Windows 10 Güvenliği: Windows 10’da Gizliliğinizi Nasıl Korursunuz?
Windows’daki varsayılan gizlilik ayarı, özel bilgilerinizi veya kişisel verilerinizi gizli tutmak söz konusu olduğunda ilginç bir şekilde işleri karmaşıklaştırıyor.
Gizlilik ayarlarınızda gözden geçirmeniz gereken birkaç şey var ve burada hepsini ele alamayabiliriz, fakat gerekli olan birkaçını seçtiğimizden şüpheniz olmasın. Windows 10’da gizliliğinizi nasıl koruyacağınıza ilişkin bazı yolları ele almaya çalıştık.
Windows 10’u yüklerken hızlı ayarları iptal edin!
Bu, henüz bilgisayarlarına Windows 10 yüklemeyen kişiler için seçtiğimiz bir madde. Bir noktada Windows 10 yüklemeyi seçerseniz, ilk kurulum sırasında hızlı ayarları kullanmaktan kaçının. Manuel olarak Microsoft’a özel bilgilerimize erişim sağlayan ayarları değiştirmeyi unutmayın.
Windows 10’daki güncellemeler artık kullanıcılara yükleme sırasında gizlilik bildirimine doğrudan erişim sağlıyor.
Reklam takibini kapatın!
Windows 10 nezdinde bütün kullandığınız işletim sistemleri, uygulamalar ya da web sitelerinde reklam takibinden kaçının. Reklam takibi verilerinizi işledikten sonra hem farklı yerlere satar hem de bu verileri kullanır. Özel bilgilerinizin kullanılmaması için mutlaka reklam engelleyicileri araştırın ve kullanın. Reklam engelleyicilere erişmek için web sitemizin ‘inceleme’ kategorisine göz atmanızı tavsiye ederiz. Hızlı ayarlar seçeneğini kullanmak oldukça büyük bir problem gibi duruyor. Bu özelliği kapatın ve hedeflenen reklamlardan kaçın.
Aşağıda, PC’nizde reklam izlemeyi kapatmak için atmanız gereken adımlar var. Bakalım bunlar neler?
- Windows başlat düğmesi için Windows masaüstünüzün sol alt köşesini kontrol edin ve üzerine tıklayın.
- “Ayarlar”ı tıklayın.
- Ayarlar menüsünde “Gizlilik” simgesi bulunuyor. Bu simgeye tıklayın.
- “Gizlilik” altındaki “Genel” menü seçeneğine gidin ve seçili değilse üzerine tıklayın.
- Uygulamaların reklam kimliğinizi kullanmasına izin veren ilk seçeneği kapatın.
Tarayıcılarınızdan ve işletim sisteminizden reklam izlemeyi durdurmanın bir başka iyi yolu da Kaspersky VPN gibi bir VPN hizmeti kullanmak. VPN hizmeti internet bağlantınızı şifreler ve gizli hale getirir. Gerçek konumunuz Kaspersky VPN sunucusuyla değiştirilir. Gerçek konumunuz da bu sayede gizli kalır. Böylece, bölgenizle ilgili reklamları asla görmez ve tarayıcınız tarafından da gerçek bölgeniz keşfedilemez duruma gelir. Peki bu önerdiğimiz VPN hizmetine nasıl daha detaylı bakabilir veya satın alabilirsiniz? Hemen buraya tıklayarak detaylı bir inceleme yapmanız mümkün: http://kas.pr/134j, ucuz, güvenilir ve hızlı olduğundan emin olabilirsiniz.
Konum izlemeyi devre dışı bırakın!
Bu özellik, konum tabanlı uygulamaları kullanan mobil cihazlar için yararlı olabilirken, her seferinde konumunuzda hiçbir şey olmasa da gizliliğinizi de farklı bir şekilde sızdırır. Dolayısıyla kimliğinizi internette ifşa etmemek ve gizliliğinizi korumak istiyorsanız, bu özelliği PC’nizde kapatın.
Konum izleme, bilgisayarlarda mobil cihazlardaki kadar kullanışlı değil. Yani, açıldığında sizin için daha az etkiye sahip. VPN kullanmak, uygulamaların, tarayıcıların ve İnternet Servis Sağlayıcınızın veya devlet kurumlarının tam konumunuzu bulmasını engeller.
Kamera erişimini kontrol edin!
İnsanların web kameralarını tabletlerinde ve dizüstü bilgisayarlarında görüntülemesi daha yaygın hale geliyor. Açıkçası, izleniyormuşsunuz ve birisi yaptığınız her şeyi not alıyormuş gibi gelmesi muhtemel. Bu içgüdüsel hisin bazı zamanlar doğru olması ihtimal. Kısacası evet bu bir ihtimal.
Windows 10’da kamera erişimini kontrol etmek oldukça kolay. Ayarın altındaki “Gizlilik” menüsüne nasıl geldiğimizi hatırlıyor musunuz? Bu sefer “Kamera” menüsüne tıklayın. Buradan tabletinizin veya bilgisayarınızın bağlı veya yerleşik kameralara erişimini kapatabilirsiniz. Kamera erişiminizi ayrı ayrı uygulamalar temelinde tercih etmeniz de mümkün.
Windows 10 sadece Defender ile korunur mu?
Defender son yıllarda kendini her ne kadar geliştirmiş olsa da Windows Defender’ı desteklemek için bir antivirüse ihtiyacımız olduğu ne yazık ki bir gerçek. Örneğin Kaspersky’nin Security Cloud kullanırsanız bu ürünün bir bulut tabanlı ürün olduğunu görebilirsiniz. Bu da en güncel kötü amaçlı yazılımların anında yakalanabilmesi demek. Çünkü ürün uzaktan hızlı bir şekilde güncelleştirilebiliyor. Windows Defender’da da bulut tabanlı koruma seçeneği mevcut. Fakat %100 bulut tabanlı olmadığı için Kaspersky Security Cloud hizmetinden oldukça farklı. Antivirüs uygulamasını gerçek hayattaki sigorta gibi düşünebilirsiniz. 365 günün sadece 1 günü ihtiyacınız olur ve sizi en iyi şekilde korur. En iyi şekilde koruma için en iyi ürünü/hizmeti seçmeniz gerekiyor. Yakın geçmişteki bazı siber saldırıları anımsayacağınızı düşünüyorum. Petya, WannaCry veya Bad Rabbit adlı fidye yazılımlarını hatırlarsınız. Bankalardan şirketlere şirketlerden bireysel kullanıcılara kadar birçok cihazın (WannaCry saldırısında ATMler bile etkilenmişti) etkilendiğini görmüştük. Peki neden? En basit haliyle şu sonuçlar ortaya çıkmıştı:
1. Antivirüs kullanmıyorlardı.
2. Antivirüs programları güncel değildi. Tabii bir diğer ihtimal de ürünün kaliteli olmaması.
3. Bulut sistemi kullanan bir antivirüs kullanmıyorlardı.
4. İşletim sistemleri güncellenmemişti.
Bu sonuçların tabii ki çoğaltılması mümkün. Fakat bunlar en önemli sonuçlar. Bu yüzden mutlaka bir antivirüs edinin ve Windows Defender’a tam bir şekilde güvenmeyin.
Windows 10 güvenliği ile ilgili kısa ve basit ipuçları içeriğimiz bittiğine göre hemen buraya tıklayarak farklı bir içeriğimizi okuyabilirsiniz.