Sosyal medya güvenliği, internet ortamında en çok dikkat edilmesi gereken ‘güvenlik’ konularından birisi. İnternetteki güvenlik konusunu birçok alt başlıkta inceleyebiliriz. Örneğin; Mail güvenliği, sosyal medya güvenliği, mobil güvenlik, bilgisayar güvenliği, tablet güvenliği, işletim sistemi güvenliği, uygulama güvenliği vs. vs. Bu alt başlıkları çoğaltabiliriz.
Sosyal medyadaki paylaşımlarımız ya da hareketlerimiz sadece o sosyal medya platformunun çalışanları tarafından kontrol edilmiyor. Tabi ki birçok kurum, kuruluş veya araştırma şirketi tarafından incelenerek birçok konuda kişisel olarak cevap veriyoruz. Tabi ki haberimiz olmadan.
Sosyal medya platformları son zamanlarda sansür ve fişleme aracı olarak kullanılıyor. Sansür ve fişlemeler tek bir ülkede değil, neredeyse her ülkede ne yazık ki yaşanıyor. Peki güvenliğimizi nasıl sağlayacağız? Kısmi detaylara yer vermeden bakalım neler yapabiliyoruz..
Sosyal Medya Güvenliği!
Her saniye çevrimiçi olarak aktifiz. Sosyal medya artık özel bir kişisel alan. Örneğin; Twitter ile düşüncelerimizi paylaşabiliyor, bilgi alışverişi yapabiliyoruz. Youtube, Instagram ve Facebook gibi platformlarda anlık görseller – videolar paylaşıyor ve farklı insanlarla etkileşime geçebiliyoruz. A bir de akrabalarla tabi ki..
Ne yazık ki bu platformlarda paylaştığınız içerikler arama motorları tarafından net bir şekilde indexlenir ve farklı kişilere gösterilir. Erişim; halka açıktır. Fakat bu durumu düzeltebilirsiniz. Hemen platformlarınızın gizlilik ayarlarını kontrol edin. Farklı sosyal medya arama araçları ile aranmak istenen kelimeleri tek bir tuş ile aranması mümkün. Bu arama sayesinde paylaşımlarınıza hızlıca erişilebilir. ‘Birileri görmüyor, yazayım – çizeyim – paylaşayım.’ demek pek doğru bir tercih değil. Bu yüzden sosyal medya araçlarına yakalanmamak için kullandığınız platformların en üst güvenlik seçeneklerini tercih edin.
- Facebook > Ayarlar > Gizlilik > Diğer arama motorlarının zaman tüneline bağlantı vermesini istiyor musun? > Hayır
Örneğin yukarıdaki maddedeki seçeneği ayarlarsanız Facebook profiliniz Google’da indexlenmez.
Peki başka ne yapılabilir?
- Facebook hesabınız kamuya açık olsa bile yaptığınız bazı paylaşımları sadece arkadaşlarınızın görmesini sağlayın.
- Facebook gizlilik ayarlarından mutlaka faydalanın.
- Tanımadığınız kişilerle kişisel bilgilerinizi paylaşmayın.
- Fotoğraf, doğum tarihi, adres gibi bilgileri paylaşmaktan mutlaka çekinin.
- Konum özelliğiniz her zaman kapalı olsun.
- Tanıdığınız kişilerden de olsa şüphe içerikli mesajlara cevap vermeyin. (Örneğin: Telefonuna kod gelecek bana gönderir misin?)
- WhatsApp, Facebook, Instagram vb. siber güvenlik uzmanları tarafından kullanılması pek doğru bir tercih değil.
- Mesajlaşma uygulamaları kullanırken uçtan uca şifreleme sunan uygulamaları tercih edin. Bunlar tabi ki açık kaynak kodlu olsun.
- Tanımadığınız kişilerden gelen maillerdeki dosyaları cihazlarınıza indirmeyin.
- Google ve benzeri şirketlerin ürünlerini kullanmayın.
- Antivirüs, VPN, gizlilik ve güvenlik eklentileri cihazlarınızda mutlaka bulunsun.
- Ortak ve açık Wi-Fi ağlarına dikkat edin.
Not: İnternet ortamında her zaman gizli kalmak zorunda değilsiniz fakat her zaman kişisel güvenliğinizi sağlamak zorunda olduğunuzu unutmamalısınız. Sosyal medya güvenliği ile alakalı olarak yazdığımız bu maddeler çoğaltılabilir ve daha farklı maddeler eklenebilir. Sosyal medya güvenliği temelinde bu maddeleri gözden kaçırmamanızı tavsiye ederiz.