in

Resesyon Nedir?

recession

Resesyon Nedir?

Bu yazımızda, özellikle son zamanlarda dünya çapında en çok kullanılan kavramlardan biri olan “resesyon”un ne olduğuna ve bununla ilgili bilinmesi gerekenlere yer verdik.

Resesyon nedir?

Ekonomik durgunluk ya da resesyon, ekonomide aylar ve yıllar sürebilen ciddi bir düşüştür. Başka bir deyişle resesyon, bir ülke ekonomisinin gayri safi yurt içi hasılada (GSYİH) art arda iki çeyrekte düşüş, işsizlik seviyelerinde artış ve perakende satışlarında azalma yaşadığı dönemi ifade eder.

Resesyonda ne olur?

Ekonomik döngünün bir parçası olan resesyon döneminde, ekonomide ciddi bir daralma görülür. Bununla birlikte, insanlar işlerini kaybeder ve şirketler satış yapmakta zorlanır.

Ekonomik Durgunluğun Sebebi Nedir?

Bir ülkenin resesyona girmesinin pek çok nedeni mevcuttur. Ancak bunlar arasında en önemli nedenler şunlardır:

  • Ani ekonomik şok: Beklenmeyen olayların meydana gelmesiyle ülkenin ekonomik şoka uğraması, resesyonun en önemli nedenlerinden biridir. Bununla birlikte, en yakın tarihli ekonomik şok ise dünyadaki tüm ekonomileri olumsuz etkileyen koronavirüs salgınıdır.
  • Aşırı borç: Şirketler ya da bireyler çok fazla borçlandıklarında, söz konusu bu borçları ödeyemeyecek duruma gelebilirler. Bununla birlikte, birbirini izleyen temerrütler ve iflaslar, ekonomiyi ters yüz eder. Bu durum da ülke ekonomisini durgunluk dönemine iten önemli sebeplerden biridir.
  • Yüksek enflasyon: Enflasyon, fiyatlarda istikrarlı bir artışı ifade eder. Enflasyonun yüksek olması, ekonomi için ciddi bir tehdittir. Ayrıca yükselen enflasyona karşı merkez bankalarının aldığı en etkili önlem faiz artışıdır. Ancak art arda hızla yükseltilen faiz oranları, resesyona kapı aralar.
  • Yüksek deflasyon: Yüksek enflasyon resesyona sebep olabilirken, yüksek deflasyon da en az o kadar ciddi bir tehdittir. Deflasyon, mal veya hizmet fiyatlarının düşüş yönlü eğilim göstermesidir. Bu durumda insanlar ve şirketler, fiyatların daha fazla düşeceğini düşündüğü için mal ve hizmetlere talep göstermezler; sonuç olarak ekonomi ters yüz olur. Ayrıca merkez bankalarının deflasyona karşı çözüm üretebileceği çok daha az araçları vardır. Bu nedenle deflasyon, genel olarak enflasyondan daha ciddi bir tehdit olarak görülür ve resesyona sebep olan en önemli nedenlerden biridir.

İlgili:

5/5 - (5 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

VPN

VPN Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

en iyi kameraya sahip telefonlar

En İyi Kameraya Sahip Akıllı Telefonlar!