Bu içeriğimizde: Bizans Hata Toleransı nedir? Blockchain için neden önemlidir? Sorularının cevaplarına ve konuyla ilgili detaylara ulaşabilirsiniz.
Bizans Hata Toleransı nedir?
Bizans Hata Toleransı, fikir birliğine varılması gereken sistemlerde herhangi bir nedenden ötürü fikir birliğini engelleyici sorunların gelişmesi durumunda; bu problemin çözümü için var olan sistemi ifade eder.
Bizans Hata Toleransı Tarihçesi
1982 yılında Leslie Lamport, Robert Shostak ve Marshall Pease tarafından “The Byzantine Generals Problem” adıyla bir makale yayımlanmıştır. Bu makalede, Bizans Generalleri Problemleri ve bu problemlerin çözümü için geliştirilmesi gereken algoritmaya yer verilmiştir. Bir şehre saldırmak için hazırlanan generaller, ordunun bir bölümü ile o şehrin değişik noktalarına dağılırlar. Bu generallerin şehre ne zaman saldıracakları veya geri çekilecekleriyle ilgili mutabık olmaları gerekir. Ancak birbirlerinden bir ulak aracılığıyla haberdâr olurlar. Saldırı veya geri çekilme konusunda alınan karara sâdık kalınması gerekir. Fakat generallerden biri yanıltıcı bir mesaj gönderirse veya mesajlarda gecikmeler yaşanırsa; bu durum büyük sorunların meydana gelmesine sebep olur. İşte bu problemlerin yaşanmaması, dolayısıyla fikir birliğinin düzgün çalışması için dürüst olan generallerin oranı en az üçte iki olmalıdır.
Blockchain için BFT (Byzantine Fault Tolerance) neden önemlidir?
Bir blokzincirinde yer alan node’lardan her birini, yukarıda sözü geçen generallerden biri olarak düşünebiliriz. Node’lar (düğümler) arası fikir birliğinin sağlanması, blokzincirin güvenliği ve yapılan işlemlerin geçerliliği için çok önemlidir. Bizans Hata Toleransı, blokzincirlerinde yer alan düğümlerden üçte ikisinin dürüst bir şekilde fikir birliğine varması durumunda; herhangi bir sorunun oluşmayacağını ifade eder. Ancak kötü niyetli node’ların sayısı üçte ikiye ulaşırsa, o blokzinciri siber saldırılara karşı açık hâle gelir. Gerçekleşebilecek olası saldırılardan biri de %51 saldırısıdır. Özetlemek gerekirse: Bizans Hata Toleransı, bazı kötü niyetli node’lar olsa dahi blokzincirin düzgün çalışmasını ve daha büyük sorunların oluşmamasını sağlamaktadır. Bizans Hata Toleransının çalışabilmesi için, blokzinciri projelerinin kullanacakları mekanizmaları belirlemeleri gerekir. Bu mekanizmaların belki de en başarılısı Proof of Work olmuştur. Bitcoin yaratıcısı Satoshi Nakamoto tarafından oluşturulan bu sistemin işleyişi, fikir birliğine dayanır. Ayrıca node’lar hakkında detaylı bilgiler için bu içeriğimize Bitcoin Node Nedir? Full Node Nasıl Çalışır? göz atabilirsiniz.
Bizans Hata Toleransı kullanım alanları nelerdir?
BFT (Byzantine Fault Tolerance) kullanım alanlarından bazıları şunlardır: Blockchain, nükleer güç, havacılık ve uzay sistemleri.
İlgili:
- Hash Rate Nedir? Bitcoin Hash Rate Neden Önemlidir?
- Yüzde 51 Saldırısı Nedir? Çift Harcama Nasıl Gerçekleşir?
- Proof of Work Nedir? Proof of Stake ile Farkları Nelerdir?
Hatırlatma: Bu sitede yer alan kripto para türleri ve kripto para platformlarıyla ilgili içerikler kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.