in ,

Parola Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Parola Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kişisel hesaplarımıza giriş yapmak için şifreye ihtiyaç duymayacağımız günlerin yakın olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak o gün gelene kadar hayatımızı parolalarımıza göre şekillendirmemiz gerekiyor. Şifreler hayatımızın büyük bir çoğunluğunu kaplarken şifre belirleme işlemi de o derece önem kazanıyor. Bankacılık uygulamalarından sosyal medya hesaplarına kadar ihtiyaç duyulan şifreler nasıl seçilir? Parola seçerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Gibi sorulara yanıt verirken güçlü bir parolanın sahip olması gereken özelliklere de değineceğiz.

İnternet güvenliğinin baş aktörü : Parola

Her geçen gün gelişen teknolojinin hayatımızdaki yeri vaz geçilmez bir durumda. Geliştikçe artan kullanımı yüzünden ise kötü niyetli insanların hedefi haline gelmiş durumda. Tüm bu sorunların yanında aklımıza şu soru geliyor ; Bilgilerim ne kadar güvende? Bununla ilgili yayınlanan belgelere baktığımızda durumun hiç açıcı olmadığını görüyoruz. Doğası gereği içerisinde açıklar bulunduran teknolojik sistemlerin bu zafiyetlerinden faydalanan kötü niyetli insanlar zaman zaman tüm bilgilerinize erişebiliyor. Belki fitness uygulamanızda kaç mekik çektiğiniz bilgisinin birilerinin eline geçmesi sizin için önemli olmayabilir. Peki bir gün bankacılık uygulamanızın bilgileri bu art niyetli kişilerin eline geçerse?

Tüm bu olumsuz durumların önüne geçmek için en önemli silahımız parolalar. Ancak yine yayınlanan belgelere baktığımızda insanların parolalarını çok basit dizilimlerden oluşturduğunu görüyoruz. Sırasıyla rakamlardan oluşan parolaların yanı sıra ismini şifre olarak belirleyenler bile var. Böylece kendilerini büyük bir riskin içine atıyor bu insanlar. Eğer kişisel bilgilerinize önem veriyorsanız vereceğimiz basit ipuçları ile kendinizi güvence altına almanız gayet kolay.

Parola seçilirken dikkat edilmesi gerekenler :

Dikkat etmeniz gereken hususları madde madde açıklayarak gideceğiz. Böylece aklınızı meşgul edecek soruların önüne geçmiş olacağız. İlk maddemiz benzersiz olmakla dikkat etmemiz gereken listemize başlıyoruz!

Benzersiz Olun :

Benzersiz olmak derken özgün bir parola kullanmanız gerektiğinden bahsetmiyorum. Özgün bir parola kullanmak da önemli bir kriter ancak her platform için aynı parolayı kullanmak yapılan en büyük hatalardan bir tanesi. Kullandığınız parolanın bir şekilde kırıldığını düşünün. Böylece kötü niyetli kişilere sahip olduğunuz tüm hesaplara erişim yetkisi vermiş olursunuz.

Pek çok insan için her platforma farklı şifre belirlemek sıkıntılı bir süreç. Çünkü hayatımızda çok fazla parola belirlememizi isteyen uygulama var. Bu uygulamalar yüzünden kimi insanların kullanması gereken şifre sayısı altıyı bulabiliyor. Bu da insanların şifreleri akıllarında tutma sıkıntıları çekmesine neden oluyor. Ancak ne olursa olsun aynı şifreyi tüm platformlarda kullanmamaya çalışın. Gerekiyorsa parola yönetim sistemlerinden destek alarak tüm parolalarınızı güvence altına alın.

Ne kadar uzunsa o kadar iyi :

Parolaları bir bulmaca gibi düşünün. Bulmacanın parçası en kadar fazla olursa çözülmesi de o kadar zor olmaz mı? Parola oluştururken on iki karakter kuralına bağlı kalın. Mümkünse sekiz rakam ve dört benzersiz karakterden oluşturun. Parolanızın ne kadar kuvvetli olduğunu Password Meter ve Microsoft Parola Denetleyicisi gibi araçları kullanarak ölçün.

