in

Likidite Havuzu Nedir?

donanım cüzdanlarının artıları - donanım cüzdanı nedir - kripto para - bitcoin donanım cüzdanı - donanım cüzdanı eksileri
donanım cüzdanlarının artıları - donanım cüzdanı nedir - kripto para - bitcoin donanım cüzdanı - donanım cüzdanı eksileri

Bu içeriğimizde: Likidite havuzu nedir? Likidite havuzları nasıl çalışır? Sorularının cevaplarına ve bu konuyla ilgili diğer detaylara ulaşabilirsiniz.

Likidite havuzu nedir?

Likidite havuzu, merkeziyetsiz kripto para platformlarındaki likidite sorunlarını gidermek ve likidite sağlayıcıların ek kazanç elde etmesi için; kripto para varlıklarının akıllı kontratlara kilitlenmesini ifade eder.

DeFi likidite havuzu özellikleri nelerdir?

  • Likidite havuzları, otomatik piyasa yapıcı (AMM) sistemiyle çalışan SushiSwap ve merkeziyetsiz kripto para platformu olan Uniswap gibi borsaların yapı taşlarıdır.
  • Kullanıcılar, likidite sağlayıcı olmak için söz konusu likidite havuzlarına tokenlerini kilitleyerek likidite sağlayıcı görevini alabilirler. Bunun karşılığında ise token ödülleri kazanırlar. Kullanıcılar, likidite havuzuna ne kadar çok token kilitlerse o kadar çok paya sahip olurlar. Kazanacakları ödüller de bu duruma bağlı olarak artmaktadır.
  • Otomatik piyasa yapıcıları yani AMM’ler, isteyen bütün kullanıcıların likidite havuzlarına fon sağlamalarına imkân tanır.
  • Kullanıcılar, belirli bir miktar teminat göstererek; bu likidite havuzlarındaki tokenlerden borç alma fırsatına da sahiplerdir.

Hangi borsalar DeFi likidite havuzlarına sahiptir?

Bünyesinde likidite havuzlarına yer veren kripto para platformları arasında; Uniswap, SushiSwap, Curve, Bancor ve Balancer yer alır. Söz konusu bu platformlardaki likidite havuzları, ERC-20 standardı tokenleri içermektedir. BNB Chain (BSC) ağı tarafından desteklenen PancakeSwap gibi platformlardaki likidite havuzlarında ise BEP-20 standardı tokenler yer alır.

Likidite havuzları nasıl çalışır?

Kullanıcılar, AMM sisteminin yer aldığı merkeziyetsiz kripto para platformlarında yer alan likidite havuzlarında işlem gerçekleştirmek için karşı tarafa ihtiyaç duymazlar. Kullanıcılar, akıllı kontratlarla çalışan likidite havuzlarından token takası yapabilir; borç alabilir veya bu havuzlara likidite sağlayabilirler. Klasik alıcı-satıcı sistemi burada yoktur. Kullanıcılar, işlemlerini direkt olarak likidite havuzunda gerçekleştirirler. Bununla birlikte likidite havuzundaki tokenlerin fiyatları, havuzdaki token oranlarına göre değişim gösterebilmektedir. Ancak AMM (Otomatik Piyasa Yapıcı) sistemiyle ilgili ayrıntılı bilgiler için bu içeriğimize Otomatik Piyasa Yapıcı Nedir? göz atabilirsiniz.

İlgili:

Sorumluluk reddi: Bu sitede yer alan kripto para türleri ve kripto para platformlarıyla ilgili içerikler kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

kripto-para-zenginleri

Staking Nedir? Stake Etmenin Avantajları Nelerdir?

çevrimiçi bankacılık - mobil bankacılık - güvenli internet bankacılığı - internet bankacılığı - lorentlabs

Oltalama Saldırısı Nedir? Korunmak İçin 5 Basit ve Önemli Öneri!