in

Siber Güvenlik: İnternette Nasıl Güvende Kalınır? Küçük Bir Rehber!

siber güvenlik - internette nasıl güvende kalınır - sanal ortamda güvenlik - telefon güvenliği
siber güvenlik - internette nasıl güvende kalınır - sanal ortamda güvenlik - telefon güvenliği

Siber Güvenlik!

İnternette nasıl güvende kalınır? Sorusunu o kadar çok kişi sordu ki bu temel rehberi oluşturmak istedik. Aslında burada yazılan birçok maddeyi biliyorsunuz. Fakat bildiği halde uygulamayan veya bu bilgileri çevresiyle paylaşmayan çok kişi olduğunu düşünüyoruz.

İnternetteki güvenliğinizi sağlamayı evinize hırsız gelmemesi için sağladığınız güvenlikle eşdeğer görebilirsiniz. Bilgileriniz, verileriniz, fotoğraflarınız.. Kısacası size ait olan her şey aslında çok önemli. Kişinin en küçük bir hareketinden birçok konuda analiz yapılabiliyor ve buna göre o kişi basit bir şekilde yönlendirilebiliyor. Peki bu rehberin içeriğinde neler var birlikte bakalım.

Henüz tuşlu telefonlara dönmek istemediğinizi biliyoruz. Daha bu noktaya gelmediğinizden eminim. Doğaya dönmek istemediğinizi de biliyoruz. Bu yüzden bu rehbere uymanız gerekli.

Mail Kullanırken Dikkatli Olun:

Mail kullanmak hepimiz için oldukça basit bir şey. Fakat bu hepimiz için basit olan şey oldukça başımızı ağrıtabilecek şeylere neden olabilir. Bu yüzden bilmediğiniz kişilerden gelen ek dosyaları taratmadan açmayın. Maillerde sizden talep edilen banka ve kişisel verilerinizi asla paylaşmayın. Anonim teknik destek sağlayıcılarına da kişisel bilgilerinizi vermeyin. Mailleriniz üzerinden kişilerinizi, notlarınızı paylaşmayın. Sosyal medya platformlarına üye olurken kimsenin bilmediği maillerinizle üye olun. Bu tür bilgileri kişisel olarak arttırabilir, çevrenizle de paylaşabilirsiniz.

Cihazlarınızı Güncelleyin:

Bazı kişiler tarafından sürekli şunu duyabilirsiniz: ”Telefonumu güncelledim ve yavaşladı.” Güncelleme dediğimiz şey zaten tam olarak bu. Ara güncellemeler genellikle iyileştirmeler sunduğu için size sunulan özelliklerin en iyi hale getirilmesi sağlanır. Açıklar kapatılır. Yavaşlamayı sorun etmek yerine cihazlarınızda bulunan açıkları sorun etmeniz gerekir. Bu yüzden güncellemeleri tam anlamıyla zamanında yaparsanız herhangi bir problemle karşılaşmanız mümkün olmayacaktır.

fotolia 95248629 subscription monthly

Güvenlik Açıklarını Sınırlayın:

İnternete bağlanabilen her cihazın mutlaka bir açığı vardır. Birçok cihaz ya da ürün için artık şirketler bilerek arka kapılar bırakıyorlar. Neden olarak ise herhangi bir sorun ile karşılaşırlarsa bu sorunu çözmek için o arka kapıyı kullanabileceklerini dile getiriyorlar. Aslında bu oldukça tehlikeli bir durum. Uzaktan kontrol sağlayabildiğiniz cihazları tekrar düşünün ve kullanmayı bırakın. Eve geçmenize 30 dakika varsa ve işten çıkıp arabanıza binerken kahve makinesini telefon ile çalıştırmak hoşunuza gidiyorsa olacakları gözardı ediyor olabilirsiniz. Bunu düşünün.

Eski Teknolojiyi Bırakın:

Bazı kişiler ilk başta üstteki madde ile bu maddenin çakışabileceğini, aralarında birer tutarsızlık olacağını düşünebilir. Aslında tam olarak öyle değil. Çünkü bahsettiğimiz şey güncellenmeyen eski ürünler. Örneğin Windows 7 mi kullanıyorsun? Hayır bunu yapma. Çünkü daha güncel ve daha iyi hali mevcut. (Windows 10 çok güvenliymiş gibi 10 önermiş demeyin, bu sadece bir örnek. Herkesin konuyu daha iyi kavrayabilmesi için iyi bir örnek.)

Neredeyse her saat yeni güvenlik riskleri ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu yüzden güncelleme almayan işletim sistemleri ya da cihazlar bu risklerle baş başa kalıyor. Bu da oldukça ürkütücü bir durum.

Antivirüs Kullanın:

Evet antivirüs, antispam, antimalware gibi ürünleri mutlaka kullanmalısınız. Fakat gizliliğinize de saygı duyan birini seçtiğinizden emin olun. Bu ürünlerden hiçbiri olası siber saldırılara karşı %100 koruma sağlayamaz. Fakat bu siber saldırılara karşı sizi en üst seviyede korumayı amaçlar. Peki hangi ürünü kullanacağız diye soranlar olacaktır. Bunun için kişisel araştırma yapmak en doğru tercih. Bu tercihi kullanmanızı öneririz.

resized 8ba22 4ee9770c5signscyberattack

VPN Kullanmayı Unutmayın:

İyi bir VPN, kullandığınız cihazlarda internet bağlantınızı şifreler ve güvence altına alır. Ayrıca IP adresinizi ve konumunuzu gizleyerek çevrimiçi gizliliğinizi büyük ölçüde artıracaktır. Tüm bilgisayarlarınıza, akıllı telefonlarınıza ve tabletlerinize VPN yazılımı yüklemenizi şiddetle tavsiye ederiz. Fakat hangi VPN hizmetini kullanacağım sorusu da kesinlikle kişisel bir araştırma gerektiren bir konu. Bunun için hızlı bir şekilde şimdi DuckDuckGo‘dan araştırmaya başlayın.

Güçlü Parola Güçlü Güvenlik:

Hatırlayabileceğiniz bir parolanın karmaşıklığı oldukça önemli bir konu. Bir parola oluştururken kendinize şunu sormalısınız:

  1. Bu oluşturduğum parola karmaşık mı?
  2. Bu parolayı kesin olarak hatırlayabilecek miyim?

Güçlü parolalarınız siber saldırganları oldukça zorlarlar ve hatta saldırganlar güçlü parolalarla karşılaştığında saldırmaktan bile vazgeçebilirler. Evet güçlü parolaların yıldırıcı bir etkisi de var. Eğer hatırlayamayacağınız parolalar kullanıyorsanız ya da kullanmak istiyorsanız parola yöneticileri kullanabilirsiniz. Web sitemizin yine inceleme kategorisinde birçok parola yöneticisini inceledik ve incelemeye devam ediyoruz. Keyifle okuyabilir ve farklı sitelerden de araştırmalar yapabilirsiniz.

Siber güvenlik kategorisi için oluşturduğumuz ve siber güvenlik konusunda okuyucularımıza bilgi vermek amacıyla ortaya çıkan bu küçük rehber bireysel olarak genişletilebilir ve çoğaltılabilir. Bilglerinizi yorumlarda paylaşmaktan çekinmeyin.

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nerdschalk.com best browsers with address bar at bottom

Güvenlik ve Gizlilik İçin Kullanılması Gereken Eklentiler Derlemesi!

android uygulama silme - android güncelleme - telefona virüs bulaştı - lorentlabs seo - android siber güvenlik

Siber Güvenlik / Gizlilik: Android Cihazımı Nasıl Güvence Altına Alırım?