Blockchain Uygulaması, RegTech Teknoloji Ortamını Yeniliyor!
RegTech, özünde, akıllı teknoloji kullanarak düzenleyici süreçlerin yönetimidir. Düzenleyici zorluklar ve sorunlarla karşı karşıya kaldığında, hızlı, çevik, kolayca entegre olmalı ve çözmesi gereken çatışmaları derinlemesine analiz etmelidir.
RegTech düzenlemeleri genellikle bulut tabanlı ve kullanıcıların bilgileri uzaktan izlemesine, yedeklemesine ve güvenliğini sağlamasına olanak tanıyarak önemli düzeyde kontrol ve tutarlı bilgi yönetimi sağlar.
Bu teknoloji, rutin görevlerde zamandan tasarruf sağlayarak işinizin daha karlı alanlarına daha fazla kaynak yatırmanıza olanak tanıyor.
Düzenleyici gereksinimlere uymak için teknolojiyi kullanmak yeni bir şey değil. Yıllar içinde RegTech, finansal hizmetler sektörünün hayati bir parçası haline geldi.
07/08 küresel mali krizini takiben, düzenleyiciler mali kurumları her zamankinden daha fazla kontrol etti. Dünya çapında binlerce yeni düzenleme getirildi. Son on yılda, düzenleyici ihlaller için 3000 milyar doların üzerinde para cezası ödendiği tahmin ediliyor.
JPMorgan gibi bir finansal devin uyum maliyeti gerçekten de çok yüksek. Blok zincirinin tanıtılması finans dünyasının ihtiyaç duyduğu çözümlerden bir tanesi.
Blok zincirleri için temelde sürekli büyüyen bir kayıt listesidir diyebiliriz. Bu kayıtlar bloklar olarak bilinir ve birbirlerine kriptografi ile bağlanırlar. Blockchain bugün, dağıtılmış bir defter olarak birçok alanda kullanılıyor.
İlgili:
- Sekuritance Nedir? Siber Güvenliğin Tokenize Hali! Bilinmesi Gereken Her Şey!
- RegTech Nedir? RegTech, Yeni FinTech Mi?
Blockchain hala emekleme aşamasında, ancak kullanımı giderek daha belirgin hale geldikçe ve değişen ihtiyaçlara uyacak şekilde geliştikçe hızla büyüyor. Finansal hizmet sağlayıcılar, yeni değişikliklere uyum sağlamak için teknolojiyle iyi donanımlı olmaları gereken düzenleyici ortamda kendilerine yardımcı olacak çözümler arıyor.
Bugün tüm küresel finansal düzenleyiciler, RegTech ekosisteminde blok zinciri kullanmaya ilgi gösteriyor. Ancak teknoloji hakkında yeterli bilgiye sahip değiller.
Blockchain, artan şeffaflık, ademi merkeziyetçilik, otomasyon yoluyla daha hızlı ve daha uygun maliyetli işleme ve kriptografi yoluyla gelişmiş güvenlik gibi çoklu faydaları sayesinde Regtech devrimini yönlendirmede zaten önemli bir rol oynuyor.
Blockchain, AML ve Müşterini Tanı (KYC) düzenlemeleri gibi uygulamaları direkt ele alıyor.
RegTech etki alanı, izleme, düzenleyici fon yönetimi, durum tespiti taraması, kontrollerin düzenlenmesi ve doğrulama için sosyal medya ve kişisel biyometri kullanımının otomasyonunu desteklemek için kriptografi ve gelişmiş kayıt tutma yoluyla gelişmiş güvenlik sağlıyor.
Kara Para Aklamayı Önleme, Müşteri Katılımı ve Dolandırıcılığı Önleme:
Az önce belirttiğimiz gibi, AML ve KYC düzenlemeleri blockchain uygulamaları için bariz seçenekler. O yüzden biraz daha derine inmemiz mümkün.
Tüm finans kurumları, potansiyel müşterilerle iş yapmaya başlamadan önce verilerini toplaması gerekiyor. Bu verilerin tüm müşteriler için düzenli olarak güncellenmesi de gerekli. Tabii bu pahalı ve zaman alan bir süreç.
Kimlik yönetimi krizi, buradaki başka bir konu ve blok zinciri bunun cevabı olarak kabul ediliyor. Karmaşık düzenlemelere uygun analitik veya biyometriye dayalı olarak kimliği daha hızlı, daha uygun maliyetli bir şekilde doğrulamak için kripto para şirketlerine hizmetler zaten sağlanıyor.
İzleme:
İkinci kullanım durumu İzleme: Bu, blockchain’in en güçlü yönlerinden biri olan şeffaflığı nedeniyle bir başka bariz uygulama. Blok zinciri dünyasının kendisinde bu, kripto para birimlerindeki işlemlerin izlenmesinde son derece faydalı, kara para aklamada sanal para birimlerinin artan kullanımına karşı etkili bir yardımcıdır.
Kayıt tutma:
Büyük verinin temel sorunlarından biri, toplanmasının genellikle çok az kullanımla sonuçlanabilecek çok büyük yapılandırılmamış bilgi yığınlarıyla sonuçlanması diyebiliriz. Blockchain, bu sorunu kökünden çözmek için kullanılıyor. Ana amaç, yararlı, tamamen şeffaf veriler ve dağıtılmış bir defterin parçasını üretebilmek.
Düzenleyici Fon Yönetimi:
Blok zinciri teknolojisinin uygulanmasına harika bir örnek verecek olursak, fon sektöründeki varlıkların tokenleştirilmesi diyebiliriz.
Akıllı sözleşmelerin olması, otomasyonun etkileri nedeniyle güzel bir avantaj sağlıyor. Ancak aynı zamanda düzenleyici raporlama için önemli temelleri ve bir fonun düzenleyici yükümlülüklerinin gerçek zamanlı olarak uyumluluğunu kapsıyor.
Sekuritance Hakkında
Sekuritance;
- Satıcı yönetimi
- Lehtar onboarding
- Yatırımcı kontrolü
- Bloockchain cüzdan kontrolleri
- Siber risk değerlendirmeleri dahil olmak üzere her eGRC ihtiyacı için tek bir platform sağlıyor. Ancak tabii ki bu kadar değil, detaylara aşağıdan sahip olabilirsiniz.
Daha fazla bilgi için Sekuritance kanalları:
Twitter: http://twitter.com/sekuritance
Telegram: http://t.me/sekuritance
Web sitesi: https://www.sekuritance.com
Bu içerik sponsorludur.
İlgili: iOS 15 Özellikleri! iOS 15 ile Gelen Yeni Özellikleri İnceledik!