Teknolojik gelişmeler önü alınamayacak hızda artmaya devam ediyor. Öyle ki on sene öncesinde kişisel bilgisayarlar lüks kategorisine girerken günümüzde internet aracılığı ile bağlandığımız bulut bilgisayarları konuşuyoruz. Yüksek işletim sistemleri ve donanımlar gerektiren işlemleri bulut bilgisayarlara bağlanarak halletmek mümkün. Üstelik sahip olduğunuz bilgisayarın ne kalitede olduğunun önemi yok. Yalnızca iyi bir internete sahip olmanız yeterli. Hatta bu bulut bilgisayar sistemleri o kadar gelişti ki bilgisayar oyunlarını tablet ve telefon gibi mobil cihazlarda oynamanıza olanak sağlıyor. Bu içeriğimizde bulut bilgisayarları anlatıyoruz. Bulut bilgisayarlar nedir ve hangi alanlarda kullanılıyor gibi sorulara cevaplar vereceğiz.
Bulut Bilgisayar Nedir?
Bahse konu olan bulut bilgisayar veya bulut bilişim temel olarak fiziksel cihazların üzerlerindeki yükü hafifletmeyi esas alır. Bulut bilgisayarları kullanmak için internete bağlanabilen bir cihazınızın olması yeterli. İnternet hızınız da iyiyse sizinkinden daha kaliteli bir bilgisayara bağlanarak dilediğiniz işlemi gerçekleştirmeniz mümkün. Bağlandığınız bulut bilgisayardan alacağınız verim internet hızınız ile doğru orantılıdır demek yanlış olmaz. Çünkü bağlandığınız cihaz mevcut cihazınızdan iyi olduğunu varsayalım. Bu durumda bağlandığınız cihazda yaptığınız işlemleri kısıtlayan tek şey internet hızınız olacaktır. Yani internet hızınız alacağınız performansı arttıran veya azaltan ana etkendir.
Bulut bilgisayarların geleceğin teknolojisi olarak görülmesinin asıl nedeni ise eski bilgisayarlarda yüksek performans göstermesi değil. Sunduğu avantajlar ile sizi zaman kaybından kurtarması. Yani bulut bilişime kaydettiğiniz yüksek boyutlardaki dosyaları düşünün. Bu dosyalara bulut bilgisayarlar aracılığı ile indirmeden dilediğiniz cihazlardan ulaşmak mümkün olacak. Ayrıca yüksek işlemci gücü gerektiren videoları render etmek gibi işlemlerinizde maksimum kalitede bulut bilgisayarlar kullanarak da zaman kazanmanız mümkün.
Bulut Bilgisayarlar Nerelerde Kullanılır?
Bulut bilgisayarların kullanılacağı alanlarda bir sınır yok. Geleceğin teknolojisi olarak nitelendirmemizin asıl nedeni de bu. Bilgisayar ile işlem gerektiren her sektör ve her işte bu teknolojiyi kullanmanız mümkün. Ancak halihazırda bu sistemden yararlanan bazı şirketler ve sistemler var. Onlardan da kısaca bahsedebiliriz.
Oyun sektöründe GeForce NOW teknolojisini duymayan kalmamıştır diye düşünüyorum. İnternet hızınızın iyi olduğu takdirde yüksek FPS değerleri ile sizi oldukça rahatlatan bir sistem olduğunu söyleyebiliriz. Bu sistemleri kullanmak için oyunu indirmenize gerek yok. Ayrıca Amazon ve Google gibi dev firmaların da bulut oyunculuk alanına dev yatırımlar yaptığını biliyoruz. Rekabetin arttığı durumda fiyatların da iyileştiğini varsayarsak yeni bilgisayar almanın hayal olduğu ülkemizde bulut oyunculuk ile yüksek performanslarda oyunlar oynayabiliriz.
Depolama alanını ise ayrıntılı bir şekilde anlatmamıza gerek yok. Google, Apple gibi dev firmalar bulut depolamaya çok değer veriyor. Cihazlarda yüksek boyutlarda yer kaplayan dosyaları bu platformlara dilediğiniz gibi yüklemeniz mümkün. Yüklediğiniz dosyalara ise kayıt olduğunuz e-mail ile dilediğiniz cihazdan ulaşabilirsiniz. Bulut depolama uzun yıllardır hayatımızda, çok daha uzun yıllar da hayatımızda yer almaya devam edecek gibi görünüyor.
Bulut bilişimin kullanıldığı bir diğer alan ise yüksek işletim gücü gerektiren işlemler oluyor. Özellikle video düzenleme ve montajlama işi ile uğraşan insanlar yüksek RAM ve yüksek işlemci gücüne ihtiyaç duyuyor. Tabii her insan bu türde bilgisayarlara erişemeyebiliyor. Bu yüzden özellikle Adobe’nin ciddi çalışmalarının olduğunu biliyoruz. Yani yüksek işletim gücüne ve donanıma sahip cihazlara internet aracılığı ile bağlanarak işlemlerimizi yapmak mümkün.
Bulut bilgisayarlar geleceğin teknolojisi olarak görülüyor. Bununla beraber pek çok şirket de bu alana yatırım yapmaya devam ediyor. Özellikle Amazon AWS ile ciddi bir yatırım yapmış durumda. Bu sisteme kaydolarak kendi bulut servisinizi dilediğiniz şekilde yönetmeniz mümkün. Gelecekte de oldukça önemli olacak gibi görünen bulut bilişimi sizlere anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı bir içerik ortaya çıkarmışımdır. Sağlıcakla kalın!
İlgili :
- Livedrive Güvenli Mi? Bulut Depolama Uygulaması Livedrive’ı İnceledik!
- Bulut Yedekleme Kullanıyor Musunuz? Bu 3 Özellikten Emin Olun!
- En İyi Bulut Depolama Uygulamaları! Fotoğraf ve Resimler İçin Seçtik!