in ,

Yanıltıcı Emir Nedir? Spoofing Yasal Mıdır?

spoofing

Bu içeriğimizde: Yanıltıcı emir nedir? Spoofing yasal mıdır? Sorularının cevaplarına ve konuyla ilgili diğer detaylara ulaşabilirsiniz.

Yanıltıcı emir nedir?

Spoofing yani yanıltıcı emir, kripto para ve hisse senedi gibi çeşitli piyasalarda bazı kullanıcılar tarafından diğer yatırımcıları yanıltmak amacıyla girilen alım-satım emirlerdir.

Yanıltıcı emirler nasıl verilir?

Yanıltıcı emirler, birtakım yatırımcıların genellikle destek ve direnç bölgelerine denk gelecek şekilde emir defterine girdikleri alım-satım işlemlerini ifade eder. Ancak buradaki hedef, girilen emirlerin gerçekleşmesi değildir; diğer yatırımcıların bu emirleri görüp buna göre işlemler açmalarına neden olmaktır. Bu manipülasyonu gerçekleştirenler, spoofing yöntemiyle piyasanın seyrine müdahale ederek kâr elde etmeye çalışırlar.

Piyasayı manipüle ederek kazanç sağlamak isteyen bu kişiler, yanıltıcı emirleri botlar ve birtakım algoritmaların desteğiyle girerler. Fiyatlar destek veya direnç seviyesine yaklaştığında, daha önce girilen bu emirler; planlandığı gibi botlar tarafından otomatik bir biçimde iptal edilir. Ayrıca bu emirleri veren yatırımcılar genellikle yüksek sermayeye sahip kişilerdir. Dolayısıyla yüksek miktarda verilen emirleri gören diğer yatırımcılarda piyasanın yönüyle ilgili bir algı oluşur. Bundan dolayı alım veya satım işlemlerini değiştirebilir veya pozisyonlarını artırabilirler. Söz konusu emri veren kişilerin asıl amacı da bu algıyı oluşturmaktır. Ancak yanıltıcı emir verenlerin de yanıldığı dönemler oluyor. Piyasada volatilitenin arttığı zamanlarda yanıltıcı emirler iptal edilemeden gerçekleşebilmektedir.

Spoofing yasal mıdır?

Hisse senedi ve emtia gibi piyasalarda yanıltıcı emir vermek; Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Türkiye ve birçok ülkede suç teşkil eder. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), daha önce başvurusu yapılan spot Bitcoin ETF’lerini kabul etmemesinin en önemli nedenlerinden biri de budur. SEC, kripto para piyasasının yanıltıcı emirler nedeniyle manipülasyona açık olması, dolayısıyla bireysel ve kurumsal yatırımcılar için yeterince güvenli bulmaması nedeniyle yapılan Bitcoin ETF’lerini reddetmektedir. Ancak bu tür manipülasyonların önüne geçmek için düzenleyici kurumların harekete geçmesiyle; kripto para piyasasına olan güven artacağı gibi yeni kurumların da bu piyasaya ilgi göstermesini sağlayabilir.

İlgili:

Sorumluluk reddi: Bu sitede yer alan kripto para türleri ve kripto para platformlarıyla ilgili içerikler kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

5/5 - (1 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ceekVrReview.jpg 1

Ceek Coin Nedir? Ceek Coin Nasıl Alınır?

sar degeri nedir

Sar Değeri Nedir? Zararları Nelerdir?