Bu uygulamayı kullanmayan var mı? Sanırım birkaç kişiyiz, tabi ki şimdilik. En hızlı büyüyen anlık mesajlaşma uygulaması neredeyse büyük bir sosyal ağ gibi. Fakat WhatsApp kullanıyorsanız güvenliğiniz ve gizliliğiniz için atmanız gereken bazı adımlar var. Bu içerikte bu adımlardan bahsedeceğiz. Bakalım bunlar ne kadar işe yarayacak adımlar?
1. Hassas Konuşmalar İçin Şifrelemenizi Kontrol Edin!
WhatsApp varsayılan olarak tüm sohbetleri şifrelese de, bazen tekrar kontrol etmeniz gerekebilir. Güvenilir bir kişi ile de olsa kredi kartı numarası gibi hassas bilgileri paylaşırken bunu yapmanız gerekiyor. Kredi kartı bilgilerinize bir başkasının erişmesi pek hoşunuza gidecek bir durum değil.
Şifrelemeyi doğrulamak için o kişiyle bir konuşma başlatın. Sohbet penceresinde, kişinin adına ve ardından Şifreleme‘ye dokunun.
Bu 40 basamaklı model, güvenlik kodunuzdur. Bu kodu, rakamları karşılaştırarak, kişiden o QR kodunu taramasını isteyerek veya “Kodu Tara” düğmesiyle kişinin kodunu tarayarak manuel olarak doğrulayabilirsiniz.
2. Güvenlik Bildirimlerinizi Açın!
Yeni bir telefon veya dizüstü bilgisayar mevcut bir sohbete eriştiğinde, her iki telefon için de yeni bir güvenlik kodu oluşturulur. WhatsApp, güvenlik kodu değiştiğinde bildirim gönderme özelliğine sahip. Bu özelliği aktif etmek kesinlikle işe yarar.
Güvenlik bildirimlerini açmak için;
”WhatsApp > Ayarlar > Hesap > Güvenlik > Güvenlik Bildirimlerini Göster” yolunu izleyin. Buradaki butonu yeşile çevirin, yani aktif edin.
3. İki Adımlı Doğrulamayı Etkinleştirin!
İnternette kullandığınız herhangi bir uygulama iki faktörlü kimlik doğrulama hizmetini destekliyorsa kesinlikle kullanmalısını. Bu, WhatsApp’a periyodik bir şifre ekler ve ayrıca verilerinize başka biri tarafından erişilmemesini sağlar.
2FA’yı etkinleştirmek için;
Menü > Ayarlar > Hesap > İki adımlı doğrulama > Etkinleştir
Bu yolu izleyerek 2FA özelliğini aktif edebilirsiniz. Buraya mail adresinizi eklemeyi unutmayın. Bu özellik sayesinde başka birisi sizin izniniz olmadan hesabınıza erişemez. Ek olarak bu özellik bir de WhatsApp Web üzerinde de aktiftir. Oldukça iyi bir şey bu.
İlginizi Çekebilir:
- Karşılaştırma: WhatsApp ve Viber Karşılaştırması!
- Karşılaştırma: WhatsApp VS Signal! WhatsApp’ı Siliyoruz!
- Karşılaştırma: Whatsapp mı? Telegram mı?
- İnceleme: Signal Güvenli mi?
4. WhatsApp’ı Parola İle Koruyamazsınız!
Ne yazık ki, WhatsApp’ı bir parola ile korumanın bir yolu yok. WhatsApp bunu geçmişte birçok kez açıkladı ve Android’de bunun için üçüncü taraf bir koruma uygulaması kullanmanızı önerdi. Bu (üçüncü taraf bir uygulama kullanmak) pek güvenli değil. Henüz Apple’da da parola veya Touch ID ile WhatsApp’ı korumak mümkün değil. Fakat yakın gelecekte bu konunun gerçekleşeceğini size bildirmek isterim. [Güncelleme: 2.12.2020; Bu özellik artık WhatsApp üzerinde aktif. Touch ID ile koruma mümkün.]
5. Bulut Yedeklemelerini Devre Dışı Bırakın! (Gizliliği Önemsiyorsanız.)
Uçtan uca şifreleme harika, ancak küçük bir açık var: WhatsApp, sohbetleri Google Drive veya iCloud’a yedekleyebiliyor. Bu şekilde, daha sonra yeniden yüklediğinizde eski mesajlarınızı geri alabiliyorsunuz. Ancak bu yedekleme şifreli değil.
Öyleyse, mahremiyetinizi gerçekten önemsiyorsanız, bu devre dışı bırakmanız gereken bir özellik. Verilerinizi Apple ve Google’da saklamanın sizi hükümetler tarafından gizlice dinlemeye karşı korumayabileceğini unutmayın.
Otomatik bulut yedeklemelerini devre dışı bırakmak için:
- İPhone’da: WhatsApp > Ayarlar > Sohbetler > Sohbet Yedekleme > Otomatik Yedekleme > Kapatın.
- Android’de: WhatsApp > Menü > Ayarlar > Sohbetler > Sohbet Yedekleme > Google Drive’a Yedekle > Asla seçeneğini seçin.
6. Yaygın Dolandırıcılıklara Dikkat Edin!
WhatsApp, bir anlık mesajlaşma uygulaması olduğu için bazı zamanlar dolandırıcılık mesajları alabilirsiniz. Sosyal mühendislik saldırıları WhatsApp üzerinde en çok kullanılan siber saldırı türüdür. Özellikle üçüncü parti uygulamaları hakkında mesajlar alırsınız. Bu mesajlara inanmamanız gerekiyor. WhatsApp için asla para ödemeyin ve WhatsApp kullanırken asla üçüncü parti uygulama kullanmayın. Örneğin bir üçüncü parti uygulama bütün mesajlarınıza erişebilir. Bunu unutmayın. (Karşı taraf çevrimiçi olduğunda size bildirim gelmesi verilerinizden daha önemli olmamalı.)
7. WhatsApp’ta Gizliliğinizi Koruyun
WhatsApp, gizliliğinizi kolayca takip edebilirsiniz. Bunun için hemen şu yolu izleyin: Ayarlar > Hesap > Gizlilik
Kişisel verilerinizi burada gizlemeniz mümkün. Mesela profil fotoğrafı, son görülme, durum vb. gibi özellikler. Ayrıca bu sekmeden okundu bilginizi de kapatabilirsiniz. Yani mavi tik’i kapatmanız mümkün. Fakat siz zaten bunu biliyordunuz.
WhatsApp’ın Güvenli Ve Özel Olduğunu Düşünüyor Musunuz?
Tüm bu özelliklerle bile, WhatsApp’ın tamamen güvenli olmadığını bilmelisiniz. Aslında, deneyebileceğiniz daha güvenli başka iletişim uygulamaları da var. Ancak normal kullanıcıların yüzde 99’u için WhatsApp’ın güvenlik protokolleri yeterince iyi olmalıdır. Güvenlik ihlallerinden korunmak için WhatsApp uygulamasını düzenli olarak güncellediğinizden emin olun .