in

Çevrimiçi Gizliliğinizi ve Güvenliğinizi Riske Atan 5 Hata!

Çevrimiçi Gizliliğinizi ve Güvenliğinizi
Çevrimiçi Gizliliğinizi ve Güvenliğinizi

Çevrimiçi Gizliliğinizi ve Güvenliğinizi Riske Atan 5 Hata!

Bu içeriğimizde çevrimiçi gizliliğinizi ve güvenliğinizi riske atan 5 hatayı detaylandıracağız. Fakat internet kullanıcılarının çevrimiçi olarak yaptığı hata o kadar çok ki bunların hepsini toparlamamız mümkün değil. Bu yüzden bu tür içerikleri 5 maddelik, en fazla 10 maddelik hazırlamaya çalışıyoruz.

Siber dolandırıcılar ya da siber korsanlar internet kullanıcısı herkesin peşinde diyebiliriz. En ufak bir hatamız ile karşımıza çıkıp bizden bir fidye isteyebilir, banka hesabımızı boşaltabilir ya da bir profilimizi ele geçirebilir. Bu yüzden oldukça fazla dikkatli olmamız gerekiyor.

1. Tüm dünyanın görmesi için yayınlıyorsunuz!

Pew Research’te şaşırtıcı bir araştırma var. Hiç bu siteye ya da araştırmaya göz attınız mı? Ankete katılan insanlardan yarısından çoğunun profilleri herkese açık. Twitter kullanıcılarının bireysel hesapları olduğunu düşünürsek aslında bu tüm dünyaya naklen yayın demek. Nasıl naklen yayın diye sorabilirsiniz. Günlük bilgilerinizden fotoğraflarınıza kadar birçok şeyi paylaşıyorsanız aslında kişisel her şeyini tüm internet kullanıcılarına gösteriyorsunuz demektir. Peki yanınıza gelen herhangi bir tanımadığınız kişiye sosyal medya paylaştığınız her şeyi tek tek sayıyor musunuz? Eğer saymak ürkütücü geliyorsa aslında sosyal medyada paylaşmak daha ürkütücü. Çünkü buradaki siber korsanların ya da siber dolandırıcıların neler yapabileceğini kestirmek oldukça güç.

Twitter hesabınızı bir bilgisayardan kilitlemeyi düşünüyorsanız şu yolları izleyin:

  • Twitter hesabınızda oturum açtıktan sonra Daha Fazla > Ayarlar ve gizlilik > Gizlilik ve güvenlik yolunu izleyin.
  • Hedef Kitle ve Etiketleme > yanındaki kutuyu işaretleyin Tweet’lerinizi koruyun.

Artık sadece sizi takip edenler gönderilerinizi görebilir.

2. Ev ağınız açığa çıkmış olabilir!

Zayıf Wi-Fi koruması, pandeminin tam ortasında bir İngiliz çiftin hayatını tam anlamıyla durdurdu. Çalışamıyor, çocuklarına bakamıyorlardı. BBC’ye göre, birisi Wi-Fi bağlantılarını kullanarak çocuk istismarı materyallerini bir çevrimiçi sohbet sitesine yüklüyor. Bu da polisi doğrudan kapılarına gitmesine sebep oldu!

Bunun sen olmasına izin verme!

Birinci adım: Kırılması zor benzersiz bir parola oluşturun ve onu güvenli bir yerde saklayın, örneğin bir parola yöneticisi veya sakladığınız bir not defteri gibi. Ayrıca güçlü, güvenli ve benzersiz bir parola oluşturduğunuzdan emin olun. 

Parolayı hallettikten sonra atmanız gereken birkaç adım daha var. Ağınızı kullanan her şeyin bir listesini toplamakla başlayın. Tanımadığınız bir şey bulursanız, bağlantınıza giren herkesi ağınızdan atın.

3. Güvenli yolu belirleyin!

Harfler, rakamlar ve simgelerden oluşan parolalarınızı tekrar kullanmamanızı defalarca söylemiştik. Aynı şey PIN kodları için de geçerli. Telefonunuzun kilidini açmak, bilgisayarınızı açmak ve banka kartı satın almak için aynı parolayı kullanan birçok kişi var. Bu parolaları mutlaka güncelleyin ve hiçbir cihazdaki ya da profildeki parolayı başka bir yerde kullanmayın.

Eğer unutuyorsanız mutlaka bir parola yöneticisi kullanın. Parolalarınızı herhangi bir dosyaya kaydetmek yerine parola yöneticisi daha mantıklı.

4. Doğrudan reklamlardan alışveriş yapmayın!

Sosyal medya reklamları, size hitap eden yeni ürünler bulmanın iyi bir yolu olabilir. Sonuçta, göz attığınız ve satın aldığınız şeylere göre hedeflenmiş reklamlarla karşılaşırsınız. Ama aynı zamanda suçluların sizi dolandırarak nakit para kazanmaya çalışması için de oldukça yaygın bir yol.

Reklamlara tıklayarak alışveriş yapma alışkanlığınız varsa mutlaka bu alışkanlığınızdan vazgeçin. Bilinmeyen sitelerden alışveriş yapmayın. Eğer o siteyi biliyorsanız direkt arama çubuğuna o sitenin ismini yazarak giriş yapın.

5. Uygulamalara düşünmeden erişim sağlamayın.

Uygulamaların ne olduğunu, nasıl olduğunu veya kimin yarattığını bilmiyorsanız o uygulamaları cihazınıza indirmeyin. Mutlaka bir uygulama indirmeden önce yorumlarına, derecelendirme puanına, kimin ürettiğine göz atın. Hatta zamanınız varsa uygulamayı arama motorlarından arayarak ne olduğuna karar verin.

Bazı uygulamalar kaliteli gibi görünse de aslında tamamen dolandırıcılık ya da kişilerin bilgilerini çalmak için oluşturulmuş. Bu uygulamaların birçoğu ne yazık ki Google Play Store üzerinde hala aktifler. Google’a bu konuda uyarı raporlamaları yapıldıkça Google bu uygulamaları kaldırıyor. Fakat tabii ki. kaldırması bir şey değiştirmiyor çünkü onlarca belki de binlerce kişi o uygulamayı zaten indirmiş oluyor. Bu yüzden uygulama seçerken dikkat etmek oldukça önemli.

Uygulamaların hangi verilerinize erişmek istediğini de mutlaka inceleyin. Eğer kamera, rehber, mesaj, fotoğraflar, videolar vb. gibi şeylere erişmek isteyen uygulama varsa ve bu bilgileri toplayacağını belirtiyorsa o uygulamayı direkt silin ve alternatifini araştırın.

İlgili: Mobil Uygulama Dolandırıcılığı! 150’den Fazla Uygulama Dolandırıcı Çıktı!

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RegTech çözümleri - regtech nedir - sekuritance

RegTech Çözümlerine Kimin İhtiyacı Var? Hangi Sektörlerde Kullanılacak?

Firefox'ta JavaScript Nasıl Devre Dışı Bırakılır

Firefox’ta JavaScript Nasıl Devre Dışı Bırakılır? Sağ Tık Etkinleştirme!