in ,

Nick Szabo Hayatı! Szabo Kimdir, Neler Yapmıştır?

Nick Szabo Kimdir? Bitcoin'in yaratıcısı olabilir mi?
Nick Szabo Kimdir? Bitcoin'in yaratıcısı olabilir mi?

Nick Szabo Hayatı! Szabo Kimdir, Neler Yapmıştır?

Bu içeriğimizde: Nick Szabo hayatı, kim olduğu ve hangi çalışmalara katıldığı ile ilgili bilgilere yer verdik.

Dijital para devriminde sarsılmaz bir yere sahip olan Bitcoin’in yaratıcısı kim veya kimler? Satoshi Nakamoto aslında kimdir? Bu soru, yıllardır cevabı en çok merak edilen sorulardan biri oldu şüphesiz. Söz konusu bu sorunun ışığında; Nick Szabo’nun kim olduğu ve Satoshi Nakamoto olma olasılığının üzerinde duracağız. İşte Bitcoin’in yaratıcısı olduğu düşünülen ve “Nickimoto” olarak da isimlendirilen Nick Szabo’nun hayatı!

Nick Szabo hayatı

Nick Szabo, 1989 yılında Washington Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümünden mezun olan ve daha sonraları hukuk doktoru unvanı alan bir bilimcidir. Szabo, o dönem henüz yaygınlaşmayan bir fikir olan akıllı sözleşmeler ve dijital paralar hakkında yazıp söyledikleriyle dikkatleri üzerine çekmiştir. Onun bu konudaki çalışmaları ve sahip olduğu başarıları, ilk kripto para birimi olan Bitcoin’in yaratıcısı olup olmadığı ile ilgili insanları ciddi düşüncelere itti.

Bit Gold ve Szabo

Nick Szabo, 2005 yılında yazdığı “Bit Gold” adlı makalesinde, geleneksel paraların üçüncü kişilere bağlı olması dolayısıyla yeterince güvenilir bir yapıda olmadığını dile getirmiştir. Güvenilir üçüncü taraflara olan ihtiyacın önüne geçmek için; Bit Gold isimli dijital bir para birimini çıkarma fikrini öne sürmüştür. Szabo, kullanıcıların bu sayede daha düşük maliyetle üretilen; çevrimiçi ve kriptografik şifreleme yöntemiyle saklayabilecekleri ve gerektiğinde transfer edebilecekleri bir paraya sahip olmalarını tasarlamıştır.

Akıllı sözleşmeler ve Nick Szabo

1993 yılında Nick Szabo, günümüzde başta Ethereum olmak üzere birçok blockchain ağının temelini oluşturan ve bu teknoloji aracılığıyla yeni uygulamaların oluşturulmasını sağlayan akıllı kontratlardan söz eden ilk kişi olmuştur. Akıllı sözleşmeler aracılığıyla dijital mecrada birçok iş anlaşmasının kolaylıkla yapılabileceğini; insanların çoğunun hukuksal ve kurumsal açıdan zorlanmadan sürdürülebilir sözleşmelere sahip olabileceğinden bahsetmiştir.

Nick Szabo Bitcoin’in yaratıcısı olan Satoshi Nakamoto olabilir mi?

İlk üretiminin ardından yıllar geçmesine rağmen; dijital para devriminin lideri olan Bitcoin’in mucidi hakkında hâlâ somut bilgilere ulaşılmamıştır. Bilinen sınırlı şeylerden biri, bu mucidin veya mucitlerin; “Satoshi Nakamoto” adına sahip olmasıdır. İnsanlar, Bitcoin yaratıcısının kim olduğu hakkında çeşitli değerlendirmeler yapmış ve birçok tahminde bulunmuşlardır. Bitcoin’in mucidi olabileceğiyle ilgili kuvvetli tahminlerin odağındaki kişi ise Nick Szabo’dur.

  • Nick, blockchain teknolojisinin temelini oluşturan akıllı sözleşmelerden söz eden ilk kişidir. Ayrıca kriptografi alanındaki bilgisi nedeniyle Bitcoin kripto para biriminin yaratıcısı olabileceğini düşündürmüştür.
  • Szabo, 2005 yılında Bit Gold isimli dijital para projesiyle ilgili yazdığı makalenin tarihini, Bitcoin’in çıkış tarihi olan 2008 yılı olarak düzenlemiştir. Bu durum dikkatleri üzerine çeken en önemli unsurlardan biri olmuştur.
  • Bir başka dikkat çekici unsur ise; Satoshi Nakamoto ile Nick Szabo isimlerinin baş harflerinin aynı oluşudur.
  • Dijital paralar ve akıllı kontratlar hakkında çalışmalar yapan ve bu konular üzerine yıllar boyunca araştırmalarda bulunan Szabo’nun; Bitcoin’in piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra araştırmalarını sonlandırması da dikkat çekmiştir.

Bu gibi nedenlerden ötürü Nick Szabo’nun aslında Bitcoin mucidi Satoshi Nakamoto olduğu düşünülse de; bu konu belirsizliğini hâlâ sürdürmektedir.

İlgili:

5/5 - (19 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

gizliliğiniz için en iyi tarayıcı - en güvenli tarayıcı - film izleme tarayıcısı - muhabbit.com - webtekno.com

Tarayıcı Verilerini Temizleme: Chrome, Firefox, Opera ve Diğerleri!

bine blur - abine blur nedir - abine blur parola yöneticisi - abine blur incelemesi - blur incelemesi

Parola Yöneticisi Blur Güvenli Mi? Blur Kullanılır mı?