in

Ücretsiz VPN Güvenli Mi? Ücretsiz VPN Kullanmanın Riskleri Nelerdir?

ücretsiz-vpn-guvenli-mi
ücretsiz-vpn-guvenli-mi

Ücretsiz VPN Güvenli Mi? Ücretsiz VPN Kullanmanın Riskleri Nelerdir?

Bu içeriğimizde Ücretsiz VPN Güvenli Mi? Sorusunu soruyor ve aynı zamanda Ücretsiz VPN Kullanmanın Riskleri Nelerdir? Konusuna değiniyoruz.

VPN hizmetlerini kullanmak harika şeylere neden olabilirken aynı zamanda üzücü şeylere de neden olabilir. Bazı VPN hizmetleri bilgilerinizi güvende tutarken size güvenli internetin kapısını aralar. Bazı VPN hizmetleri ise güveninizi kazandıktan sonra bilgilerinizi çalabilir, ücretsiz sürüm adı altında reklamlarla sizi kontrol edebilir ya da verilerinizi reklam verenlerin dışında hükümetlerle de paylaşabilir. Ücretsiz VPN hizmetlerinin risklerini ele almak istiyorum. Ücretsiz VPN demek kesinlikle riskli internet demek. Bunu sakın unutmayın.

Ücretsiz VPN Güvenli Mi?

Bu içeriğimizde ücretsiz VPN güvenli mi? Sorusunun yanında ücretsiz VPN kullanmanın risklerinden de bahsedeceğiz. Hadi başlayalım!

1. Reklamlar

Piyasada birçok VPN hizmeti mevcut. Birçoğu ise size ücretsiz olduğu için cazip geliyor olabilir. Fakat bu büyük bir hata. İnternetteki hiçbir ürün temelde ücretsiz değildir. Gizlilik ve güvenlik ile ilgili sözler veren bu tür hizmetler (VPN hizmetlerinden bahsediyorum.) asla ve asla ücretsiz değillerdir. Ücretsiz VPN hizmetlerindeki ücreti bilgilerinizle ödersiniz. Birçok ücretsiz VPN, reklamcılık yoluyla kötü amaçlı yazılım kullanıyor. Bu, cihazınızın güvenliğini etkilerken aynı zamanda kişisel bilgilerinizi de oldukça büyük riske sokan bir durum. Bu tür VPN hizmetlerinden kesinlikle uzak durmak gerekir. Reklam izleten bir VPN hizmetine örnek vermem gerekirse bunlardan bir tanesi Ufo VPN. Ufo VPN kullanmanızı pek tavsiye etmem. Ufo VPN aynı zamanda sizlere pop-up reklamlar da sunar.

İlgili:

2. Pop-up Reklamlar

Pop-up Reklamlar normal reklamlar gibi değildir. VPN hizmetinizi aktif ettiğinizde ne zaman nerede reklam ile karşılaşacağınızı bilemezsiniz. Bu da çalışmalarınızda hem zaman kaybına yol açar hem de sinirlerinizi oldukça fazla bozabilir. Ücretsiz VPN hizmetlerinin en büyük problemlerinden birisi olan pop-up reklamlar kişileri etkilemek için oluşturulan en büyük phishing saldırılarını da yanında getirir. Ücretsiz VPN hizmetlerinin sorgusuz sualsiz her reklamı kabul ettiğini söylemiştim. İşte bu noktada incelenmeyen bazı pop-up reklamlar başınızı ağrıtabilir. Nasıl mı? İşte şöyle..

Sizi etkileyen bir reklam gördüğünüzde o siteye tıklayarak reklamın detaylarını öğrenmek isteyebilirsiniz. Cazip gelen bir fiyat ya da indirim ile reklamda gördüğünüz ürünü hemen satın almak isteyebilirsiniz. Bu yüzden de kişisel bilgileriniz ile banka bilgilerinizi o siteye girerek büyük bir hata yapabilirsiniz. Çünkü alışveriş sitesi sandığınız o site bir siber korsan tarafından bilgilerinizi çalmak için hazırlanmış olabilir.

