Mobil Ödeme Dolandırıcılığından Nasıl Kaçınılır?
Dolandırıcıların farklı yollara başvurarak kullanıcıları dolandırmaya çalıştığı alanlardan biri de mobil ödeme uygulamalarıdır. Biz de bu içeriğimizde: Mobil ödeme uygulamaları dolandırıcılığından kaçınmak için dikkat etmeniz gereken unsurlara yer verdik.
Mobil Ödeme Dolandırıcılığından Nasıl Kaçınılır?
1) Tanımadığınız numaralardan gelen çağrılara ve para transferi tekliflerine inanmayın
Tanımadığınız herhangi bir kişi veya kurum tarafından size yapılan para transferi tekliflerini reddedin. Tanımadığınız numaralardan gelen çağrılara karşı dikkatli olun. Sizden kişisel bilgilerinizi veya telefonunuza gelecek bir SMS kodunu isterlerse söylemeyin. Bir banka çalışanı olduğunu söyleyen ve sizden banka kartı bilgilerinizi isteyen kişilere bu bilgileri kesinlikle vermeyin; dolandırıcıların sıklıkla başvurduğu yöntemlerden biri de banka çalışanlarını taklit etmektir. Ayrıca çevrimiçi ortamda tanımadığınız kişilerle özel bilgilerinizi paylaşmaktan kaçının.
Hatırlatma: Mobil bankacılık hesabınıza sizden habersiz ve kesinlikle bir onayınızın olmadığı şekilde erişilir ve varlıklarınız ele geçirilirse; çalıştığınız banka, yapılan bu işlemleri geri çevirir. Ancak söz konusu işlemlerden bir şekilde haberiniz varsa, dolandırıcılara karşılığınızı alamadığınız bir mal veya hizmet bedeli verdiyseniz; bankanız büyük olasılıkla bu işlemi geri almayacaktır ve paranızı tamamen kaybedebilirsiniz.
2)Tanımadığınız kişilerden gelen iletilere karşı dikkatli olun
Dolandırıcıların en fazla tercih ettiği dolandırıcılık yöntemlerinden biri; hedef aldıkları kişilerin e-posta adreslerine veya cep telefonu numaralarına asılsız iletiler göndermektir. Bundan dolayı tanımadığınız kişilerden gelen mesajlara itibar etmeden önce iyi düşünün. Ayrıca bu dolandırıcıların sıklıkla başvurduğu kandırma yöntemleri vardır. Dolandırıcılar genellikle bir ödül kazandığınızı ancak bu ödüle ulaşmak için gönderilen formu doldurmanız veya bir ücret ödemeniz gerektiğini belirten mesajlar gönderirler. Bunun yanı sıra sevdiğiniz birinin başının dertte olduğunu ve sizin bu nedenle para göndermeniz gerektiğiyle ilgili mesajlar da atabilirler. Bunlara kanmayın. Ayrıca bir kurumu taklit ederek gönderilen; vergi borcunuzun olduğunu belirten mesajlara karşı da dikkatli olun. Resmi olmayan bu tür mesajlara itibar etmeyin.
3) Phishing saldırılarından kaçının: Tanımadığınız kişilerden gelen linklere tıklamayın
Dolandırıcıların başvurdukları yöntemlerden biri de yaygın olarak kullanılan siber saldırı yöntemlerinden biri olan phishing (oltalama) saldırısıdır. Siber saldırganlar phishing saldırısıyla veya değişik yöntemlerle verilerinize ulaşmak ister. Bu nedenle e-posta adresinize, sosyal medya uygulamalarınıza ve cep telefonu numaranıza tanımadığınız kişilerden gelen linklere kesinlikle tıklamayın. Ayrıca bu bağlantılar bir yakınınızdan geliyor olsa bile tıklamadan önce iyi düşünün çünkü tanıdığınız kişinin de hacklenmiş olma ihtimali var.
İlgili:
- Çevrimiçi Flört Dolandırıcılığını Nasıl Tespit Edersiniz?
- Siber Zorba Nedir? Siber Zorbalıktan Nasıl Korunuruz?
- Kripto Paralarda Lending Nedir?