı telefon sistemlerinde de çalışabilmektedir. Yapay zeka üretimi olan ürünlere erişmek için kullanılan yollar ArkaKapı yazılımıdır. 

5- Casus Yazılım (Spyware)

Spyware, başlıca kötücül yazılımların başını çeker. Bir Malware türüdür. Casus yazılım, kullanıcılara ait önemli bilgilerin ve kullanıcının yaptığı işlemlerin, kullanıcının bilgisi olmadan toplanmasını ve bu bilgilerin kötü niyetli kişilere gönderilmesini sağlayan yazılım olarak tanımlanır. Bazı kaynaklarda dar manada “snoopware” (burun sokan yazılım) olarak da adlandırılan casus yazılımlar, diğer kötücül yazılımlara göre özellikle İnternet kullanıcıları tarafından sistemlere farkında olmadan bulaştırılmaktadırlar. Kullanıcıların haberi olmadan sistemlere bulaşabilen casus yazılımlar, kişisel gizliliğe karşı gerçekleştirilen en önemli saldırılardan biridir.

6- Rahatsız Edici Reklamlar (Adware)

Girdiğiniz siteleri takip ederek oluşturulan reklam siteleridir. Siz istemeseniz bile otomatik olarak bilgisayarınızda açılırlar. Kişilere özel reklamlardır. Rahatsız edici reklamlar aynı zamanda üzerinde bulundukları sistemdeki kişisel veya istatistiksel verileri sahibinin bilgisi ya da izni olmadan üçüncü kişilere gönderebilirler. Sık karşılaşılan rahatsız edici reklamlar arasında en çok dikkat çekenler şunlardır; İmzalanmamış ActiveX denetimleri veya eklentiler. Uygulama tarafından eklenen araç çubukları. Gerçek zamanlı hava durumu raporu sunan araçlar.

Farklı bir içeriğimizi hemen buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

5/5 - (1 Oy)
proton mail güvenli mi - protonmail güvenli mi - en güvenli mail - siber güvenlik

O Çok Güvenilen ProtonMail’i İnceledik! ProtonMail Güvenli mi?

fidye virüsü - fidye virüsü saldırısı - hacker saldırıları

California Üniversitesi, Fidye Virüsü İçin 1.14 Milyon Dolar Ödedi!