in

İşletmenizi Fidye Yazılımlarından Korumak İçin 10 Adım!

İşletmenizi Fidye Yazılımlarından Korumak İçin 10 Adım!

Her geçen yıl artan fidye yazılımı saldırılarının 2022 yılında da ciddi bir yükseliş kaydedebileceğine dikkat çeken uzmanlar, gereken tüm önlemleri almaları konusunda işletmelere uyarılarda bulunuyor. Biz de bu içeriğimizde; işletmenizi fidye yazılımı saldırılarından korumak için atmanız gereken 10 adıma yer verdik.

Fidye yazılımı nedir?

Fidye yazılımı, siber saldırganların; bilgisayar kullanıcılarının cihazlarındaki verilere erişimi engellemek ve bu dosyaları şifrelemek amacıyla kullandığı kötü niyetli bir yazılım türüdür. Bu saldırganlar, söz konusu verilerin şifresini kaldırmak için mağdurlardan fidye talep ederler.

İşletmenizi fidye yazılımlarından korumak için 10 adım:

1) İşletmenizi bu saldırı türünden korumak adına fidye yazılımlarının tehlikeleri konusunda yeterli bilgiye sahip olun. Bununla birlikte fidye yazılımları hakkında yeni gelişmeleri ve haberleri takip edin. Ayrıca fidye yazılımından korunma yazılımınızı da mutlaka güncel tutun.

2) Fidye yazılımı saldırısına uğrarsanız hangi verilerinizi kaybedeceğinizin bilincinde olun. İşletmenizin hangi bilgileri tehlike altında? Bunun için yedekleme yaptınız mı? Nasıl bir depolama yöntemi tercih etmelisiniz? Bu soruların cevaplarını düşünün ve planınızı yapın.

3) Şirketinizde çalışanların ve ortak olduğunuz herkesin güvenliğe önem verdiğinden emin olmalısınız. İş birliği içinde olduğunuz ortaklar ve tedarik zinciri unsurları; işletmenize hasar verebilecek fidye yazılım tehlikesine sebep olabilir. Bu nedenle verilerinize erişimi olan herkesle bu fidye yazılımı hakkında ve güvenlik önlemleri için konuşmayı unutmayın.

4) Bir müdahale planı oluşturun

Bu kötü amaçlı yazılım türüyle karşılaşırsanız ne yapacağınızı düşündünüz mü? İlk yardımı kimden ve nasıl almayı düşünüyorsunuz? Verilerinize yeniden erişmek için siber saldırganlara ne kadar ödeyebilirsiniz? Bu soruların cevaplarını düşünerek bir müdahale planı oluşturmalısınız.

5) Kullanıcılara güven konusunda sıfır güven modelini uygulayın. Böylece bir kullanıcının, ağdaki bağlantısını devam ettirebilmesi için her oturumun doğrulanması gerekir. Bununla birlikte her ağ bağlantısında doğrulamanın zorunlu olması; siber saldırganların ağa zarar vermesini zorlaştırır.

6) Güçlü şifreler oluşturun

Verilerinizden haberdâr olun. Gelen kutunuzda hangi mesajlar var? Cihazlarınızda hangi dosyaları barındırıyorsunuz? Hangi verilerinizin tehlike altında olabileceğini bilmeniz gerekir. Ayrıca tahmin edilmesi çok zor olan şifreler belirleyin ve bu şifrelerle oturum açma bilgilerinizi güvende tutun.

7) Olası riskleri belirleyin ve bunlar gerçek bir tehdide dönüşmeden onları yok edin. Sisteminizde herhangi bir açığın olup olmadığını kontrol edin. Böylece siber saldırganların işini zorlaştırmış olursunuz.

8) Antivirüs programı kullanın

Verilerinizi güvende tutmak adına fidye yazılımlarını erkenden algılayan ve size hızlıca bir bilgilendirmede bulunarak verilerinizi kurtarmanızı sağlayacak olan bir antivirüs programı kullanın.

9) Siber saldırganlar, gelecekte bulut varlıklarına fidye yazılımı saldırıları başlatabilirler. Bu nedenle bulut varlıklarınızın güvende kalmasını sağlayacak yazılımlar kullanın.

10) Fidye yazılımı saldırılarına uğrama riskinize karşı bir olay müdahale uzmanıyla iletişimde olun. Olay müdahale uzmanları, fidye yazılımı saldırıları için bir bütçe oluşturmanıza ve işleri çabuk toparlamanıza yardımcı olur.

İlgili:

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 casper cspr

Casper Network Nedir? CSPR Nereden Alınır?

PlantNet

PlantNet Uygulaması Nedir? Ne İşe Yarar?