in

İnternet Terimleri Sözlüğü! En Yaygın 13 İnternet Terimi ve Açıklamları!

internet terimleri sözlüğü - internet terimleri - internet sözlüğü - tarayıcı nedir - html nedir - lorentlabs
internet terimleri sözlüğü - internet terimleri - internet sözlüğü - tarayıcı nedir - html nedir - lorentlabs

İnternet Terimleri Sözlüğü! En Yaygın 13 İnternet Terimi ve Açıklamları!

Bu içeriğimizde internet terimleri sözlüğü temelinde 20 farklı terimi ele alıyor ve açıklıyoruz. İnternet üzerinde en çok kullanılan terimler bu içeriğimizde! Bu içeriğimizin, bazı temel internet ve web terimlerini bilmeyen kişilere yardımcı olacağına inanıyoruz.

İnternet Terimleri Sözlüğü:

Tarayıcı:

Tarayıcı, web sayfalarını, grafikleri ve diğer çevrimiçi içeriği görüntüleyen ücretsiz bir yazılım programı veya mobil uygulamadır. Popüler web tarayıcıları arasında Chrome, Firefox, Internet Explorer, Microsoft Edge ve Safari bulunuyor. Fakat daha fazla tarayıcı olduğunu unutmayın. İnternet üzerinde en güvenilir tarayıcı Tor ve Brave olarak görünüyor.

İnternet kullanıcıları, bilgisayarlarda ve mobil cihazlarda bulunan veya indirilebilen web tarayıcı yazılımı aracılığıyla web’e erişirler. Her web sayfasının, doğrudan bir siteye gitmek için tarayıcının adres çubuğuna girilebilen, URL adı verilen benzersiz bir adresi vardır.

Tarayıcı yazılımı, HTML ve XML bilgisayar kodunu insan tarafından okunabilir belgelere dönüştürmek için özel olarak tasarlanmıştır.

Web sayfası:

Bir web sayfası, internete girdiğinizde bir web tarayıcısında gördüğünüz şeydir. Örneğin şu anda bir web sayfasındasınız. Bu web sayfasının adı www.lorentlabs.com. Web sayfasını bir dergi sayfası olarak düşünün. Görüntülediğiniz herhangi bir sayfada metin, fotoğraf, resim, diyagram, bağlantı, reklam ve daha fazlasını görebilmeniz mümkün.

URL:

Uniform Resource Locator’lar (URL’ler), internet sayfalarının ve dosyalarının web tarayıcı adresleridir. Bir URL ile bir web tarayıcısında belirli sayfaları ve dosyaları bulabilir ve yer imlerine ekleyebilirsiniz.

HTTP ve HTTPS:

HTTP , web sayfalarının veri iletişim standardı olan Köprü Metni Aktarım Protokolü’nün kısaltmasıdır. 

HTTPS ise güvenli Köprü Metni Aktarım Protokolü’nün kısaltmasıdır. Bu, web sayfasının kişisel bilgilerinizi ve şifrelerinizi başkalarından gizlemek için eklenmiş özel bir şifreleme katmanına sahip olduğunu gösterir. Çevrimiçi banka hesabınıza veya kredi kartı bilgilerinizi girdiğiniz bir alışveriş sitesine her giriş yaptığınızda, güvenlik için URL’de HTTPS olup olmadığına bakın. Eğer bir web sitesinde HTTP görürseniz kişisel veya finansal bilgilerinizi paylaşmamaya özen gösterin. Tabii ki bu HTTPS’nin her zaman güvenli olduğu anlamına gelmiyor. Bu yüzden her zaman doğru web sitesine girdiğinizden emin olun.

HTML:

Köprü Metni İşaretleme Dili (HTML), web sayfalarının programlama dilidir. HTML, metin ve grafikleri belirli bir biçimde görüntülemek için bir web tarayıcısına komut verir. Yeni başlayan internet kullanıcılarının, programlama dilinin tarayıcılara sunduğu web sayfalarının keyfini çıkarmak için HTML kodlamasını bilmeleri gerekmez.

