Kurumsal Güvenlik nedir?
Bir varlığın fiziksel ve dijital (bilgiler, veriler, sunucular, depolama, ağ oluşturma, uygulamalar vb.) mülkünü hırsızlıktan, veri ihlallerinden, korsanlardan veya siber saldırılardan korumak için gereken stratejileri, süreçleri ve altyapıyı içeriyor. Kurumsal bir uygulamanın en önemli unsurları arasında yer alır.
Gizlilik bilinci politikaları ve düzenlemeleri nedeniyle, bir şirketin veri altyapısının her yönü güvenliğe ihtiyaç duyar. Etkili kurumsal güvenlik programları, hedeflere engel değil, ulaşılmasını sağlar.
- Kurumsal güvenlik sınırınızı tanımlayın: Kurumsal güvenlik sınırı, tüm bilgi varlıklarından (bulut hizmetleri dahil), bilgi işleme ve depolama işlemleri aracılığıyla kuruluşun misyonunu destekleyen harici hizmetlerden oluşur.
Bulut hizmetlerini kullanırken, hizmet sağlayıcının güvenlik sorumluluğunun nerede bittiğini ve sizin sorumluluğunuzun nerede başladığını anlamalısınız. Kuruluş, kullanılan bulut hizmetlerinin onları saldırıya veya ihlallere karşı savunmasız bırakmamasını sağlamak için korumalar ve kontroller uygulamalıdır.
- Bir şifreleme stratejisi belirleyin: Dosya izinleri, parolalar ve iki faktörlü kimlik doğrulamanın bir kombinasyonunu içeren güçlü bir şifreleme stratejisi, ağınız genelinde ölçeklenebilir ve yüksek düzeyde dağıtılmış ortamlarda verileri koruyabilir.
- Cihaz güvenlik protokolünüzü oluşturun veya VPN kullanın: Kişisel cihazları iş için kullanmak artık bazı yerlerde sıklıkla karşılaşılan bir durum. Bu da veri sızıntısı ve verilere yetkisiz erişim olasılığını artırır. Dolayısıyla, bu durum söz konusu olduğunda, çalışanlarınızın işleri için kişisel cihazlar kullanmaları gerekip gerekmediğini öğrenin.
Şirket ağına, ofis dışındaki halka açık Wi-Fi etkin noktaları gibi güvenli olmayan ağlar aracılığıyla erişim, kurumsal güvenlik açığını artırır. Bu nedenle, uzaktaki çalışanlar internet trafiğini şifrelemek ve siber izlemeyi önlemek için bir VPN kullanmalı. Tüm cihazlar uygun şekilde yapılandırılmalı ve en son aygıt yazılımı ile güncellenmelidir.
İlgili:
- Tweet NFT’sini Nasıl Oluşturuyoruz? Bir De Tweet Satarak Para Kazananlar Var!
- Dil Öğrenme Uygulamaları | Ücretsiz En İyi 10 Dil Öğrenme Uygulamasını Derledik!
- Ücretsiz VPN Kullanmanın 6 Riski! Ücretsiz VPN Hakkında Detaylar!
- Ağ performansını izleyin: Şifreleme uygulamalarınızın performansını izlediğinizden emin olun. Performans kıyaslamaları oluşturarak ağların ve altyapının nasıl çalıştığına dair kapsamlı bir anlayışla, tehditleri belirleyin. Fakat bu konuda oldukça hassas davranılmalıdır.
- Bir erişim kontrol politikası uygulayın: İşletmenizde yönetim erişimine sahip hesapların bir envanterini alın ve erişimin garanti edilip edilmediğini belirleyin.
Tanımlanan roller, yalnızca yetkili çalışanların kendi özel işleriyle ilgili görevleri gerçekleştirmek için gereken sistemlere ve izinlere erişmesine yardımcı olmalıdır.
- Güvenliğinizi test edin: Bir antivirüs yüklemek, ağınızı kötü niyetli saldırılardan korumak için yeterli değil. Bir güvenlik denetimi yapması için profesyonel bir kuruluşun görevlendirilmesi, her zaman beklenmedik zayıflıkları ortaya çıkaracaktır.
- Sağlam bir olağanüstü durum kurtarma ve risk azaltma planına sahip olun: Hiçbir yazılım mükemmel değil ve artan veri ihlalleri ile tespit ve müdahale stratejisine çok ihtiyaç duyulmaktadır. Büyüyen siber tehditlere karşı koymak için bu planı düzenli olarak güncelleyin.
- Çalışanları ve iş paydaşlarını eğitin: Yalnızca bilgi teknolojisi (BT) ekibini değil, herkesin güvenlik politikası, uyumluluk düzenlemeleri, kimlik avı veya sosyal mühendislik planları gibi olası güvenlik açıklarından haberdar olmasını sağlayarak kurumsal ağı koruyun.
- Kimseye güvenme: Çoğu işletme, güvenlik uygulamaları için teknoloji satıcılarına ve hizmet sağlayıcılarına bağlı. Ancak, verilerinizin nasıl işlendiğini, nereye gittiğini ve satıcının kullandığı şifreleme düzeyini anladığınızdan emin olmak için tedarikçilerinize sorular sormanız akıllıca olacaktır.