in

DPoS nedir? Hangi DeFi Projeleri DPoS Sistemini Kullanır?

dpos-nedir-defi
dpos-nedir-defi

DPoS nedir? Hangi DeFi Projeleri DPoS Sistemini Kullanır?

Bu içeriğimizde: DPoS nedir? Hangi kripto para projeleri DPoS sistemini kullanır? Sorularının cevaplarına ve detaylara ulaşabilirsiniz.

DPoS nedir?

Yetkilendirilmiş Hisse İspatı (DPoS), özellikleri bakımından PoS (Proof of Stake) sistemiyle büyük ölçüde benzerlik gösteren ancak daha hızlı ve adil çalışan bir mutabakat algoritmasıdır.

Bununla birlikte DPoS mutabakat algoritmasının daha iyi anlaşılması adına; Proof of Work ve Proof of Stake mutabakat algoritmalarına kısaca değinmekte fayda var.

Proof of Work

İş Kanıtı (Proof of Work), Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi Nakamoto tarafından geliştirilmiştir ve ilk mutabakat algoritması olma özelliğine sahiptir. Bu mutabakat sistemi, Bitcoin blokzincirine yeni blokların eklenmesi, zincir üzerindeki işlemlerin madenciler tarafından doğrulanması ve ağın güvenliğinin sağlanması için inşa edilmiştir. Ancak bu sistemin çalışması için oldukça fazla elektrik enerjisi ile yüksek donanımlı cihazlara ihtiyaç vardır. Sistemin bu dezavantajlı yönlerine karşı Proof of Stake ile DPoS gibi mutabakat sistemleri geliştirilmiştir.

Proof of Stake

Hisse Kanıtı (PoS) mutabakat sisteminde, PoW sisteminde olduğu gibi bir madencilik sistemi yoktur. Bu fikir birliği sisteminde; yüksek elektrik enerjisine ve yüksek donanımlı cihazlara gereksinim duyulmaz. Kullanıcılar arasında en fazla hisseye sahip olanlar, blok doğrulayıcı olarak seçilirler. Bu sistemle çalışan blokzincirlerinde; en çok tokene sahip olan kullanıcıların doğrulayıcı olarak seçilme ihtimali en fazladır. Fakat bunun için sahip oldukları tokenleri sisteme kilitlemeleri gerekir. Ayrıca PoS sistemi, blokzincirlerindeki ölçeklenme sorunlarına önemli çözümler getirmiştir. Hız ve maliyet açısından PoW sisteminden daha avantajlıdır.

Delegated Proof of Stake nasıl çalışır?

Bu mutabakat sistemi 2014 yılında Daniel Larimer tarafından geliştirilmiştir. Larimer, PoW sisteminin maliyet ve hız gibi konulardaki dezavantajına karşı alternatif olarak DPoS sitemini geliştirmiştir. Bu sistem PoS ile benzerlik gösterse de ondan daha hızlı ve güvenlidir. Bu mutabakat algoritmasının kullanıldığı blokzincirlerinde bir hisseye sahip olan kullanıcılar, işlemlerin doğrulanması yetkisini üçüncü kişilere (delege) devrederler. Proof of Stake sisteminde en fazla tokene sahip olanlar doğrulayıcı olabiliyor ancak DPoS sisteminde böyle bir kural yoktur. Sonuç olarak doğrulayıcı seçimi adil bir şekilde gerçekleşir.

Hangi deFi projeleri DPoS sistemini kullanır?

Henüz yeni bir sistem olmasına rağmen DPoS mutabakat algoritması güncel olarak önemli projelerde kullanılmaktadır. Bu kripto para projeleri arasında: Cardano, Tron ve EOS yer almaktadır.

İlgili:

Sorumluluk reddi: Bu sitede yer alan kripto para türleri ve kripto para platformlarıyla ilgili içerikler kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

oyun teorisi

Oyun Teorisi ve Kripto Paralar!

dosya senkronizasyon uygulamaları - en iyi uygulamalar - mobil uygulamalar - haberler - dosya paylaşım uygulamaları

En İyi Dosya Senkronizasyon Uygulamaları Listesi (5 Uygulama)