in

Telefon Güvenliği: Telefonları Hackerlerdan Korumak İçin 8 İpucu!

telefon güvenliği - cihaz güvenliği - telefonu hackerlardan koruma - siber güvenlik - lorentlabs
telefon güvenliği - cihaz güvenliği - telefonu hackerlardan koruma - siber güvenlik - lorentlabs

Telefon Güvenliği: Telefonları Hackerlerdan Korumak İçin 8 İpucu!

Telefon güvenliği çoğumuz için önemli bir konu. Akıllı telefonları kişisel ve profesyonel amaçlar için kullanıyoruz. Örneğin; Zoom çağrılarını cevaplıyor, sosyal medyada geziniyor, paramızı yönetiyor ve arkadaşlarımız ile iletişim kuruyoruz.

Fakat birçok kişinin gözden kaçırdığı çok basit bir durum var. Hassas kişisel ve finansal bilgiler. Bu bilgileri belki de etrafımızdaki kimse bilmiyordur fakat telefonlarımız biliyor. Bu yüzden telefon güvenliği konusunu ele almak istedik.

Uygulamalarınızı İndirirken Araştırın.

Bir mobil uygulamanın, uygulama mağazasında olması asla ama asla size güven vermemeli. Herhangi bir uygulamayı indirmeden önce mutlaka kim tarafından geliştirildiğine, yorumlara, derecelendirilmesine ve indirilme sayısına göz atın. Bir uygulamayı uygulama marketlerden indirmek yerine herhangi farklı bir platformu kullanmayı kesinlikle tercih etmeyin.

Bir uygulamayı indirdikten sonra; konumunuza, kişilerinize ve fotoğraflarınıza erişimini sınırlayın. Tabi ki daha farklı bilgilere de erişmek isteyebilir. Bu yüzden onlara da göz atmayı unutmayın.

Telefon Güvenliği | Güvenlik Ayarlarınızı Güçlendirin.

Telefonunuzu ve hassas kişisel bilgilere erişen uygulamaları her zaman güçlü bir parola veya Touch ID / Face ID gibi biyometrik kimlik doğrulama mekanizmalarıyla koruyun.

Ayrıca bu güçlü parola seçeğini her zaman iki faktörlü ya da çok faktörlü kimlik doğrulamasıyla mutlaka destekleyin. Bu şekilde, telefonunuz çalınsa bile herhangi birisi hiçbir bilginize kolay kolay erişemez.

Ek olarak bluetooth ve airdrop gibi ek özellikleri aktif olarak kullanmıyorsanız kapatmayı unutmayın.

Otomatik Güncellemeleri Etkinleştirin.

Her telefonun ve uygulamanın belli güncellemeler alması gerekiyor. Bu güncellemeler eski sürümde olan hataları düzeltirken aynı zamanda yanlış veya eksik olan kısımları da tamamlıyor ve doğru bir şekilde çalışmasını sağlıyor. Bu yüzden herhangi bir güncellemeyi manuel olarak takip etmek yerine otomatik seçeneği aktif edin ve her zaman hızlıca güncellemeler gerçekleştirsin. Unutmayın, her güncelleme güvenlik kusurlarını her zaman kapatmaz fakat iyileştirmeler içerir. Bu yüzden önemli olan bir konu.

Telefon Güvenliği | Ekstra Güvenlik Katmanları Ekleyin.

Sanal özel ağ veya herkes tarafından bilindiği ismiyle VPN, özellikle açık ağlarda ve herkes tarafından kullanılan Wi-Fi ağlarında ek bir gizlilik katmanı oluşturabilir. Bu sayede iki faktörlü veya çok faktörlü kimlik doğrulaması gibi ekstra bir güvenlik prosedürünün yanında VPN ile durumu biraz daha güvenli hale getirebilirsiniz. VPN, özel bir tünel oluşturduğu için herhangi bir müdahaleyi (Wi-Fi müdahalesi) etkisiz hale getiremez fakat verilerinizi her zaman şifreli tuttuğu için güvenli olarak internete erişim sağlayabilirsiniz. Diğer ek güvenlik katmanı da tabi ki bir antivirüs uygulaması. Bu uygulamalar kötü amaçlı yazılımları algılar, hırsızlığı engeller ve hatta kendi başlarına veri yedekleme, cihaz izleme veya VPN’ler sunabilir. Bu yüzden bir ürünü alacak olursanız araştırmadan almayın.

İlginizi Çekebilir:

Telefon Güvenliği İçin Neler Yapmamalıyım?

Önleyici tedbirler önemli olsa da, telefonunuzu riske atan birkaç kötü dijital alışkanlık var. Bunlardan ilki bilmediğiniz kişilere telefon numaralarınızı vermeniz. Acil ve gerekli olmadıkça bu konudan kesinlikle uzak durmak gerekiyor. Bilmediğiniz bir kişi ya da platforma telefon numaranızı verirseniz size SMS spam saldırıları ya da Phishing saldırıları düzenleyebilirler. Örneğin günümüzde şu an herkes bahis sitelerinin SMSlerinden bıkmış durumda ve ne yazık ki bu SMSlerden kimse net bir kurtulma sağlamış değil. Aman dikkat! Ayrıca telefonlara rastgele, bilmediğiniz dosyaları asla indirmeyin. Telefonlarınıza asla jailbreak veya root yapmayın. Bu, hem garantinizi bitirir hem de cihazınızda farklı güvenlik açıkları oluşmasına neden olur. Mümkün oldukça herkese açık Wi-Fi ağlarından uzak durun.

Ek Uyarılar:

Tarayıcılarınızda bulunan ‘otomatik doldur’ özelliğini kullanmayın.
Konum paylaşımını durdurun.
Gizlilik ve güvenlik ayarlarınızı gözden geçirin.
Telefon şifrenizi ara ara güncelleyin.
Hassas bilgilerinizini (örneğin finansal bilgiler) telefonlarınızda saklamayın.

5/5 - (2 Oy)

1 Comments

Leave a Reply

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

kapalı iphone nasıl bulunur - çalınan telefonun yerini tespit etme - şarjı biten telefonu bulma

Telefonu Hızlandırma! Cep Telefonlarınızı Bu Yöntemlerle Hızlandırın!

tasarim is

En İyi Tasarım Programları: 6 Adet Listeledik!