in

Swap Nedir? Neler Swap yapılır?

swap-nedir
swap-nedir

Swap Nedir? Neler Swap yapılır?

İçeriğimizin temel konusu birçok kişinin son zamanlarda sık sık sorduğu Swap nedir? Sorusu. Swap nedir? Sorusuyla birlikte aynı zamanda neler swap yapılır? Sorusunu da detaylı bir şekilde açıklıyoruz.

Eğer siz de swap nedir diye merak ediyor ve soruyorsanız gelin hep birlikte içeriğimize giriş yapalım!

Swap Nedir?

Swap, iki tarafın finansal enstrümanları değiştirdiği bir türev sözleşmesidir. Çoğu takas, faiz oranı takasları gibi temel varlıklara dayalı nakit akışlarının değişimini içerir. Bununla birlikte, hisse senedi takasları, emtia takasları ve kredi temerrüt takasları dahil olmak üzere başka takas türleri de mevcuttur.

Takaslar için orijinal motivasyon, riskten korunmaktır. Örneğin, iki taraf, faiz oranlarındaki değişikliklere karşı korunmak için bir faiz oranı takası yapabilir. Bununla birlikte, takaslar spekülatif amaçlarla da kullanılabilir. Örneğin, bir taraf, faiz oranlarında bir değişiklik üzerinde spekülasyon yapmak için faiz oranı takasına girebilir.

swap-nasıl-yapilir
swap-nasıl-yapilir

Swap işlemleri genellikle bankalar, hedge fonları ve sigorta şirketleri gibi finansal kurumlar tarafından yapılır. Bununla birlikte, şirketler gibi finansal olmayan kuruluşlar tarafından da takas yapılabilir.

Swaplar tezgah üstü (OTC) piyasada işlem görmektedir. Bu, takasların alınıp satıldığı merkezi bir borsa olmadığı anlamına gelir. Bunun yerine, takaslar bir komisyoncu aracılığıyla iki karşı taraf arasında alınıp satılmaktadır.

Swap İşlemi Yapılan Kalemler (Faiz-Hisse Senedi- Emtia- Kredi Temerrüt)

neler-swap-yapilir
neler-swap-yapilir

En yaygın takas türü faiz oranı takasıdır. Faiz oranı takasında bir taraf sabit bir faiz oranı ödemeyi kabul ederken, diğer taraf değişken bir faiz oranı ödemeyi kabul eder. Değişken oran genellikle Londra Bankalar Arası Teklif Oranı (LIBOR) gibi temel bir karşılaştırma ölçütüne dayanır.

 Faiz oranı takasları, faiz oranlarındaki değişikliklere karşı korunmak için kullanılabilir. Örneğin, değişken faizli borcu olan bir şirket, faiz oranlarındaki artıştan korunmak için faiz oranı takasına girebilir.

Hisse senedi takasları başka bir takas türüdür. Bir hisse senedi takasında, taraflar, temel hisse senedi endekslerinin veya bireysel hisse senetlerinin performansına dayalı olarak nakit akışlarını değiştirir. Hisse senedi takasları, riskten korunma veya spekülatif amaçlar için kullanılabilir.

donanım cüzdanlarının artıları - donanım cüzdanı nedir - kripto para - bitcoin donanım cüzdanı - donanım cüzdanı eksileri

Emtia takasları başka bir takas türüdür. Bir emtia takasında taraflar, ham petrol veya altın gibi temel bir emtia fiyatına dayalı olarak nakit akışlarını değiştirir. Emtia takasları, riskten korunma veya spekülatif amaçlar için kullanılabilir.

Kredi temerrüt takasları başka bir takas türüdür. Kredi temerrüt takasında, taraflardan biri, belirli bir kredi olayının gerçekleşmesi durumunda diğer tarafa ödeme yapmayı kabul eder. Kredi temerrüt takasları, riskten korunma veya spekülatif amaçlar için kullanılabilir.

Swaplar, Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) tarafından düzenlenir. CFTC, Amerika Birleşik Devletleri’nde işlem gören takaslar üzerinde yetkiye sahiptir.

Swap Nedir sorusu ile ilgili:

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

USB-saldırısı-hack-nedir

USB Hack Nedir? USB Hackten Korunma Yolları!

küresel ısınma nedir sonuçları nelerdir

Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınmanın Getirdiği Olumsuzluklar!