in

Akıllı Telefon Güvenliği: Telefonları Güvende Tutmanın 13 Yolu!

akıllı telefon güvenliği - siber güvenlik
akıllı telefon güvenliği - siber güvenlik

Akıllı telefon güvenliği son zamanların önemli konularından birisi. Eğer akıllı telefon güvenliği sağlanamazsa hiçbir şey güvende değildir! Hiçbir şey dediğimiz zaman aklınıza neler geliyor? Kesinlikle bütün her şey gelmeli. Rehber, mesaj, fotoğraf, video, mail, dosya vb. ‘şeylerin’ güvenliğini asla riske atmamalısınız.

Bu içeriğimizde elimizden geldiğince akıllı telefon güvenliğine dikkat çekmeye çalıştık ve neler yapılması gerektiğini, neler yapılmaması gerektiğini hatırlatmak istedik. Birçoğunu tabi ki birçok kişi biliyor ve yapıyor fakat dikkat etmek ve hatırlamak oldukça önemli bir durum.

Akıllı telefonlar hayatımızın en önemli parçası. Telefondan ne kadar uzak durduğunuzu düşünün. Kaç saat bakmadan durabiliyorsunuz? Mobil cihaz detoksundan bahsetmiyorum. Genel süreci düşündüğünüz zaman cevabınız saat yerine dakikalarla alakalı olacaktır. Bu yüzden bu içeriği önemle okuyacağınızdan hiç şüphemiz yok.

Akıllı telefonlarımızı siber korsanlardan, hırsızlardan ve siber dolandırıcılardan nasıl koruruz?

Akıllı Telefon Güvenliği İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • Cihazınızı güvende tutun: Akıllı telefonlarınızın güvenliğini sağlamak için hem fiziksel olarak korumalı hem de güvende olduğunu bilmeniz gerekir. Kısacası telefonlarınızın fiziksel güvenliğini her ne kadar sağlıyor olsanız da en iyi şekilde bir parola oluşturmanız gerekiyor. Bu parola için farklı kombinasyonlar üretebilir veya parmak okuyucu gibi farklı seçenekleri kullanabilirsiniz. Fakat mutlaka kullanmalısınız.
  • Cihazınızın bulunabilirliğini sağlayın: Biliyorsunuz artık birçok akıllı cihazda ‘cihazımı bul’ uygulamaları mevcut. Güvenilir ve kaliteli olduğunu düşündüğünüz bir ‘cihazımı bul’ uygulamasını kullanmak kesinlikle faydalı. Örneğin iPhone’daki ‘iPhone’umu Bul’ uygulaması sayesinde çalınan telefonumu hemen bulmuştuk. Bu konuyla alakalı olarak telefon parolasının önemini tekrar hatırlatmak isterim.
  • Uygulamalarınızı şifreleyin: Artık bazı uygulamalar kendi içinde şifreleme sunarken bazıları da 3. parti uygulamalar sayesinde şifrelenebiliyor. Basit bir örnek verecek olursam WhatsApp mesajlarınıza telefonunuzun parolasını bilen birisi hızlıca erişebilir. Fakat WhatsApp içerisindeki parmak izi okuyucuyla erişim sağlarsanız bu şekilde mesajlarınıza siz olmadan veya siz izin vermeden kimse erişemez.
  • Güvenlik uygulamaları: Mutlaka en az bir güvenlik uygulaması edinin. Bir antivirüs ve antimalware neden işinize yaramasın ki? Belki her gün yaramayacak fakat 1 gün sizi mutlaka kötücül yazılımlardan mutlaka koruyacaktır. Cihazları kasmayan mobil uygulamaları tercih etmeniz gerekebilir, araştırmanızı öneririz.
  • Uygulama indirirken dikkat edin: Bir mobil uygulama oldukça fazla başınızı ağrıtabilir ve aynı zamanda verilerinizi çalabilir. Bu yüzden bir mobil uygulama indirirken mutlaka o uygulamayı kimin ortaya çıkarttığına, o uygulamanın aldığı yorumlara ve başarı puanlarına göz atın. Eğer ilk defa duyduğunuz bir uygulama ya da bir şirketin ürünüyse mutlaka arama motorlarından da araştırma yapın.
  • Mobil uygulama izinleri: Her izni veriyorsanız yine başınızı ağrıtması ihtimal. Bazı mobil uygulamalar veri toplamak için geliştirilirler. Herhangi bir mobil uygulamayı indirirken hangi izinleri istediğini kontrol edin. Eğer bir uygulama mailinize, mesajlarınıza, kameranıza ya da fotoğraflarınıza erişmek istiyorsa (hiç alakası yokken) mutlaka o uygulamadan uzak durun.
  • Güncellemeler: Güncellemelerinizi mutlaka zamanında yapın. Hem mobil uygulama güncellemelerinizi hem de işletim sistemi güncellemelerinizi zamanında yapmak kesinlikle faydalı olacaktır. Çünkü her güncellemede keşfedilen bir güvenlik açığı kapatılır.
  • Root: Akıllı telefon güvenliği için kesinlikle root ve jailbreak gibi cihaza dış müdahalelerde bulunmayın. Bu müdahalelerden dolayı cihazınız hem garanti kapsamı dışına çıkar hem de kötücül yazılımlara bir kapı açmış olursunuz.

Bu Uyarılara Dikkat!

  1. Kesinlikle halka açık Wi-Fi ağlarından uzak durun. Eğer uzak durmuyor ve acil bir konudan dolayı hastane, kafe, park vb. gibi yerlerin internet ağını kullanıyorsanız bir VPN kullanın.
  2. Akıllı cihazlarda sürekli kullanılan konum paylaşma özelliğini aktif olarak sosyal medya platformlarınızda kullanmayın.
  3. Bluetooth’u aktif olarak kullanmayın.
  4. Finansal bilgilerinizi, parolalarınızı herhangi bir not uygulamasında aktif olarak tutmayın.
  5. Finansal bilgilerinizi otomatik doldurma talimatıyla herhangi bir tarayıcıya kaydetmeyin.

İlgili: En Kötü Parolalar: Bu 20 Adet Parolayı Sakın Kullanmayın!

5/5 - (1 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

vpnsiz yasaklı sitelere girme - vpn kullanmadan yasaklı sitelere nasıl girilir

VPN Olmadan Yasaklı Sitelere Nasıl Girilir? Oldukça Basit Bir Rehber!

sifir tiklama saldirisi nedir

Sıfır Tıklama Saldırısı Nedir? Nasıl Önlenir?