Ethereum Merge Nedir?
Bu içeriğimizde, uzun bir süredir gerçekleşmesi merakla beklenen ve gerçekleşeceği tarihin belli olmasıyla da ETH fiyatını pozitif etkileyen Ethereum Merge hakkında bilinmesi gereken detaylara yer verdik. Eğer siz de Ethereum Merge nedir? Ne işe yarar? gibi soruları soruyorsanız bu içeriğimiz tam da size göre!
Ethereum Merge Nedir?
Birleşme olarak da tanımlanan Ethereum Merge, ağın Proof of Work (İş Kanıtı) sisteminden Proof of Stake (Hisse Kanıtı) fikir birliği sistemine geçeceği birleşme etkinliğini ifade ediyor.
Ethereum 2.0:
Bu birleşmenin amacı, Ethereum ağının sürdürülebilirliğini sağlamak ve işlem gücünü artırmaktır. Bununla birlikte, PoW fikir birliği sisteminden PoS sistemine geçiş, işlem ücretlerini düşürecek. Ayrıca enerji tüketimini de büyük ölçüde azaltacak. Böylelikle Ethereum 2.0’ın, Ethereum 1.0’dan yaklaşık %99 oranında daha az enerji harcayacağı öngörülüyor.
Birleşme ne zaman gerçekleşecek?
Ethereum’un merakla beklenen ve daha önce birkaç defa ertelenen Merge etkinliğinin yakında gerçekleşeceği belirtildi. Yapılan duyuruya göre Ethereum, eylül ayında PoW sisteminden PoS fikir birliği sitemine geçiş yapacak.
Beacon Chain ve Ethereum:
Ethereum’un PoS sistemine geçişi yeni değil, uzun bir süredir bu geçiş için hazırlıklar devam ediyor. Bununla birlikte, 2020 yılında Beacon Chain isimli bir zincir piyasaya sürüldü. Beacon Chain, PoW tabanlı Ethereum ana blokzincirine paralel olarak çalışan bir PoS zinciridir. Bu zincir üzerinde güncel olarak 11 milyona yakın ETH stake eden 330 bin doğrulayıcı mevcut. Eylül ayında Beacon Chain ile birleşme gerçekleşecek ve Ethereum tamamen PoS sistemine geçecek.
PoW ve PoS arasındaki temel farklar nelerdir?
- Enerji tüketimi: PoW sistemi için çok fazla enerji ihtiyacı gerekir. Örneğin, PoW sistemini kullanan Bitcoin’de; madencilerin BTC için harcadıkları yıllık enerji, bir ülkenin yıllık enerji tüketimine eş değerde olabilmektedir. Ancak PoS için böyle bir enerjiye gereksinimi yoktur.
- Maliyet: PoW fikir birliği sistemi, çok yüksek elektrik enerjisi ve yüksek donanımlı bilgisayarlar gerektirir. Oysa PoS sisteminde bunlara gereksinim yoktur. Doğrulayıcılar, normal bir cihazla görevlerini yerine getirebilirler. Bu nedenle PoW mekanizması maliyet açısından dezavantajlıdır.
- Hız: PoS sisteminde, blok doğrulayıcılar; PoW sistemindeki madenciler gibi çözülmesi zor matematiksel problemleri çözmek için uğraşmazlar. Bu nedenle blok doğrulama süresi PoW sisteminden daha hızlı gerçekleşir.
- Güvenlik: Proof of Work fikir birliği sisteminde, zorlu matematiksel problemlerin çözülmesi ve yüksek enerji ihtiyacı olması, bu sisteme yapılacak olası saldırıları zorlaştırır. Proof of Stake sisteminin ise bu açıdan daha az güvenlikli olduğu düşünülür.
- Merkeziyetsizlik: PoW sistemi için çok yüksek donanımlı cihazlara ihtiyaç olması, madenciliği sadece bu donanıma sahip insanların yapacağı anlamına gelir. Ayrıca bu kişilerin hesaplama gücünün çok kuvvetli olması gerekir. Bu durum madenciliği çok sınırlı sayıda insanın yapabileceği anlamını taşır. Oysa PoS sisteminde blok doğrulayıcı olacak kişiler farklı yöntemlere göre seçilmektedir ve neredeyse her kullanıcının doğrulayıcı olma ihtimali vardır.
Ethereum merge nedir ile ilgili:
- Ethereum Ağındaki 5 Popüler DeFi Projesi!
- En Yaygın Kripto Para Dolandırıcılıkları! Nasıl Kaçınırsınız?
- Bitcoin Halving Nedir? Neden Önemlidir?