in

Hareketli Ortalama Nedir?

MA

Hareketli Ortalama Nedir?

Bu içeriğimizde: Hareketli ortalama nedir? Özellikleri nelerdir? Sorularının cevaplarına ve bu konuyla ilgili diğer detaylara ulaşabilirsiniz.

Hareketli ortalama nedir?

Hareketli ortalama (Moving Average), bir kripto para varlığının veya hisse senedi gibi yatırım araçlarının belirli bir zaman aralığındaki fiyat ortalamasını gösteren bir göstergedir. MA göstergesi, teknik analiz yaparken en çok kullanılan göstergelerden biridir.

İlgili içerik: Teknik Analiz Nedir?

Moving Average (hareketli ortalama), yatırım araçlarının geçmiş fiyat hareketliliğini gösterdiği için gecikmeli gösterge olarak ifade edilir. Ancak hareketli ortalamalar genel olarak ikiye ayrılmaktadır: Basit hareketli ortalamalar (SMA) ile üssel hareketli ortalamalar (EMA).

Basit Hareketli Ortalama (Simple Moving Average, SMA)

Basit hareketli ortalamalar, bir yatırım varlığının belirli bir zaman aralığındaki ortalama fiyatının; seçilen zaman aralığına bölünmesi ile hesaplanmasını ifade eder. Ancak söz konusu finansal varlığın kapanış fiyatları dikkate alınır. Örnek vermek gerekirse: Bir varlığın 30 günlük basit hareketli ortalaması, 30 günlük kapanış fiyatının toplanıp 30’a bölünmesiyle bulunmaktadır. Ancak bu zaman aralığını yatırımcının kendisi belirleyebilmektedir. Genellikle; geçmişteki 30, 100 ve 200 günlük zaman aralıkları tercih edilmektedir.

Üssel Hareketli Ortalama

Üssel Hareketli Ortalamalar (EMA), basit hareketli ortalamalara benzer. Ancak daha yakın zaman aralıklarına göre analiz edildiği için basit hareketli ortalamalardan farklılık gösterir. Finans varlıklarının ani fiyat hareketliliğine karşı daha hassas olan EMA, kısa vadeli analizlere ağırlık veren yatırımcılar için daha fazla önem arz etmektedir.

Hareketli ortalamaların genel özellikleri

  • Yatırımcılar, teknik analiz göstergeleri arasından en çok kullanılanlardan biri olan Hareketli Ortalama göstergesini destek ve direnç noktaları için de kullanmaktadır. Takip edilen finansal varlık, belirli bir zaman aralığındaki hareketli ortalamanın üstüne çıktığında; direncin aşıldığı ve yükselişin başladığı düşünülür. Ancak söz konusu varlığın fiyatı, hareketli ortalamaların altına düştüğünde; desteğin kırılması dolayısıyla düşüş sürecinin devam etmesi beklenir.
  • Hareketli ortalamalar, geçmiş fiyat hareketliliklerine dayandığı için yeni verileri gecikmeli olarak gösterir. Bununla birlikte zaman aralıkları ne kadar fazlaysa bu gecikmeler de o kadar fazla olur. Örnek verecek olursak; 15 günlük hareketli ortalama analizi, 30 günlük hareketli ortalamaya göre güncel verileri daha çabuk yansıtır.

Hatırlatma: Hareketli ortalama (MA), teknik analiz için çok sık kullanılan göstergelerden biridir. Ancak kullanıcıların, yatırım yapmak istedikleri finansal varlıklar için tek bir göstergeyi değil; belli başlı birkaç teknik analiz göstergesini bir arada takip etmesi, olası riskleri azaltmak bakımından büyük bir önem arz etmektedir.

İlgili:

Sorumluluk reddi: Bu sitede yer alan kripto para türleri ve kripto para platformlarıyla ilgili içerikler kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ben Zhou

Bybit Kripto Ekosisteminde Şeffaflığa Dikkat Çekiyor!

TLM coin nereden alinir

TLM Coin Nereden Alınır? Alien Worlds Avantajları Nelerdir?