Gizliliğinize Saygı Duyan Google Alternatifi Arama Motorlarını Ele Alıyoruz!
Gizlilik konusu gün geçtikçe internette yayılan ve internet kullanıcılarının son zamanlarda daha fazla dikkat ettiği bir konu. Bu içeriğimizde gizlilik konusunu neredeyse her saniye ihlal eden Google’dan bahsedeceğiz. Gizliliğinize saygı duyan Google alternatifi arama motorlarını ele alacağımız bu içerikte asla öneri veya tavsiye vermediğimizi de bildirmek isteriz.
Google arama motoru, Gmail ve Google Maps ve YouTube gibi bütün uygulamaların tek bir şirkete ait olduğunu sanırım hepimiz biliyoruz. Bu uygulamalar kendi aralarında bilgi alışverişi yaparken bundan tam olarak kurtulmak ne yazık ki mümkün değil. Fakat tabii ki en aza indirgemek de bu konuda oldukça önemli ve detaylı. Bu yüzden geçmişte hazırladığımız birkaç ilgili başlığı sizlere önermek isteriz.
İlgili:
- Bir Takip Sistemi Olarak Çalışan Google! Bölüm-2
- Kendinizi İnternetten Silmenin 5 Basit Yolu! İşte Öneriler!
Unutmayın; internette %100 güvenlik ve gizlilik gibi bir konu söz konusu değil. Fakat mahremiyet ve güvenliğimizi sağlamak adına zarar göreceğini düşündüğümüz her şeyin kendimizden bir şekilde uzaklaştırmalıyız.
Gizliliğinize Saygı Duyan Google Alternatifi Arama Motorları:
1. StartPage:
StartPage kendisini “dünyanın en özel arama motoru” olarak tanımlıyor. Hollanda merkezli şirket, konu arama olduğunda Google’ı yenmenin zor olduğunun farkında.
Bu arama motoru, arama algoritmasının kullanımı için Google’a ödeme yapıyor. Fakat genellikle Google’ın verilerinden gelen izleme ve reklamları kabul etmiyor. Verilerinizin asla saklanmayacağı, izlenmeyeceği veya satılmayacağı sözünün yanı sıra Google benzeri bir deneyim elde etmeniz mümkün.
StartPage’i tarayıcınızın varsayılan arama motoru olarak da ayarlamanız mümkün.
2. Ecosia:
Ecosia tamamen farklı bir yaklaşıma sahip. Ecosia’da toplanan para, dünyayı daha yeşil bir yer haline getirmek için kullanılıyor. Bu arama motorunda arama yaptığınızda, dünyanın her yerinde ağaç dikilmesine yardımcı olmanız mümkün.
- Ecosia verilerinizi satmıyor.
- Aramaları şifreliyor.
- Arama verileri bir hafta içinde anonimleştiriliyor.
- Varsayılan olarak “az miktarda veri” topluyor. Ancak devre dışı bırakabilmeniz mümkün.
3. Dogpile:
Google, milyarlarca web sayfasını sıralamak için bir algoritma kullanırken, Dogpile bunun yerine büyük arama motorlarından sonuçları gösteriyor. Google, Yahoo, Bing ve diğerlerinin sonuçlara göre sıralama yöntemleri var. Dogpile, aradığınızı bulmanıza yardımcı olmak için hepsini analiz ettikten sonra size sonuçları sıralıyor.
4. DuckDuckGo:
DuckDuckGo muhtemelen burada en çok bilinen gizlilik odaklı bir arama motoru. Bu arama motoru kullanıcıları izlemiyor. Bu yüzden tam olarak kaç kişinin kullandığı belli değil. Ancak CEO, yaklaşık 25 milyon kullanıcı olduğunu tahmin ettiğini dile getiriyor.
DuckDuckGo sizi Google’ın yaptığı gibi takip etmez, hedefli reklamcılığa izin vermez, araştırma sonuçları arama geçmişinize dayanmaz ve aramanıza dayalı olarak daha az reklam görürsünüz.
İlgili: DuckDuckGo Nedir? DuckDuckGo Özellikleri! Sizce Güvenli Mi?
5. Kiddle:
Görsel arama motoru, büyük küçük resimler ve kolay okuma için daha büyük metinlerle çocuklar için güvenli bir web ortamı vaat ediyor. Herhangi bir aramanın ilk birkaç sonucu, özellikle çocuklar için yazılmış ve Kiddle editörleri tarafından onaylanan sayfalar olarak karşımıza çıkıyor. Sonraki birkaç sonuç da tabii ki güvenli ancak küçük olanlar için açıkça yazılmamış olabilir.
6. Wolfram Alfa:
Wolfram Alpha’yı tarayıcınızda bir dahi olarak düşünün. Bilmek veya hesaplamak istediğiniz bir şeyi yazdığınızda size uzman düzeyinde bir yanıt bulmaya çalışıyor. Algoritmalar, yapay zeka teknolojisi ve kapsamlı bir veritabanı kombinasyonu tarafından destekleniyor.
Eğer bir matematik probleminin yanıtına ihtiyacınız varsa, dünya tarihi veya olayları hakkında güvenilir bilgi istiyorsanız bu arama motorunu kullanabilirsiniz.
Lorentlabs üzerinden farklı bir içeriğimizi hızlıca okuyabilirsiniz.