3. Sınırlamalar

Ücretsiz VPN hizmetlerinde kullanabileceğiniz her şey sınırlıdır. Bu konuya basit birkaç örnek verecek olursam ücretsiz bir VPN hizmetinde kullanabileceğiniz sunucu sayısı çok azdır ya da bir tanedir. Ücretsiz VPN hizmetlerinin neredeyse %99.8’i Kill Switch özelliğini sunmaz. Bu örnekleri çoğaltmak tabi ki mümkün.

İlgili:

4. Ekstra Güvenlik

Ücretsiz VPN hizmetlerinde ekstra hiçbir güvenlik yoktur ve bu sizi riske sokabilir. Gizlilik ve güvenliğe önem veren kişiler olduğunuzu düşünüyorum. Bu yüzden ekstra güvenlik sunmayan hizmetlerden uzak durmanız gerekiyor. En önemli ekstra güvenliklerden birisinin Kill Switch olduğunu unutmayın. Kill Switch ne işe yarıyor? Diye sorabilirsiniz. Kill Switch, VPN hizmetinizde herhangi bir kopma yaşanırsa verilerinizin güvenliği ve gizliliğiniz için interneti anında keser. Bu özellik gerçekten muhteşem bir özellik. Tekrar etmekte fayda görüyorum; Kill Switch özelliği bulunmayan bir VPN hizmetini kullanmamaya özen gösterin. Eğer bir VPN hizmetinde Kill Switch yoksa VPN kullanmanızın hiçbir anlamı yok.

5. Kayıt Tutma

Ücretsiz hizmet sunan VPN şirketleri daha fazla kazanç için Log (günlük kayıt) tutuyor. Kimse kendi eliyle kişisel bilgilerini, tarayıcı geçmişini ya da cihaz bilgilerini bir başkasına vermek istemez sanırım. Bu yüzden ücretsiz VPN sunan hizmetlerin bu alışkanlığını bitirebilmesi için bu tür hizmetleri kullanmamak gerekiyor. Eğer ücretsiz bir VPN hizmeti kullanıyorsanız internetteki bütün hareketlerinizin kaydının tutulduğunu ve bu kayıtların satıldığını sakın unutmayın. Bulunduğunuz ülkede yasadışı bir işlem gerçekleştirdiğinizde bu VPN hizmetleri verilerinizi hükümetlerinizle paylaşmaktan çekinmeyecekler.

6. Dizi/Film Platformlarına Erişim

Biliyorsunuz bazı dizi/film platformlarının coğrafi konum kısıtlaması mevcut. Bu, farklı ülkelere farklı hizmetler sunması demek. Kısacası Amerika’daki bir dizi/film platformunun kullanıcısı Türkiye’deki platform kullanıcısına göre daha fazla içeriğe erişiyor. Aynı şey Kanada ya da Hindistan için de geçerli. Hiçbir ücretsiz VPN hizmeti bu tür platformlara tam erişim sağlayamaz. Eğer ABD’deki bir diziyi izlemek istiyorsanız TrustZone veya Kaspersky VPN Secure Connection indirebilirsiniz. Bu iki VPN hizmeti de coğrafi konum yasaklarını hızlı bir şekilde kaldırırken aynı zamanda hız konusunda da taviz vermez. Eğer bu iki VPN ile ilgili sorun yaşarsanız mutlaka müşteri hizmetlerinden destek alın.

3/5 - (3 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

kaspersky vpn - proxy ve vpn arasındaki fark - proxy vs vpn

Proxy ve VPN Farkı! Proxy ile VPN Arasındaki Fark Nelerdir? İşte 7 Fark!

Kendi VPN Sunucunuzu Kurun! 3 Dakikada Kolay Kurulum!

Kendi VPN Sunucunuzu Kurun! 3 Dakikada Kolay Kurulum!