in

Siber Güvenlik Hakkındaki En önemli 8 Gerçek!

siber güvenlik nedir - siber güvenlik hakkındaki gerçekler - siber güvenlik 101 - siber güvenlik hakkında - siber güvenlik
siber güvenlik nedir - siber güvenlik hakkındaki gerçekler - siber güvenlik 101 - siber güvenlik hakkında - siber güvenlik

Siber Güvenlik Hakkındaki En önemli 8 Gerçek!

Siber güvenlik sektörünün her geçen gün büyümesi, yeni siber saldırıların oluşmasından kaynaklı. Neredeyse her gün ama her gün yeni bir siber saldırı türü ortaya çıkıyor. Günümüzde hala siber güvenlik tekniklerinin birçok siber tehdide karşı koyamadığını ne yazık ki görüyoruz. Peki bu siber saldırılarla ilgili gerçekler neler? Hadi hep birlikte yakından bir göz atalım. Bu içeriğimizde siber güvenlik hakkındaki en önemli 8 gerçeği ele alıyoruz.

Siber Güvenlik Hakkındaki En önemli 8 Gerçek:

1- Siber güvenlik ihlallerinin %90’ını sadece bu üç sektör oluşturuyor.

Kamu kuruluşları, teknoloji ve perakende. Bunun nedenleri arasında ise en önemli neden olarak bu 3 sektördeki birçok web sitesinin veya uygulamanın daha dikkatsiz olması olarak gösteriliyor. Eğer bir kamu çalışanı ya da herhangi bir teknoloji sitesinde çalışansanız bugüne kadar kaç kere siber güvenlik ile ilgili eğitim, seminer ya da kurs aldınız? Bu eğitim ve kursların herhangi bir sertifikası sizlerde mevcut mu? Son sorumuz ise bu eğitim veya seminerlerden aldığınız bilgiler işinize yarıyor mu?

2- Neredeyse her 1 dakikada 2 defa hacker saldırısı gerçekleşiyor.

Yapılan araştırmalara göre böyle bir bilgi var. Ürkütücü değil mi? Güvenli olmayan kullanıcı adları ve parolalar de hackerların işini kolaylaştırıyor. Bu tip güvensiz parola ve kullanıcı adı tercihlerini bu konuda yeterince eğitimli olmayan insanlar yapıyor. Bu yüzden siber güvenlik konusunda kendinizi iyi bir noktada görüyorsanız, çevrenizdeki kişilere de bilgilerinizi aktarmayı unutmayın.

İlgili:

3- Siber saldırıların %43’ü küçük işletmeleri hedef alıyor.

Şirketlerin %62’si kimlik avı ve sosyal mühendislik saldırılarına maruz kalıyor. Tabi ki sadece kimlik avı ve sosyal mühendislik saldırıları gerçekleşmiyor. Phishing, botnet ve türevi birçok siber saldırı gerçekleşiyor. Toplamda şirketlerin %64’ü bu saldırılardan en az birinin hedefi oluyor.

4- COVID-19 siber suçların artmasına neden oldu.

Her ne kadar bazı siber korsan ekipleri covid-19 sürecinde hiçbir şekilde hiçbir ülkenin sağlık kuruluşlarını hedef almayacağız diye açıklama yapmış olsa da siber dolandırıcılık covid-19 sürecinde arttı. Salgından korkan ve karantina sürecinde sadece bilgisayar, telefon ve tablet ile zaman geçiren kişiler internet kullanmaya yöneldi. İnternet kullanmayı pek bilmeyen kişiler de ne yazık ki siber korsan ve siber dolandırıcıların kurbanı oldu.

5- Kimlik avı saldırılarına karşı en önemli silah: İnanmamak.

Teorik bilgi bazından birey kendisini geliştirdiğinde kimlik avı hırsızlığına karşı da ne yapacağını hatta neler yapabileceğini kolayca çözebilir. Örneğin kimlik avı hırsızlığıyla alakalı bilgi sahibi olmayan birisi gelen fake maillere hemen inanabilir. Bu da bilgilerinin ele geçirilmesine sebep olabilir.

6- Savunma sanayi mi siber güvenlik mi? Ülkeler arasında en çok yatırım yapılan 2 alan!

Ülkelerin en çok yatırım yaptığı alan savunma sanayidir. Fakat artık bu birçok ülkede değişti. Artık birçok ülke siber güvenliğe yatırım yapıyor. Çünkü bilgi savaşlarının artık reelde değil de sanalda olacağına inanıyorlar.

7- Güvenlikle alakalı olarak ihlallerin %95’i insan hatasından kaynaklanıyor.

Eğer çalıştığınız kurum ya da şirkette internetten çok anlamıyorsanız bunu herkese söylemeyin. Siber korsanların hedeflerinde her zaman en zayıf halka vardır. Bu halka hiçbir zaman IT sektöründe çalışmadığı gibi IT sektörüyle de içli dışlıdır. Bu da bu kişiyi otomatik olarak siber hedef haline getirir. Hedef olan kişinin bilgi eksikliği mevcut olduğu için dolandırılabilir ya da bilgilerinin çalınmasına sebep olabilir. Bu bağlamda siber güvenlik ihlallerinin %95’inin insan hatası olduğu açıklanmıştır.

8- Şirketlerin %77’sinden fazlasının ‘Siber güvenlik ihlali müdahale planı’ maalesef yok.

Siber güvenlik ihlali müdahale planı olmayan şirketlerin (özelikle küçük şirketlerin) aylık olarak en az 2 defa siber saldırıya uğradığını görüyoruz. Mümkün mertebe her kobi ya da her şirket kesinlikle siber güvenlik ihlali müdahale planı üzerinde çalışmalı. Bu sayede uğradıkları siber saldırılardan en az hasar ya da hasarsız olarak kurtulabilirler.

İlgili: Güvenlik Efsaneleri: İnanmaktan Vazgeçmeniz Gereken 8 Efsane!

Lorentlabs üzerinden farklı içeriklerimize hızlıca ulaşabilirsiniz.

İçeriği Oyla

1 Comments

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

google drive güvenli mi - google drive hakkında - google drive kötü amaçlı yazılım - kötü amaçlı yazılım bulaşmış bilgisayar

Kötü Amaçlı Yazılım Tuzağı: Google Drive Bağlantılarına Dikkat!

ledger nano kurulumu - ledger nano s nasıl kullanılır - ledger nano s nedir

Ledger Nano S Nedir? Ledger Nano S Nasıl Kullanılır?