Telefonunuzda Kötü Niyetli Yazılım Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?
Telefonunuzda yeni gözlemlemeye başladığınız olumsuz değişikliklerin sebebi, kötü niyetli bir yazılım olabilir. Cihazınızda kötü amaçlı bir yazılımın var olup olmadığını anlayabilmeniz için bazı unsurlar dikkat etmeniz gerekir. Dikkat etmeniz gereken unsurlara ise bu içeriğimizden ulaşabilirsiniz.
Telefonunuzda Kötü Niyetli Yazılım Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?
1) Sürekli karşınıza Pop-Up reklamlar çıkıyorsa
Telefonunuzda yer alan uygulamalara girer girmez birçok reklamla karşılaşıyorsanız ya da uygulamaya girmeseniz bile reklamlar bir şekilde karşınıza çıkıyorsa; cihazınıza yüksek ihtimalle reklam yazılımı sızmıştır. Genellikle para kazanmak amacıyla gösterilen bu pop-up’lar, telefonunuza daha kötü niyetli yazılımların bulaşmasına da sebep olabilir. Bu nedenle bu reklamlara sakın tıklamayın.
2) Piliniz beklenenden daha hızlı bitiyorsa
Telefonunuzun şarjı normalden daha çabuk tükeniyorsa; telefonunuza kötü niyetli bir yazılım bulaşmış olabilir. Kötü niyetli yazılım, telefonunuzda arka planda çalışırken bir yandan da cihazınızın pil ömrünün olağandan daha hızlı tükenmesine sebep olur.
3) Telefonunuz aşırı ısınıyorsa
Telefonunuz normal zamanlardan daha fazla ısınıyorsa; kötü niyetli yazılımın CPU’yu ve şarj mekanizmasını normalden fazla çalıştırmasından kaynaklı olma ihtimali var. Bununla birlikte telefonunuz, dokunamayacağınız kadar aşırı ısındıysa; telefonunuzu kapatıp bir süreliğine uzak bir noktaya koymanızda fayda var. Aksi takdirde telefonunuzun patlama ihtimali vardır.
4) Telefonunuz normalden daha yavaşsa
Telefonunuzun normalden daha yavaş çalışmaya başladığını gözlemlediyseniz, buna sebep olan kötü amaçlı bir yazılım olabilir. Kötü niyetli bu yazılım, telefonunuzun işlemcisini fazladan çalıştırdığı için telefonunuzun normal işlevleri yerine getirirken zorlanmasına sebep olur.
5) Yüklemediğiniz bir uygulamanın varlığı
Telefonunuza bir uygulama indirdiğinizde; indirdiğiniz uygulamalarda kötü niyetli yazılımlar gizlenmiş olabilir. Ayrıca bu yazılımlar cihazlarınıza kötü niyetli ek programlar yüklenmesine sebep olabilir. Bu nedenle cihazınızda yer alan uygulamaları gözden geçirin ve gerekli olmayan uygulamayı kesinlikle silin.
Alınması gereken önlemler
- Telefonunuza kötü amaçlı yazılımların bulaşmasını engellemek için mutlaka bir antivirüs programı kullanın. Ancak ücretsiz antivirüs reklamlarına kanmayın, hangi antivirüs programını tercih ettiğiniz çok önemlidir. Bununla birlikte en iyi antivirüs programlarına buradan ulaşabilirsiniz.
- Telefonunuza kötü niyetli bir yazılımın bulaştığını düşünüyorsanız ancak aldığınız önlemlerle durumun üstesinden gelemiyorsanız; cihazınızı sıfırlamayı deneyin. Fabrika ayarlarına sıfırladıktan sonra telefonunuzun kötü amaçlı yazılımdan kurtulma ihtimali mevcuttur.
- Kullanmadığınız uygulamalara cihazınızda yer vermeyin ancak yine de uygulamayı kaldırmak istemiyorsanız; söz konusu uygulamalara verdiğiniz izinleri gözden geçirin.
İlgili:
- Google Alternatifi En İyi Arama Motorları!
- Bir Web Sitesi Yüklenmediğinde Yapılması Gerekenler Nelerdir?