in

Kripto Para Alım Satımı Yapmadan Önce Bunları Öğrenin!

kripto para - kripto para nedir - kripto para hakkında - kripto para al sat - kripto para alım satımı - kripto para lorentlabs
kripto para - kripto para nedir - kripto para hakkında - kripto para al sat - kripto para alım satımı - kripto para lorentlabs

Kripto para alım satımı yapmadan önce herkesin bilmesi gereken bazı detaylar mevcut. Bu içeriğimizde bu detayları ele alacağız. Fakat bu detayları ele almadan önce bazı konularda hemen kısa bilgi vermek isterim. Bu kısa bilgilerin ardından hemen kripto para alım satımı yapmak için gerekli olan detayları madde madde işleyeceğiz.

Öncelikle kripto para tarihçesi, bitcoin’i kim çıkarttı, bitcoin ne zaman çıktı gibi kısa soruları hemen bir alt başlık içerisinde inceleyelim.

Kripto Para Tarihçesi Hakkında Kısa Bilgiler:

  • İlk olarak kripto para 1983 yılında eCash ismiyle ortaya çıktı. Ortaya çıkartan kişi ise Kriptograf ve bilgisayar bilimci David Chaum’dur.
  • 1996 yılında ABD’nin Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından yayımlanan bir bildiride ‘Anonim kripto paralar nasıl basılır?’ sorusu temel alınmış ve bu konu detaylandırılmıştı.
  • Nick Szabo, 1998 yılında bit-gold adında dolaşımda sorun yaşayan bir kripto para yarattı.
  • 2008 yılında Satoshi Nakomoto ismini kullanan kişi ya da kişiler tarafından Bitcoin ortaya çıkartıldı. Satoshi Nakomoto gerçek bir isim ve soyisim değil. Bu yüzden kim veya kimler tarafından ortaya çıkartıldığı hala bilinmiyor.
  • Bitcoin, bir devrim olarak nitelendirildi. Şu an bu içerik hazırlanırken Bitcoin’in fiyatı 150.000 TL’nin üstünde.
  • Bitcoin’in ardından günümüze kadar uzanan bu süreçte binlerce farklı kripto para ortaya çıktı. (Not: Bu içerik asla bir yatırım tavsiyesi değildir, içeriğin amacı tamamen bilgi ve haber amaçlıdır.)

1- Kripto Para Alım Satımı Yapmadan Önce Temel Kavramları Öğrenin.

Nedir bu temel kavramlar? Kripto para alım satımı yaparken mutlaka sürekli duyacağınız kelimelerden bahsediyorum. En çok duyma ihtimaliniz olan kelimeleri kısaca hemen özetleyelim.

ATH (All Time Hİgh): Takip ettiğiniz kripto paranın fiyatının en yüksek olduğu noktaya denir. Yani kısaca ortaya çıktığı o ilk günden günümüze kadar olan süreçte yaşadığı en yüksek rekor fiyattır.

Halving: Kelime anlamı yarılanma olarak biliniyor. Kripto para birimlerinin madencilikteki blok başına düşen ödülün belirli aralıklarla yarıya düşürülmesidir. Örneğin Bitcoin’de 210.000 blokta bir ödül dağıtılır. Bu 210.000 blok tahmini olarak 4 yılda bir oluşturulur ve her 4 yılda bir ödül olarak dağıtılan Bitcoin fiyatı yarı yarıya düşürülür. Fakat unutulmaması gereken en önemli konu: Madenciliğin olmasıdır.

Miner: Madenci. Kripto parayı çıkartan kişiye denir.

Satoshi: Bitcoin’in yüz milyonda biridir (0.00000001 BTC) 

Whale: Balina, büyük yatırımcı. Bu kelimeyi eskiden de yatırımcı olan kişiler (kripto para yatırımcısı olmadan önceki yatırımcılar) zaten biliyorlardır.

