in

Kimlik Avı Dolandırıcılığından Nasıl Kaçınılır?

phishing

Kimlik Avı Dolandırıcılığından Nasıl Kaçınılır?

Bu içeriğimizde, yaygın olarak görülen bir dolandırıcılık türü olan Kimlik Avı dolandırıcılığının ne olduğuna ve bundan kaçınma yollarına yer verdik.

Kimlik Avı Dolandırıcılığı nedir?

Phishing (Oltalama) Saldırısı olarak da adlandırılan Kimlik Avı dolandırıcılığı, saldırganların e-posta ve SMS gibi çeşitli iletişim yollarını kullanarak; mağdurların kişisel bilgilerini ele geçirmeye çalıştığı bir siber saldırı türüdür.

Kimlik Avı Dolandırıcılığından nasıl kaçınılır?

Saldırganlar, oltalama saldırısında; kişilerin e-posta adreslerine birtakım zararlı linkler gönderirler ve bu linkler aracılığıyla kullanıcıların banka kartı numarası gibi çeşitli kişisel verilerine ulaşmayı amaçlarlar. Bununla birlikte, kullanıcılar; e-posta adreslerine gelen bu linkleri açıp kişisel bilgilerini girdiklerinde, siber saldırganların hedeflerine ulaşmasına sebep olurlar. Ancak bu saldırı türünden kaçınmak için dikkat edilmesi gereken önemli unsurlar şunlardır:

Doğru web sitesine bağlandığınıza emin olun

Saldırganların yaygın olarak kullandığı dolandırıcılık yöntemlerinden biri, popüler web sitelerinin taklitlerini oluşturmaktır. Dolandırıcılar, bilinen web sitelerinin URL’lerine çok benzeyen bir URL ile sahte web siteleri inşa ederler. Bu şekilde kullanıcıların sahte web sitesine bağlanıp kimlik bilgilerini girmelerini beklerler. Sitenin sahte olduğunu fark edemeyen kullanıcılar da bu dolandırıcıların tuzağına düşer. Bu nedenle, bir web sitesine kişisel bilgilerinizi girmeden önce sitenin sahte olup olmadığına dikkat edin.

Güvenlik kilidine dikkat edin

Gezindiğiniz web sitelerinin HTTPS protokolünü kullanıp kullanmadığına dikkat edin. HTTP protokolü güvenli değildir, bu nedenle kesinlikle HTTPS protokolünün desteklendiği sitelere bağlanın. Bununla birlikte, web tarayıcılarında HTTPS sayfaları için bir kilit sembolü yer alır. Ayrıca Chrome, HTTP sitelerini otomatik bir şekilde Güvenli değil olarak bildirir. Bu sitelere güvenmeyin.

Bir antivirüs programı kullanın

Saldırganlar, çeşitli yöntemler kullanarak cihazınıza sızmak için ellerinden geleni yapacaklardır. Siber saldırganların cihazlarınızı ve bilgilerinizi ele geçirip bu verileri kullanmasını engellemek için mutlaka bir antivirüs programı kullanın. Bununla birlikte, en iyi antivirüs programlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Tanımadığınız kişilerden gelen linklere tıklamayın

E-posta adresinize, sosyal medya uygulamalarınıza ve cep telefonu numaranıza tanımadığınız kişilerden gelen linklere kesinlikle tıklamayın. Ayrıca bu bağlantılar bir yakınınızdan geliyor olsa bile tıklamadan önce iyi düşünün çünkü tanıdığınız kişinin de hacklenmiş olma ihtimali var.

Parola yöneticisi kullanın

Kimlik Avı dolandırıcılığı ve diğer siber saldırı türlerinden korunmak için bir şifre yöneticisi kullanın. Parola yöneticisi, güçlü ve benzersiz şifreler oluşturmanıza ve her oturum açtığınızda şifrenizi güvenli bir şekilde girmenize olanak tanır.

İlgili:

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Common Web Application Vulnerabilities

İnternetteki Kimlik Hırsızlığı: Hacklenmeyin, İşte Tavsiyelerimiz!

dns sunucusu bulunamadı - dns sunucusu - dns - nasıl kullanılır - lorentlabs dns

DNS Sunucusu Bulunamadı Hatası Nasıl Çözülür? İşte 5 Adımda Çözüm!