in

Oyun Teorisi ve Kripto Paralar!

oyun teorisi

Oyun Teorisi ve Kripto Paralar!

Bu içeriğimizde: Oyun teorisi nedir? Kripto paralarla ilişkisi nedir? sorularının cevaplarına ve diğer detaylara yer verdik.

Oyun Teorisi nedir?

Oyun Teorisi, bir kişinin en kârlı sonuca ulaşmasının diğer kişilerin davranışlarına bağlı olduğunu ve rasyonel davranmanın etkilerini ifade eden bir teoridir. Bu teori, bireylerin belirli koşullar altında hangi kararları aldıkları ve bu kararların doğuracağı sonuçlara dikkat çeker. Bununla birlikte oyun teorisi; psikoloji, sosyoloji, savaş ve kriptografi gibi birçok alanda uygulanabilir modellere sahiptir.

Mahkûm İkilemi (Prisoner’s Dilemma)

Prisoner’s Dilemma, oyun teorisinin en meşhur örneklerinden biridir. Mahkûm İkilemi, bir suçtan dolayı sorguya çekilen A ve B kişilerinin, birbirleriyle hiçbir şekilde iletişim kurmadan farklı odalarda sorguya çekildikleri bir senaryo örneğidir.

Sorgulamayı yapan polisler, suçluları, birbirlerinin aleyhine ifade vermeleri karşılığında cezalarının düşeceğine ikna etmeye çalışır. Buna bağlı olarak A kişisi, B kişisinin aleyhine bir ifade verirse ve B sessiz kalırsa; A serbest kalır ve B kişisi 3 yıl hapis cezası alır. Ancak her ikisi de birbirinin aleyhinde ifade verirse, ikisi de 2 yıl hapis cezası alacaktır. Öte yandan, iki suçlu da birbirinin aleyhine ifade vermezse, yeterli kanıt olmadığı için ikisi de 1 yıl hapis cezası alacaktır. Bu durumda kişisel olarak alınacak en iyi karar, birinin diğerine ihanet ederek serbest kalmasıdır. Ancak bu durumda diğer kişinin de ihanet edip etmeyeceğinden emin olunamaz. B ihanet edip serbest kalmayı umarken, A da ihanet ederse ikisi 2 yıl ceza alır. Bu nedenle ikisinin sessiz kalmakta anlaşması, çoğunluk için en iyi kararın olacağı senaryodur.

Mahkûm İkileminin birçok türü vardır fakat bu senaryo, rasyonel davranışların sonuçlarını daha iyi kavramak adına oyun teorisi modellerini uygulamanın en basit örneklerinden biridir.

Oyun Teorisi ve Kripto Paralar

Kripto paraların temelinde oyun teorisi yatar. Bitcoin ağı, birçok yere dağılmış hâlde bulunan düğümler (node) sayesinde çalışır. Ağ üzerindeki işlemlerin ve blokların doğrulanması için node’lar arasında bir fikir birliğinin oluşması gerekir. Ancak bu düğümler birbirlerine güvenmezse ne olur? Ağın güvenliği nasıl sağlanır? Tam da bu nokta Proof of Work sistemi devreye girer. PoW fikir birliği sistemi, madenci düğümleri dürüst davranmaları için teşvik eder. Proof of Work sistemiyle çalışan bir blokzincirinde, madencinin topluluğa aykırı davranarak en kârlı sonuca ulaşması çok zordur. Böyle bir girişimde bulunduklarında yatırımlarını tamamen kaybedebilirler ve fikir birliğine aykırı hareket ettikleri için cezalandırılırlar. Bu nedenle madenciler, bir blockchain ağını güvenli tutmak için fikir birliği içinde hareket etmenin topluluk için en kârlı durum olduğunu düşünürler. Ayrıca bir blockchain ağında ne kadar çok düğüm varsa, o kadar güçlü ve güvenli olur. Oyun teorisi modelleri, kripto paralar gibi dağıtılmış sistemlerin güvenli işleyişi için oldukça önemlidir.

İlgili:

Sorumluluk reddi: Bu sitede yer alan kripto para türleri ve kripto para platformlarıyla ilgili içerikler kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

5/5 - (1 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

kripto para madenciligi artilari ve eksileri1

Kripto Para Madenciliği Nasıl Yapılır? Artıları ve Eksileri!

dpos-nedir-defi

DPoS nedir? Hangi DeFi Projeleri DPoS Sistemini Kullanır?