in

İnternette Daha Güvenli Olmak İçin Yapabileceğiniz 10 Basit Şey!

internette guvenli olmak

İnternette Daha Güvenli Olmak İçin Yapabileceğiniz 10 Basit Şey!

Siber saldırılara karşı hazırlıklı olmak ve internet kullanımınızı daha güvenli bir şekilde gerçekleştirmek için bazı unsurlara dikkat etmeniz gerekiyor. Biz de bu içeriğimizde: Güvenli internet kullanımı için yapabileceğiniz 10 basit şeye yer verdik.

İnternette Daha Güvenli Olmak İçin Yapabileceğiniz 10 Basit Şey:

1) İsteğinize bağlı olsa bile şifreleri kullanın

Bir şifre kilidine imkân tanıyan her yerde mutlaka bir parola kullanın. Parola kullanarak siber saldırganların, kişisel verilerinize ve finansal varlıklarınıza ulaşmasını büyük ölçüde engelleyebilirsiniz. Bununla birlikte eğer kullanmıyorsanız, bir parola yöneticisi kullanmaya başlamanız oldukça önemlidir. Bu içeriğimizden En İyi Şifre Yöneticileri! size uygun olan parola yöneticisine ulaşabilirsiniz.

2) Ödemeleri akıllı telefonunuzla yapın

Çevrimiçi alışverişlerinizde kredi kartı yerine eğer mümkünse akıllı telefonunuzla ödeme yapın. Android ya da Apple Pay ile bu ödemeleri gerçekleştirmek istediğinizde; söz konusu alışverişlerde kullanabileceğiniz tek seferlik bir kimlik doğrulama kodu oluşturulur. Ancak bir saldırgan bu kodu ele geçirse dahi hiçbir işlem gerçekleştiremez. Bu nedenle akıllı telefonla yapılan ödemeler, kredi ve banka kartıyla yapılan ödemelerden daha güvenli olarak nitelendirilmektedir.

3) Farklı hesap türleri için farklı e-posta adresleri kullanın

Çevrimiçi güvenliğiniz adına her hesap türü için başka bir e-posta adresi oluşturmanız önemlidir. Sadece bir sosyal medya uygulaması için kullandığınız e-posta adresinize bankanızdan gelmiş gibi görünen bir e-posta iletilirse; bunun bir kimlik avı saldırısı olduğunu kolaylıkla anlarsınız. Bu nedenle farklı e-posta adresleri kullanmak, siber saldırıları engellemede önemli unsurlardan biridir.

4) Önbelleğinizi temizleyin

Kullandığınız tarayıcılar, çevrimiçi davranışlarınıza dair birçok bilgiyi kaydeder. Tanımlama bilgileri, web geçmişi, konum ve diğer kişisel bilgiler gibi önemli verileri saklayabilir. Bu nedenle tarayıcı tanımlama bilgilerini ve tarayıcı geçmişinizi düzenli olarak silmeyi unutmayın.

5) Tarayıcılarınızdaki ‘şifreyi kaydet’ özelliğini kapatın

Kullandığınız tarayıcılarda şifreyi kaydet özelliği bulunmaktadır. Bu sayede bir oturum açma işleminizde şifreyi tekrar girmenizin gerekmediği belirtilir. Ancak bu güvenli değildir, bu nedenle şifreyi kaydet seçeneğini kabul etmeyin.

6) Bir antivirüs programı kullanın

Cihazınıza çeşitli virüsler bulaşabilir veya bir fidye yazılımına maruz kalabilirsiniz. Siber saldırganların bilgilerinizi ele geçirip bu verilere karşı sizden fidye talep etmesini ve bunun gibi pek çok olumsuz durumla karşılaşmayı istemiyorsanız; mutlaka bir antivirüs programı kullanın. Ayrıca bu antivirüs programının fidye yazılımı saldırılarına karşı koruma sağlayıp sağlamadığına dikkat edin.

7) Kullandığınız uygulamalar için farklı şifreler belirleyin

Sosyal medya, e-posta ve mobil bankacılık gibi kullandığınız her uygulama için farklı bir şifre oluşturun. Böylece şifrelerinizi ele geçirerek verilerinize ulaşmayı amaçlayan siber saldırganların işini zorlaştırmış olursunuz. Parola saldırıları yaygın görülen siber saldırı türlerinden biridir ve kolay tahmin edilebilecek olan şifreler; siber saldırganların amacına ulaşmasına neden olur.

8) Bir VPN kullanın

Halka açık Wi-Fi ağlarına bağlanmamanızı öneririz ancak bağlanmayı tercih ediyorsanız mutlaka bir VPN kullanın. Bir kafede ücretsiz Wi-Fi ağına bağlandığınızda, kötü niyetli kişiler; cihazınıza bu ağ üzerinden sızabilir ve bütün verilerinize erişebilir. Ancak Sanal Özel Ağ (VPN) sayesinde internet trafiğiniz şifrelenir ve başkaları tarafından verilerinizin gözetlenmesini engeller.

9)  Tanımadığınız kişilerden gelen bağlantılara tıklamayın

Siber saldırganlar phishing saldırısıyla veya değişik yöntemlerle verilerinize ulaşmak ister. Bu nedenle e-posta adresinize, sosyal medya uygulamalarınıza ve cep telefonu numaranıza tanımadığınız kişilerden gelen linklere kesinlikle tıklamayın. Ayrıca bu bağlantılar bir yakınınızdan geliyor olsa bile tıklamadan önce iyi düşünün çünkü tanıdığınız kişinin de hacklenmiş olma ihtimali var.

10) İki faktörlü kimlik doğrulamasını kullanın

Sosyal medya, mobil bankacılık ve mesajlaşma uygulamaları gibi önemli verilerinizin olduğu hesapları korumak adına iki faktörlü kimlik doğrulamasını kullanın. İki faktörlü kimlik doğrulama; hesaplarınıza erişmek için bir şifre ve e-posta adresinizin yeterli olmadığı, buna ek olarak SMS aracılığıyla gelen bir koda veya parmak izinin gerektiği bir doğrulama katmanını ifade eder.

İlgili:

5/5 - (1 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

windows11

Windows 11’de Varsayılan Uygulamalar Nasıl Değiştirilir?

HBO Max Netflix Disney and Amazon

2022 İçin En İyi Video Akış Platformları!