IP adresi:

Bilgisayarınız ve internete bağlanan her cihaz, tanımlama için bir İnternet Protokolü (IP) adresi kullanır. Çoğu durumda, IP adresleri otomatik olarak atanır. Yeni başlayanların genellikle bir IP adresi atamasına gerek yok.

Bir IP adresinin şöyle görünmesi mümkün:

200.13.104.55

Veya, bunun gibi:

41DA:D3:0:2F4B:6AA:FF:FE28:9A7B

İnternete erişen her bilgisayar, akıllı telefon ve mobil cihaza izleme amacıyla bir IP adresi atanır. Kalıcı olarak atanmış bir IP adresi olabilir veya IP adresi zaman zaman değişebilir, ancak her zaman benzersiz bir tanımlayıcıdır.

ISS:

İnternete erişmek için bir internet servis sağlayıcısına (ISS) ihtiyacınız var. Okulda, kütüphanede veya işte ücretsiz bir ISS’ye erişebilir veya evde özel bir ISS için ödeme yapabilirsiniz. ISS, sizi internete bağlayan şirket veya devlet kuruluşudur. Ülkemizde birçok internet servis sağlayıcısı olmasına rağmen en çok kullanılan ISS’ler Türk Telekom, Turkcell Superonline veya Vodafone’dur.

E-posta:

E-posta’yı elektronik posta olarak tanımlayabiliriz. Genellikle kullanıcılar, Outlook, Hotmail, Gmail ve Apple Mail kullanıyor. E-posta kullanırken e-posta servisi sağlayan şirketin kayıt tutmadığından, şifreleme sunduğundan ve güvenilir olduğundan emin olun.

Spam ve Filtreler:

Spam, istenmeyen ve gereksiz e-postanın bir diğer adıdır. İstenmeyen e-posta iki ana kategoride ortaya çıkıyor. Can sıkıcı olan yüksek hacimli reklamlar ve tehlikeli olan şifrelerinizi ifşa etmeniz için sizi cezbetmeye çalışan bilgisayar korsanları. Filtreleme kullanmayı tercih etmeyi düşünün. Peki filtreleme nedir?

Filtreleme, spam’e karşı popüler bir kullanım. Bu özellik, birçok e-posta istemcisinde mevcut. Spam maillerden sıkıldıysanız kullanmayı deneyin.

Sosyal medya:

Sosyal medya, kullanıcıların binlerce diğer kullanıcıyla etkileşime girmesini sağlayan herhangi bir çevrimiçi araç için geniş bir terimdir. Facebook ve Twitter en büyük sosyal ağ siteleri arasında yer alıyor.

Şifreleme:

Verilerin gizli izleyicilerden gizlenmesi için matematiksel olarak karıştırılmasıdır. Şifreleme, özel verileri yalnızca güvenilir okuyucuların çözebileceği anlamsız şeylere dönüştürmek için karmaşık matematik formülleri kullanır.

Güvenlik duvarı:

Güvenlik duvarı, siber saldırılara karşı engeli tanımlayan genel bir terim. Bilgi işlem söz konusu olduğunda, bir güvenlik duvarı, bilgisayarı bilgisayar korsanlarından ve virüslerden koruyan yazılım veya donanımdan oluşur.

Kötü amaçlı yazılım:

Bilgisayar korsanları tarafından tasarlanan herhangi bir kötü amaçlı yazılımı tanımlayan geniş bir terim. Kötü amaçlı yazılımlar, virüsleri, Truva atlarını, keylogger’ları, zombi programlarını ve daha fazlasını içeriyor.

5/5 - (5 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

kodlama-kursu-veren-universiteler

Ücretsiz Kodlama Kursu Veren 5 Üniversite!

Apple AirTag Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Apple AirTag Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!