in

Transistör Nedir? Transistörlerin Günümüzde Kullanım Alanları Nelerdir?

transistör-hakkında-detaylar
transistör-hakkında-detaylar

Transistör Nedir? Transistörlerin Günümüzde Kullanım Alanları Nelerdir?

Bu içeriğimizde birçok kişinin merak ettiği transistör konusuna değiniyoruz. Eğer siz de Transistör Nedir? Günümüzde kullanım alanları nelerdir? Diye merak ediyorsanız bu içeriğimiz tam da size göre!

Gelin hep birlikte Transistör Nedir? sorusunun cevabına ve detaylarına göz atalım!

Transistör Nedir?

Transistör, elektronik sinyalleri ve elektrik gücünü yükseltmek veya değiştirmek için kullanılan yarı iletken bir cihazdır. Harici bir devreye bağlantı için en az üç terminalli yarı iletken malzemeden oluşur. Transistörün bir çift terminaline uygulanan bir voltaj veya akım, akımı başka bir terminal çifti üzerinden değiştirir. Kontrol edilen (çıkış) gücü, kontrol eden (giriş) gücünden daha yüksek olabileceğinden, bir transistör bir sinyali yükseltebilir. Bugün, bazı transistörler ayrı ayrı paketlenmiştir, ancak birçoğu entegre devrelere gömülü olarak bulunur.

Transistör, modern elektronik cihazların temel yapı taşıdır ve radyo, telefon, bilgisayar ve diğer dijital ve analog elektronik sistemlerde kullanılır. Dijital saatler, işitme cihazları ve mikrodalga fırınlar gibi birçok elektronik cihaz milyonlarca transistör içerir. Ayrıca yarı iletken cihazları kullanan hemen hemen her elektronik cihazda bulunurlar.

Transistör 1947’de Amerikalı fizikçiler John Bardeen, Walter Brattain ve William Shockley tarafından Bell Laboratuarlarında icat edildi. Ekibin araştırması, Almanya’ya karşı yürütülen savaş çabalarının bir parçası olarak ABD hükümeti tarafından finanse edildi. Transistör kelimesi, “aktarım” ve “direnç” kelimelerinin birleşimidir. “Transistör” kelimesi daha önce telefon santralleri ve diğer telekomünikasyon sistemleri üzerinde çalışan araştırmacılar tarafından icat edilmişti.

transistor nedir 2

İlk Transistör:

İlk transistör, pratik kullanım için uygun olmayan nokta temaslı bir transistördü. Transistörün üç mucidi Bardeen, Brattain ve Shockley 1956’da “yarı iletkenler üzerindeki araştırmaları ve transistör etkisini keşfettikleri için” Nobel Fizik Ödülü’ne layık görüldü. Transistör elektronikte devrim yarattı ve dijital çağın yolunu açtı.

transistor ne ise yarar 2

Transistör, terminalleri taban (B), toplayıcı (C) ve verici (E) olarak etiketlenmiş üç terminalli bir cihazdır. Transistör eylemi, cihazın önyargısına bağlıdır. En yaygın polarlama biçimi, taban terminalini pozitif voltajlı bir VBB’ye, toplayıcıyı negatif voltajlı bir VCC’ye ve emitörü toprağa (0 volt) bağlamaktır. Transistörün ileri taraflı olduğu söylenir. Toplayıcı emiterden daha pozitifse, transistörün ters taraflı olduğu söylenir.

Transistör, bir amplifikatör veya bir anahtar olarak kullanılabilir. Amplifikatör modunda, transistör, baz terminaline uygulanan sinyali yükseltir. Anahtar modunda, transistör, toplayıcı-verici devresinden geçen akımı açmak veya kapatmak için kullanılır.

Transistör, farklı sonuçlar üretmek için farklı şekillerde önyargılı olabilir. En yaygın polarlama biçimi, taban terminalini pozitif voltajlı bir VBB’ye, toplayıcıyı negatif voltajlı bir VCC’ye ve emitörü toprağa (0 volt) bağlamaktır. Buna ortak yayıcı konfigürasyonu denir.

Transistörlerin Günümüzde Kullanım Alanları:

Transistörler en önemli elektronik bileşenlerden biridir ve çok çeşitli elektronik cihaz ve devrelerde kullanılmaktadır. Günümüzde transistörler bilgisayar ve cep telefonlarından radyo ve televizyonlara kadar her şeyde kullanılmaktadır.

Bilgisayar işlemcileri milyarlarca küçük transistör içerir. İşlemci üzerinden elektrik akışını kontrol ederek anahtar görevi görürler. Bu, işlemcinin bir bilgisayarı çalıştırmak için gereken karmaşık hesaplamaları gerçekleştirmesini sağlar.

transistör-kullanim-alanlari
transistör-kullanim-alanlari

Cep telefonları da transistör kullanır. Telefonun anteninden gelen sinyali yükseltmek için kullanılırlar. Bu, telefon uzakta olsa bile sinyalin bir cep telefonu kulesine ulaşacak kadar güçlü olmasını sağlar.

Transistörler radyo ve televizyonlarda da kullanılır. Antenden gelen sinyali yükseltip hoparlöre gönderirler. Bu, radyoyu duymanızı veya TV’yi görmenizi sağlar.

Bazı transistörler anahtar olarak kullanılır. Bir elektrik akımını açıp kapatabilirler. Bu, lambalar ve motorlar gibi birçok elektronik cihazda kullanışlıdır.

Transistörler güneş pillerinde de kullanılır. Güneş ışığını elektriğe dönüştürmeye yardımcı olurlar.

Genel olarak, transistörler çok çeşitli elektronik cihazlarda ve devrelerde kullanılır. Modern elektronik cihazların önemli bir parçasıdırlar.

Transistör nedir sorusu ile ilgili:

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tarihteki-en-büyük-3-siber-saldiri

Siber Saldırılar! Tarihteki En Büyük 3 Siber Saldırı ve Detayları!

dünyaya en yakın karadelik

Kara Delik Nedir? Dünyaya En Yakın Kara Delikler Hangileridir?