in

Uefi Nedir? UEFI Özellikleri Nelerdir?

uefi
uefi

Uefi nedir sorusu teknoloji ile iç içe insanların sık sık sorduğu sorulardan bir tanesidir. UEFI İntel tarafından geliştirilen orijinal Genişletebilir Ürün Yazılımı Arayüzünün uzantısıdır. Gelişmiş mimarileri ve mevcut BIOS sistemlerinin sınırlamaları nedeni ile mühendisler donanımı işletim sistemine aktarmak için daha fazla esneklik sunan yeni bir yöntem olarak karşımıza çıktı. Bu içeriğimizde Uefi nedir sorusunun detaylarına iniyoruz.

Uefi Nedir?

Açılımı Unified Extensible Firmware Interface olan Uefi bir bilgisayarın temel özelliklerini yerine getiren BIOS alternatifi olarak ortaya çıkmıştır. Uefi bilgisayarın en önemli parçalarından bir tanesi olmakla beraber; bilgisayarın açılıp kapanması, donanımların birbiri ile iletişim halinde olması, donanımları kontrol altında tutması gibi temel işlemleri yerine getirir. Ayrıca UEFI bilgisayarda bulunan belleklere de erişim imkanı tanımaktadır. Tek başına bir işletim sistemi olarak kabul görmese de bir işletim sistemi gibi davrandığını söyleyebiliriz. BIOS’un daha gelişmiş hali olan UEFI donanımların daha hızlı ve birlikte çalışmasından sorumludur.

Uefi Kurulum

Bilgisayarların donanımlarını bir arada çalıştıran UEFI’nin kurulumu oldukça basittir. UEFI Windows işletim sistemlerinde kurulum modunda kurulabilmektedir. UEFI’yi bilgisayara kurmak için bir kurulum sihirbazına ihtiyacımız vardır. Harici Bellek ile bilgisayarımıza bağladığımız bu sistemi BOOT seçeneklerinden seçerek kurmamız gerekmektedir. Kurulum sırasında gelen adımlara otomatik cevaplar vererek kurulumu tamamlamanız gayet kolay.

UEFI Ekranına Nasıl Ulaşılır?

Eğer UEFI kurulumu yaptıysanız veya halihazırda var ise UEFI ekranına ulaşmanız gayet kolay. Öncelikle bilgisayarımızın ayarlar kısmına giriyoruz. Daha sonra Güncelleme ve Güvenlik kısmını seçiyoruz. Ardından solda yer alan Kurtarma Menüsüne girin. Burada bulunan yeniden başlat düğmesine tıklayın. Ardından Sorun Gider butonuna tıklayın. Gelişmiş Seçenekler listesini açın. UEFI Donanım Yazılımı seçeneğine tıklayın. Daha sonra yeniden başlat tuşuna basarak UEFI ekranına ulaşın.

Bilgisayarınızda UEFI kullanmanın bir takım avantajları vardır. Bu avantajların başında Hazırda Beklet ve Uyku Modu gibi modların çok hızlı çalışmasına yardımcı olur. UEFI olmayan bilgisayarlarda bu modları kullanmak eziyet gibi gelecektir. Çünkü ne zaman bu modları kullansanız bilgisayar yeni açılıyormuş gibi davranır. UEFI bu süreleri minimuma indirerek bilgisayarın hızlı çalışmasına yardımcı olur. UEFI’nin bir diğer avantajı ise 64 Bit yapı ile 2 TB desteği sağlamasıdır. Böylelikle verilerin dağınık olarak bilgisayarlarda saklanmasının önüne geçilir. UEFI 2 TB üstü verileri adreslediği için 2 TB disklerin bölünmesine gerek kalmadan tek parça halinde kullanılmasına olanak sağlar. Buna bağlı olarak da 64 Bit yapısı sayesinde işletim sistemlerinin çokça RAM kullanmasının önüne geçer.

İlgili :

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ips-nedir

IPS Ekran Nedir? Neden Tercih Etmelisiniz? 5 Neden!

klaycity-okx-jumpstart

OKX Jumpstart Etkinliği: ORB (KlayCity) Yakında OKX Jumpstart’ta!