Çeşitli karakterler ile destekleyin :

Parola oluştururken büyük harf, küçük harf, sembol ve rakamları kullanın. Bir çok uzman bu seçeneklerin tamamını kullanmanızı öneriyor. Ayrıca kullanacağınız karakterlerin size mantıklı gelmesini sağlayarak şifreyi aklınıza kazıyabilirsiniz. Yani PaRoLa5% gibi bir parola kullanmak yerine PaR0L@ gibi kombinasyonlar üretin. Böylece akılda kalıcılığı artacaktır. Bu yönteme desenleme denir. Genellikle de sizin için anlamlı olan kelimeleri parola olarak kullanmak için uygulanır. Bu kelimeler adınız veya herkes tarafından bilinen bilgilerinizden seçilmemelidir.

Kişisel bilgileri kullanmayın :

Kişisel bilgilerinizi kesinlikle kullanmayın. İlk evcil hayvanınızın adının Pamuk olduğunu kimsenin bilmediğini düşünebilirsiniz veya büyükbabanızın adının Abdullah olduğunu hiç kimse ile paylaşmamış da olabilirsiniz. Ancak bunar hacker’lar tarafından ulaşılması çok kolay olan bilgiler. Adınız, kimlik numaranızın bir kısmı veya evcil hayvanlarınızı parola yapmaktan kaçının.

Parolanızı sık sık değiştirin :

Özellikle kafe, kütüphane veya halka açık herhangi bir ağa bağlandıysanız risk altındasınız demektir. Bunun en kesin çözümü ise parola değiştirmekten geçiyor. Tüm platformlar için farklı şifreler kullanmanızı önerdik fakat güvenli bir teknoloji kullanmak istiyorsanız bunları belirli aralar ile değiştirmeniz gerekiyor. Eğer bu parolaları değiştirmek size zor geliyor ise parola yöneticileri kullanmayı deneyebilirsiniz.

Güvenlik sorularını vereceğiniz cevapları doğru seçin :

Bazı uygulamalar parola sıfırlamak istediğinizde size sorular sorar. Bu sorular kimi zaman yakın arkadaşınızın adıdır kimi zaman ise evcil hayvanınız. Bu tarz sorularda açık cevaplıları seçmeyin. Okuduğunuz okul, en yakın arkadaşınızın adı gibi sorular kolay erişilebilir olduğu için tehlikelidir. Soruları akıllıca seçin veya cevaplarınızı unutmayacağınız şekilde aklınıza kazıyın. Mesela en yakın arkadaşın sorusuna arkadaşınızın sizde uyandırdığı hissi cevap olarak verebilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğim seçenekleri uyguladığınızda teknolojik olarak kendinizi tam manası ile güvenceye almış sayılırsınız. Ayrıca her türlü hassas bilginin korunmasının güvenli bir paroladan geçtiğini unutmayın. Parolalarınızı belirledikten sonra kullandığınız tarayıcının güncel olması, girdiğiniz URL’lerin kontrollerini sağlamak gibi önemli tedbirleri alarak güvenliğinizden feragat etmeyin. İki adımlı doğrulama kullanmak size daha fazla koruma sağlayacaktır kullanmayı ihmal etmeyin. Ayrıca güvenlik duvarı ve anti-virüs programları kullanarak hırsız yazılımların önüne geçin. Parola seçerken dikkat edilmesi gerekenler ve güvenlik önlemlerini detayları ile anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Sağlıcakla Kalın!

İlgili :

5/5 - (1 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

sekuritance nedir - sekuritance nasıl alınır - lorentlabs kripto para - kripto para nedir

Uyumluluk ve Oyun Endüstrisi! KYC ve AML Gerekli Mi?

Dil Öğrenebileceğiniz Uygulamalar - 5 Öneri

Dil Öğrenebileceğiniz Uygulamalar – 5 Öneri