Stabil Kripto Para Türleri Hakkında Bilgiler! Nedir Bu Sabit Kripto Para?
Stabil Kripto para türleri konusunu ele almadan önce hemen stabil kripto para nedir bu soruyu cevaplayalım. Stabil kripto para birçok kişi tarafından ‘Stabilcoin’ veya ‘Sabitcoin’ olarak adlandırılıyor. Her ne kadar farklı söylemleri de olsa tanımı her zaman aynıdır. 1:1 oranındaki kripto paralara stabil kripto para denir. Dolar veya Türk Lirası gibi itibari olan bir paranın değerinde olan ve 1’e 1 eşit olan kripto paralara verilen addır. Örneğin Türkiye’de bulunan stabil kripto paraları ele alacak olursak tabi ki ilk olarak BiLira‘yı incelememiz gerekir. Fakat merak etmeyin şimdi bu konuyu incelemeyeceğiz. Çünkü geçmişte inceledik.
İlginizi Çekebilir:
- BiLira Nedir? BiLira Nerelerde Kullanılır? BiLira Hakkında Detaylar!
- Merkeziyetsiz (DeFi) Finans Nedir? Merkeziyetsiz Finans Hakkında!
Stabil Kripto Para Türleri:
Para birimi destekli:
Para birimi (fiat) ile desteklenen kripto para birimleri en yaygın olarak kullanılan türdür. Para birimi destekli stabil kripto para; piyasadaki ilk stabil kripto para türüdür. Özellikleri ise aşağıdaki gibidir:
- Değerleri bir veya daha fazla para birimine sabitlenmiş kripto para türleridir. (En yaygın olarak ABD doları, Euro ve İsviçre frangı karşımıza çıkar.)
- Stabil kripto para biriminin desteklenmesi için kullanılan para birimi miktarı, stabil kripto paranın dolaşımdaki arzını yansıtmalıdır.
Para birimi destekli kayda değer sabit paralar:
- Gemini Dollar
- USD Coin
- Tether
- TrueUSD
- Paxos Standard
Teminatlı (Kripto Para Destekli):
Kripto para birimi destekli stabil kripto paralar, kavramsal olarak fiat destekli stabil kripto paralara benzeyen teminat olarak kripto para birimleri ile verilir. Bununla birlikte, iki tasarım arasındaki önemli fark, fiat teminatlandırması tipik olarak blok zincirinde gerçekleşirken, bu tür stabil kripto paraları desteklemek için kullanılan kripto para birimi veya kripto varlığının, daha merkezi olmayan bir şekilde akıllı sözleşmeler kullanılarak blok zincirinde yapılmasıdır.
Örneğin, MakerDAO’nun DAI stabil kripto parası, birisi teminatlandırılmış bir borç pozisyonu (CDP) açtığında, teminat olarak bir miktar ETH yatırdığında ve ardından DAI’yi CDP’sinden çektiğinde üretilir. ETH teminat görevi görür.
Önemli teminat destekli stabilcoinler:
- MakerDAO – DAI
- Bitshares – BitUSD
- Synthetix – SUSD
Algoritmik:
Seigniorage (veya algoritmik) stabil kripto para, ihraç ve fiyatlandırmayı kontrol eden merkezi olmayan özerk bir organizasyona bağlanabilir. Algoritmik stabil kripto paraların arzı, tipik olarak, hedef fiyata ulaşılana kadar piyasa talebine bağlı olarak kripto paralar çıkararak ve yok ederek kontrol edilir. Genel durumda, piyasa katılımcıları, fiyatın hedefin üzerinde olduğu zamanlarda, fiyatın düştüğü zamanlarda tahvil ihraç ederek veya senyoraj payları çıkararak, fiyatı hedef seviyede tutacak şekilde hareket etmeye teşvik edilir.
Önemli algoritmik sabit paralar:
- Temel (proje iptal edildi)
- Geniş
Bağlı (Algoritmik Alt Türü)
Bağlı kripto para varlıkları, algoritmik sabit kripto paraların belirli özelliklerine sahiptir ve alt türleri olarak kabul edilebilir, ancak “temel” kripto para biriminin sahiplerine ayrı araçlar (tahviller veya hisse senetleri) şeklinde teşvikler sunmazlar ve yönetim algoritması yoktur. Bu, varlığın yaratılma anı dışında fiyatı hedefe doğru zorlar.
Bağlı kripto para varlıkları, yerel kripto para birimi sahipleri tarafından, ihraççı tarafından seçilen farklı mandallarla zincir üzerinde yayınlanır. Peg değeri, fikir birliği ile blok zincirine aktarılır ve bir dizi fiat para birimi ve borsada işlem gören emtialar (Örneğin; USD, EUR, altın, gümüş vb.) olabilir.
Not: Bu içerikteki hiçbir kelime-cümle asla yatırım tavsiyesi ya da önerilen bir kripto para değildir. Tamamen bilgi ve haber verme amacıyla oluşturulmuştur.