in ,

Phishing nedir? Bu Hack Yöntemine Kanmayın!

Bu içeriğimizde hackerlar tarafından sık sık kullanılan phishing taktiğinden bahsedeceğiz. Özellikle sosyal medya hesaplarını ele geçirmek için kullanılıyor bu taktik. Sizin de kişisel verilerinizi ve sosyal medya hesaplarınızı güvende tutmak için bu hilelere dikkat etmeniz yararınıza olacaktır. Phishing nedir? Phishing yöntemleri nasıl uygulanır? Sorularına cevap vereceğiz. Ayrıca bu saldırılardan nasıl korunmamız gerektiğinden de kısaca bahsedeceğiz.

Phishing nedir?

Phishing dilimize oltalama olarak çevrilmiştir. İsminden de anlaşılacağı üzere bu yöntem insanlara yem vererek kullanılıyor. Yani insanların aç gözlülüğünü kullanarak onlara para, kazanç garantisi gibi vaatlerde bulunulur. Bu vaatlere kanan insanların ise bilgileri hackerlar tarafından ele geçirilir. Özellikle sosyal medya hesaplarını hedef alan bu korsanlar ele geçirdikleri bu hesaplar ile dolandırıcılık yapıyorlar.

Tabii bu yöntem sadece sosyal medya ele geçirmek için kullanılmıyor. Hedef alınan bilgiler arasında kredi kartı bilgileri, adres ve kişisel bilgiler de var. İnsanlar direkt sizinle iletişime geçerek de etkisi altına alabilir. Bu insanlarla bilgi paylaştığınız takdirde risk altına girmiş olursunuz.

Pishing yöntemleri nasıl uygulanır?

Pek çok uygulama yöntemi olduğundan bahsettik. Bu yöntemlerden en bilindik olanı büyük projeleri taklit ile karşımıza çıkmalarıdır. Sosyal medyada dolanırken sanki Cumhurbaşkanlığı hesabından atılmış gibi atılmış ve reklam vererek öne çıkarılmış bir paylaşım gördünüz mü? İşte tam da bu phishing yöntemidir ve siz bu reklamda verilen linke tıklayarak bilgilerinizi verirseniz kötü niyetli kişilerin ellerine bilgilerinizi sunmuş olursunuz.

Bir diğer oltalama taktiği ise mail atarak insanları manipüle etmektir. Özellikle çok takipçiye sahip sosyal medya fenomenleri sık sık bu saldırıya maruz kalıyor. Size sponsor olmak istediğini söyleyen bir kişi size mail atar ve uygulamayı indirip denediğiniz taktirde size ödeme yapacağını vadeder. Ancak bu maile kanıp o uygulamayı indirirseniz bütün kişisel bilgileriniz saldırganların eline geçmiş olur. Yine de bu saldırma taktiğini yüksek takipçiye sahip insanlar üzerinde kullanıyorlar diye düşünmeyin. Eğer bir gün size de uygulamamızı indir kullandıkça para kazan tarzı bir mail gelir ise ciddiye almayın ve spam olarak bildirin.

Bu saldırıdan nasıl korunurum?

Bu yöntemler ile ele geçirilen hesapların dolandırıcılık faaliyetinde kullanıldığını unutmayın. Bu yüzden üçüncü parti uygulamaları sosyal medya hesaplarınız ile ilişkilendirmeyin. Ayrıca her gördüğünüz linke tıklamayın ve her gördüğünüz yere kullanıcı adı şifrenizi girmeyin. Çok güvendiğiniz biri dahi olsa size şüpheli bir link gönderiyorsa açmayın. Sosyal medya hesabı üzerinden konuşmak yerine arayarak hesap durumunu teyit edin. Böylece bu saldırılardan etkilenme olasılığınız minimuma iner.

Mail yönünde ise gönderilen her ek dosyayı indirmeyin. Uzantısı başta olmak üzere boyutunu ve diğer özelliklerini kontrol edin. Bu devirde kimsenin kimseye bedava para vermeyeceğini unutmayın. Hackerlar artık sanki Google size mail göndermiş gibi dahi yapabiliyorlar. O yüzden her gelen maile atlamadan önce bir kaç kez daha kontrol edin. Özellikle URL adresleri dolandırıcıları ele veren bir veridir. Mail gönderen kişiler ile iletişime geçmeden evvel tüm kontrolleri yaptığınızdan emin olun. Böylelikle güvenliğinizi mail tarafında da sağlamış olursunuz.

Özellikle kazanç veya yatırım tavsiyesi iddia eden hiç kimseye güvenmeyin. Unutmayın bir ürün bedava ise asıl ürün sizsinizdir. Sağlıcakla kalın!

İlgili :

5/5 - (6 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

internette paylaşılmaması gereken bilgiler - sosyal medyada paylaşılmaması gereken bilgiler - özel bilgileri paylaşmayın - webtekno - muhabbit

İnternette Paylaşılmaması Gereken Bilgiler Nelerdir? Özel Bilgilere Değindik!