in

Sıfır Tıklama Saldırısı Nedir? Nasıl Önlenir?

sifir tiklama saldirisi nedir

Sıfır Tıklama Saldırısı Nedir?

Bu içeriğimizde: Fark edilmesi zor olan bir siber saldırı türü olan Sıfır Tıklama Saldırısının nasıl gerçekleştiğine ve hangi önlemler alınması gerektiğine yer verdik.

Sıfır Tıklama Saldırısı nedir?

İsminden de anlaşılacağı üzere Sıfır Tıklama Saldırısı; bir kullanıcının cihazında hiçbir işlem gerçekleştirmediği hâlde siber saldırganların saldırısına maruz kalmasını ifade eder.

Sıfır Tıklama Saldırısı nasıl gerçekleşir?

Phishing gibi siber saldırı türlerinde mağdurlar, e-posta hesaplarına gelen ve siber saldırganlar tarafından gönderildiğini bilmedikleri bağlantılara tıkladıklarında; cihazlarına kötü niyetli yazılımın bulaşmasına sebep olurlar. Ancak Sıfır Tıklama Saldırısı buna benzer bir şekilde gerçekleşmez. Saldırganlar, işletim sistemlerinde yer alan güvenlik açıklarını bulur ve bu açıkları kötü niyetli amaçları için kullanırlar. Bu nedenle teknoloji konusunda son derece dikkatli olan kullanıcıların bile fark edemeyeceği bir şekilde cihazlara erişim sağlayabilirler.

Bu saldırı türünü tehlikeli kılan en önemli unsurlardan biri; saldırının neredeyse görünmez bir şekilde gerçekleşiyor olmasıdır. Saldırganlar işletim sisteminizde bir açık bulurlar; daha sonra o açıktan faydalanarak cihazınıza zararlı yazılımlar gönderirler, bunun için herhangi bir şeye tıklamanız gerekmez ve farkında olmazsınız.

Saldırganlar, e-posta adresinize kötü amaçlı bir kod gönderirler. Ancak bu kodun cihazınıza zarar vermesi için e-postayı açmanız veya kodun üzerine tıklamanız gerekmez. Kodun yer aldığı ileti, e-posta adresinize ulaştıktan sonra aktif hâle gelir. Bu durum saldırganın, cihazınızda yer alan verilere erişebilmesine sebep olur. Bununla birlikte, kodun yer aldığı e-postayı fark edip silseniz dahi kötü amaçlı yazılım cihazınızdaki varlığını sürdürmeye devam eder.

Sıfır Tıklama Saldırısı nasıl önlenir?

  • Bu saldırıdan ve diğer siber saldırı türlerinden verilerinizi korumak için sisteminizi güncel tutmanız önemlidir. Bununla birlikte cihazınızda yer alan uygulamaların geliştiricilerine ve teyitli olup olmamasına karşı dikkatli olun.
  • Kullanmadığınız uygulamalara cihazınızda yer vermeyin ancak yine de silmek istemiyorsanız; söz konusu uygulamalara verdiğiniz izinleri gözden geçirin.
  • Her türlü siber saldırıya karşı güvenliğinizi artırmak için çok faktörlü kimlik doğrulamasını kullanın. Ayrıca 2022 en iyi kimlik doğrulama uygulamalarına bu içeriğimizden 2022 İçin En İyi Kimlik Doğrulama Uygulamaları! ulaşabilirsiniz.
  • Bir parola yöneticisi kullanmıyorsanız, güvenliğiniz için parola yöneticisi kullanın. Sizin için en uygun olan parola yöneticisine bu içeriğimizden En İyi Şifre Yöneticileri! ulaşabilirsiniz.

İlgili:

5/5 - (1 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deepfakes

İnternette Her Gördüğünüz Yüze İnanmayın! Uzmanlardan Uyarılar!

akıllı telefon güvenliği - siber güvenlik

Akıllı Telefon Güvenliği: Telefonları Güvende Tutmanın 13 Yolu!