Google, Dolandırıcı Olduğu Tespit Edilen 8 Tehlikeli Uygulamayı Yasakladı!
Pandemi dünya genelinde finansal zorluklara neden oldu ve insanlar gelirlerini bir şekilde genişletmek ve sağlamak istiyor. Yatırım yapmaktan çekinen insanlar ilk kez borsaya girerken, diğerleri sosyal medya ve halka açık isimlerin neden olduğu kripto para birimi kandırmacalarını takip ediyor.
Herhangi bir finansal girişimle uğraşırken dikkatli olmalısınız. Durum tespiti, araştırma ve sabır bu konuda oldukça önemli. Ancak dikkat etmeniz gereken dış faktörler de oldukça fazla. Dolandırıcılar kripto para kullanıcı sayısındaki artışın farkında. Bu artışı ve yeni kullanıcıları da bir avcının avını beklediği gibi bekliyorlar. Kripto para dolandırıcılıkları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz 10 Adımda Kripto Para Güvenliği! Kripto Para Güvenliğimi Nasıl Sağlarım? başlıklı içeriğimizi okumanızı tavsiye ederiz. Bu içeriğimizin herhangi bir yatırım tavsiyesi içermediğini de hatırlatmak istiyorum.
Uygulama mağazaları kötü niyetli kripto para uygulamalarını kaldırsa bile, neredeyse her gün farklı uygulamalar ortaya çıkıyor. Bu yüzden herhangi bir uygulama indirirken dikkat etmeniz gereken konulara bu konuda (kripto para) daha fazla dikkat etmeniz gerekiyor. Cihazlarınıza yeni bir uygulama indirecekseniz mutlaka kullanıcı yorumlarına göz atın. Fakat tabii ki bu yeterli değil. Kullanıcıların beğeni sayısına, indirme sayısına ve hatta uygulamayı hangi şirketin ya da kurumun geliştirdiğine mutlaka dikkat edin. Bu tür sahte/fake uygulamalar finansal bilgilerinizle birlikte kişisel bilgilerinizi tehlikeye sokabilir.
İlgili:
- Kripto Para Dolandırıcılığı Nedir ve Dolandırıcılık Nasıl Önlenir?
- Sekuritance Nedir? Siber Güvenliğin Tokenize Hali! Bilinmesi Gereken Her Şey!
- Kendinizi İnternetten Silmenin 5 Basit Yolu! İşte Öneriler!
Yatırım konusunda çok az deneyimi olan veya hiç tecrübesi olmayan kişiler kripto para trenine atlamak istiyorlar ve kısmi olarak onları karşılayan kişiler ise siber dolandırıcılar. Siber dolandırıcılar sizi sahte web siteleri, uygulamalar, mailler ya da SMS’ler ile hedefleyebilirler. Bu yüzden oldukça dikkatli olmak gerekiyor.
Özellikle dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesine örnek verecek olursak kesinlikle phishing saldırıları. Bir siber dolandırıcı ya da siber korsan herhangi bir kripto para borsasının logosunu ve benzer bir ismi (küçük bir harf değişikliği ile) kullanarak sizi oltaya getirmeye çalışabilir. Aman dikkat!
Dolandırıcı Uygulamaların Raporu:
Siber güvenlik firması Trend Micro, yeni bir kripto uygulaması dolandırıcılığı türünü detaylandıran bir rapor yayımladı. Ekip, Google Play Store’da bulut madenciliğinin reklamını yapan sekiz uygulama buldu.
Kötü amaçlı bu uygulamalar, hedef kişileri var olmayan madencilik hizmetleri için ödeme yapmaya yönlendiriyor ve karşılığında hiçbir şey vermiyorlar. Abonelikler (ortalama aylık 15$) ve madencilik oranını artırmak için (15$ ile 190$ arasında değişen) farklı ücretlendirmeleri mevcut. Hedef kişiler hiçbir şey kazanamazken, bu kötü amaçlı uygulamalar ise oldukça yüksek miktarlarda para kazanıyorlardı.
Peki bu kötü amaçlı uygulamalar neler?
- BitFunds – Kripto Bulut Madenciliğ
- Bitcoin Miner – Madencilik
- Bitcoin (BTC) – Madencilik
- Crypto Holic – Bitcoin Bulut Madenciliği
- Daily Bitcoin Rewards – Bulut Tabanlı Madencilik Sistemi
- Bitcoin 2021
- MineBit Pro – Kripto Bulut Madenciliği ve BTC Madenciliği
- Ethereum (ETH) – Madencilik
Google, kötü amaçlı uygulamalar hakkında bilgilendirildi ve bu uygulamaları kaldırdı. Fakat her ne kadar kaldırılsa da Google Play içerisinde bu tür uygulamaların olabileceğini unutmayın.
Bunlar gibi kötü amaçlı uygulamaları tespit etmek için bazı ipuçlarına göz atmak isterseniz şöyle:
- Uygulamaların incelemelerini okuyun ve 1 yıldızlı incelemelere çok dikkat edin.
- Yanlış bir kripto cüzdan adresi girin. Uygulama, sahte bir cüzdanla düzgün çalışıyor gibi görünüyorsa, bu kötü amaçlı bir uygulama olduğunun kanıtıdır.
- Madencilik işlemi sırasında uygulamayı telefonunuzu yeniden başlatın. Sayacın sıfırlandığını görürseniz, bu meşru bir uygulama olmadığını gösterir.
- Ücretsiz para sunan platformlar tehlikelidir. Çünkü kimse kimseye ücretsiz bir şey vermez.
- Ekstra güvenlik özellikleri sunmayan platformları sizi tehlikeye atabilir. Bu yüzden bu platformlardan uzak durmak gerekiyor.
Cihazınızda bu uygulamaların bulunmadığından emin olmak istiyorsanız Telefonunuzdan Google Play’i açın ve profil simgesine tıklayın. Uygulamaları ve cihazları yönet > Yüklü kategorisine giriş yapın. Sahip olduğunuz şüpheli bir uygulama varsa buradaki Kaldır butonuna basarak bu uygulamayı kaldırın.
Eğer kripto para veya siber güvenlik ile ilgili daha fazla bilgi ve ipucuna sahip olmak isterseniz size Güvenli İnternet adlı kitabımızı okuyun:
Kitabımızı D&R üzerinden 15.70 Tl’ye satın alabilirsiniz: https://www.dr.com.tr/Kitap/Guvenli-Internet/Lorent-Research-Lab/Egitim-Basvuru/Bilgisayar/urunno=0001891243001