in

Proof of Work Nedir? Proof of Stake ile Farkları Nelerdir?

1 bitcoin kac satoshi 2

Proof of Work Nedir? Proof of Stake ile Farkları Nelerdir?

Bu içeriğimizde: Proof of Work nedir? Proof of Stake ile farkları nelerdir? Sorularının cevaplarına ve konuyla ilgili detaylara ulaşabilirsiniz.

Proof of Work Nedir?

Blokzincirlerde gerçekleşen işlemleri doğrulamak için bir fikir birliğine ihtiyaç vardır. Bu fikir birliği, çift harcama sorununun önüne geçer. Proof of Work (İş Kanıtı), bu amaçla Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi Nakamoto tarafından öne sürülmüş bir sistemdir. Madencilerin, Bitcoin ağında yeni bloklar çıkarmak ve onaylamak için çözülmesi güç matematiksel problemleri çözmeleri gerekir. Bir diğer adı kriptografik işlemlerdir. Kriptografi, çözülmesi çok zor ve sadece belirli kişiler tarafından okunması mümkün olan şifrelerdir. Daha detaylı bilgilere ulaşmak isterseniz bu Kriptoloji Nedir? Kripto Paralarda Kriptografi Nedir? içeriğimize göz atabilirsiniz. İşte madenciler bu problemleri çözmek için olağanüstü bir elektrik enerjisine ve yüksek donanımlı cihazlara ihtiyaç duyarlar. Bitcoin ile birlikte bir süre önce Ethereum da Proof of Work sistemini kullanmıştır ancak daha sonra Proof of Stake sitemine geçmiştir.

PoS Nedir?

Proof of Stake sisteminde, PoW sistemindeki gibi madencilik olmaz. Bu fikir birliği sisteminde yüksek enerji gereksinimi ve yüksek donanımlı cihazlara ihtiyaç yoktur. Kullanıcılar arasında en fazla hisseye sahip olanlar, blok doğrulayıcı olarak seçilirler. Kısacası, en çok tokene sahip olan kişinin doğrulayıcı olma ihtimali en fazladır. Ancak bunun için sahip oldukları tokenleri sisteme kilitlemeleri şarttır. Bununla birlikte, sadece en çok varlığa sahip olanın doğrulayıcı olmaması için daha sonra bazı yöntemler de geliştirilmiştir.

PoW ile PoS Arasındaki Farklar Nelerdir?

Enerji tüketimi: PoW sistemi için çok fazla enerji ihtiyacı gerekir. Madencilerin Bitcoin için harcadıkları yıllık enerji, bir ülkenin yıllık enerji tüketimine eş olabilmektedir. PoS için böyle bir elektrik gereksinimi yoktur. Bunun nedeni: Madencilerin blok ödülü kazanmak için rekabet etmelerine, enerji harcayacak problemler çözmelerine gerek yoktur.

Güvenlik: Proof of Work mekanizmasında zorlu matematiksel problemlerin çözülmesi ve yüksek enerji ihtiyacı olması, bu sisteme yapılacak olası saldırıları çok zorlaştırır. Ayrıca PoW, blokzincir ağlarını fork (çatallanma) olaylarından korur. Proof of Stake sisteminin ise bu açıdan daha az güvenlikli olduğu düşünülür.

Maliyet: PoW oy birliği sistemi, çok yüksek elektrik enerjisi ve yüksek donanımlı bilgisayarlar gerektirir. Oysa PoS sisteminde bunlara gereksinim yoktur, doğrulayıcılar normal bir cihazla görevlerini yerine getirebilirler. Bu nedenle PoW mekanizması maliyet açısından dezavantajlıdır.

Hız: PoS sisteminde blok doğrulayıcılar çeşitli matematiksel problemleri çözmek için uğraşmazlar ve bu nedenle blok doğrulama süresi PoW sisteminden daha hızlı gerçekleşir. Ethereum ağının bu sisteme geçiş yapmasının en büyük nedenlerinden biri budur.

Merkeziyetsizlik: PoW sistemi için çok yüksek donanımlı cihazlara ihtiyaç olması, madenciliği sadece bu donanıma sahip insanların yapacağı anlamına gelir. Ayrıca bu kişilerin hesaplama gücünün çok kuvvetli olması gerekir. Bu durum madenciliği çok sınırlı sayıda insanın yapabileceği anlamını taşır. Oysa PoS sisteminde blok doğrulayıcı olacak kişiler farklı yöntemlere göre seçilir ve neredeyse her kullanıcının doğrulayıcı olma ihtimali vardır.

İlgili:

Hatırlatma: Bu sitede yer alan kripto para türleri ve kripto para platformlarıyla ilgili içerikler kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

5/5 - (5 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bitcoin Node

Bitcoin Node Nedir? Full Node Nasıl Çalışır?

QNT coin nedir

QNT Coin Nedir? Quant Network Özellikleri Nelerdir?