Exchange: Kripto paraları alıp satabileceğiniz merkezi kripto para borsalarına verilen isimdir. 

En çok duyacağınız 6 kelimeyi sıralamış olsak da daha fazlasını merak edebilirsiniz. Çünkü bu ekosistemde bilmediğiniz birçok kelime olabilir. Bu yüzden hemen bu içeriğimizi okumanızı tavsiye ederiz: Kripto Para Terimleri Sözlüğü! Kripto Para Terimleri Hakkında!

2- Güvenliğinizi Sağlayın.

Yatırım yapıyorsunuz. Belki uzun süredir biriktirdiğiniz artı paralarla belki de günlük harcamalarınızda kısarak yaptınız bu yatırımları. Bu yüzden cebinizdeki parayı nasıl koruyorsanız bu kripto varlıkları da o şekilde korumanız gerekiyor. Kısacası hem kişisel bilgilerinizi hem de finansal varlıklarınızın güvenliği çok önemli. Güvenliğinizi en üst seviyede tutabilecek bütün işlemleri gözden geçirin. Araştırmalar yapın. Mümkün oldukça çok faktörlü kimlik doğrulamasını kullanın.

3- Kripto Para Alım Satımı Sürecinde Siber Saldırılara Dikkat Edin!

Özellikle bu alandaki siber saldırılardan en çok bilineni tabi ki Brute Force ve Phishing saldırıları. Bu saldırılardan korunmanız aslında oldukça basit. Birincisi parolanızı güçlü bir şekilde oluşturun. İkincisi ise her gördüğünüz mail, SMS, bildirim, reklam ve WhatsApp mesajına inanmayın. İşte bu kadar basit. Hacklenmemek zor bir şey değil. Fakat hacklemek, hedef kişinin durumuna bağlı. Bu durumu hedef kişi kendisi zorlaştırabilir.

Güçlü parola oluşturmak için sayılar, noktalama işaretleri ve en önemlisi karışık büyük – küçük harf kullanmak. Bu noktada diğer önemli bir olay ise kullandığınızı maili sadece 1 platform için kullanın. İkinci bir platformun o maili ve aynı parolayı bilmesine kesinlikle gerek yok.

Unutmadan! Hiç bir platform sizden mail veya SMS ile kişisel veya platform verileriniz/bilgileriniz ile talepte bulunmaz. Phishing saldırıları 2020 yılında en çok görülen ve sürekli bir artış gösteren siber saldırı çeşitlerinden birisi. Bu yüzden çıkan reklamlara, gelen SMSlere ve bildirimlere biraz temkinli yaklaşmak gerekiyor.

4- Sanal Cüzdan Mı Yoksa Donanım Cüzdan Mı? Buna Karar Verin.

Dördüncü olan bu madde ile ilgili aslında pek fazla konuşmaya gerek yok. Yatırımınızı sanal bir cüzdanda mı tutacaksınız yoksa donanım cüzdanında mı tutacaksınız buna karar vermeniz gerekiyor. Bu yüzden sanal cüzdanları, donanım cüzdanlarını ve kripto parayı aldığınız borsada tutmak mı daha mantıklı ve doğru bunu araştırmanız gerekiyor. Size en mantıklı gelen neyse onu kullanın. Fakat unutmayın; güvenliğinizi umursamanız gerekiyor.

Not: Bu içerik hiçbir şekilde yatırım/alım tavsiyesi değildir. Okur her zaman kendi fikirleriyle hareket eder. İçeriğin amacı bilgi ve haberdir.

5/5 - (1 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

openvpn nedir - vpn nedir - openvpn kullanılır mı - vpn hakkında bilgiler - lorent research lab

OpenVPN Nedir? Sağladığı Kolaylıklar Nelerdir?

kripto-para-korku-ve-acgozluluk-endeksi

Kripto Para Al Sat Yaparken VPN Kullanmalı Mıyım?